dzieciak12 6 Napisano 20 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Witam Zakupiłem drukarkę, która posiadam możliwośc druku przez wi-fi. Pytanie dotyczy tego czy aby wydrukować dokument z komputera, wystarczy skonfigurowany odpowiednio router wi-fi ? Jutro odbieram taki model TP-Link TD-W8960N Czy muszę prócz routera dokupić działającą pod windows 7 kartę sieciową wi-fi, i wszystko to jakoś posklejać w całość ? Chodzi mi o wyjaśnienie, jak to musi być skonfigurowane. Cytuj Link to post Share on other sites
philips 78 Napisano 20 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Raczej nie musisz nic kupować, bo jeśli z tego routera masz neta u siebie na kompie to drukarka będzie podłączona do sieci a więc będziesz mógł korzystać z niej z każdego komputera, który podpięty jest do routera. A jeśli chodzi o konfigurację to chyba wykryje sieć od razu, lub ewentualnie jak dla wifi będziesz musiał dodać adres MAC drukarki jeśli masz ustawione filtrowanie... ale to są tylko moje przypuszczenia, więc dla pewności niech lepiej wypowie się ktoś jeszcze. Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13197 Napisano 20 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Zakupiłem drukarkę, która posiadam możliwośc druku przez wi-fi. Nazwa modelu bardzo ułatwia sprawę, bo moja 10 letnia też ma taką możliwość. Cytuj Link to post Share on other sites
dzieciak12 6 Napisano 20 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Drukareczka Epson Stylus SX425W Chodzi o to aby uniknać zbednych kosztów. Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13197 Napisano 20 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Pewnie działa jak zwykła drukarka sieciowa bez potrzeby podpięcia pod kompa. Tylko nie wiem czy można i jak podpiąć to pod router. Wydaje się że powinno dać radę bo: INTERFEJS: USB USB wysokiej szybkości — zgodne ze specyfikacją USB 2.0 Wi–Fi Bezprzewodowa sieć LAN IEEE 802.11b/g/n BEZPIECZEŃSTWO W SIECI BEZPRZEWODOWEJ: WEP – 64 bity WEP – 128 bitów WPA – PSK (TKIP) — zgodnie z WPA2 WPA – PSK (AES) — zgodnie z WPA2 Cytuj Link to post Share on other sites
dzieciak12 6 Napisano 20 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Mnie te cyferki nic nie mówią. Niby łatwa sprawa a nikt nie potrafi stwierdzic z pełna odpowiedzialnoscią Cytuj Link to post Share on other sites
msvista 85 Napisano 20 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 1. Wejdź w Panel Sterowania 2. Drukarki 3. Dodaj drukarkę 4. Dodaj drukarkę sieciową, bezprzewodową lub bluetooth 5. System powinien znaleźć twoje urządzenie (o ile sterowniki zainstalowane) wybierzesz je i na tym koniec, ustawisz drukarkę jako domyślną. Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13197 Napisano 20 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 msvista -a jak podczepić drukarkę pod router ? Cytuj Link to post Share on other sites
dzieciak12 6 Napisano 20 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Tylko że ja nie mam karty wi-fi w komputerze, dlatego pytam czy jest możliwośc połączenia drukarki z kompem za pomoca routera, którego model podałem. Router będę miał w domu dopiero jutro wieczoram, ale nie wiem czy nie bedę musiał kupić jeszcze karty sieciowej wi-fi. Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13197 Napisano 20 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Router do kompa kablem a drukarka przez wi-fi do routera. Cytuj Link to post Share on other sites
dzieciak12 6 Napisano 20 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Dajesz głowę że będzie działać bezproblemowo i da się w ten sposób spiąć wszystko razem? Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13197 Napisano 20 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 To są TYLKO! niestety moje domysły. Więc nic nie gwarantuję ! Cytuj Link to post Share on other sites
dzieciak12 6 Napisano 20 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Niby proste zagadnienie, a ciężko cokolwiek powiedzieć na ten temat. Więc wszystko wyjdzie w praniu. Dziękuję wszystkim za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
_nrt_ 0 Napisano 21 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Niby proste zagadnienie, a ciężko cokolwiek powiedzieć na ten temat. Więc wszystko wyjdzie w praniu. Dziękuję wszystkim za pomoc. w firmie mam brothera mfc9840 (zdaje sie). drukarke wpinalem w siec po wifi, czyli w samym urzadzeniu wyszukiwalem siec, wpisywalem klucz. na kompach instalowalem controlcenter i wsio. łopatologicznie: siec lokalna zastepuje kabel usb i moze korzystac z drukarki kazde urzadzenie w nia wpiete. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts