Skocz do zawartości

Monitor do około 1000 zł.

Recommended Posts

Witam,

to mój pierwszy post na forum.

Witając się przybywam z pytaniem.

Planuję obecnie wymianę monitora.

Monitor będzie głownie pracować pod PC, od czasu do czasu PS3.

Przeznaczenie to głownie gry + przeglądanie sieci. Filmy raczej wcale.

Wymagania:

cena do 1000zł

miło widziane dwa złącza HDMI.

No i to chyba tyle.

Co polecicie?

Pozdrawiam

Moja propozycja to LG IPS236V-PN

http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/1955482

Podświetlenie LED, wyjścia DVI-D, HDMI, D-SUB oraz kontrast 5 000 000:1 sprawiają, że monitor w swojej cenie nie ma konkurencji. Monitor mam również podłączony do PS3 i przyznam, że spisuje się bardzo dobrze.

Też jestem żywo zainteresowany tym modelem, jednak brak o nim opinii w necie, a i w sklepach dla idiotów nie uświadczysz podglądu. Ponoć jest na matrycy UH-IPS która jest następcą najsłabszej z IPS czyli e-IPS.

Zastanawia mnie jak zachowuje się w szybkich grach pod PC, czy smuży, czy input lag jest zauważalny, czy w Twoim odczuciu na tym monitorze są to rzeczy uciążliwe, oraz czy widać różnicę w jakości obrazu w porównaniu z TN.

Możesz podzielić się swoimi obserwacjami?

Tu masz test LG:

http://www.digitalversus.com/lg-flatron ... 00_35.html

Co prawda wersji 21,5" ale nie sądzę, że wyniki znacznie się różniły.

I masz rację jest to następca najsłabszej z matryc IPS o czym świadczy na pewno pokrycie palety sRGB, ale dla Ciebie nie powinno mieć to wielkiego znaczenia jeśli skłaniasz się raczej ku graniu i przeglądaniu neta. Dodatkowo zyskujesz niezłe jak na tą klasę i cenę kąty widzenia :)

o w końcu recenzja i wychodzi na to, że LG wypada nadzwyczaj dobrze (zwłaszcza jeśli chodzi o kontrast), gdyby nie input lag (i odrobinę rozmywającą matrycę) można by go śmiało polecać do gier, a tak wymagający gracze muszą pozostać przy TN

polece Ci moj monitor moze nie jest najnowszy ale wciaz jakosc obrazu perfekcyjna http://cokupic.pl/produkt/LG-Flatron-L227WT

bez urazy, ale słaby wybór, pomimo szybkiej matrycy monitor ma problemy z lekkim ghostingiem, bez szału z kontrastem, a o kolorach lepiej nie pisać, są marne, także nie polecałbym tego modelu

polece Ci moj monitor moze nie jest najnowszy ale wciaz jakosc obrazu perfekcyjna http://cokupic.pl/produkt/LG-Flatron-L227WT

bez urazy, ale słaby wybór, pomimo szybkiej matrycy monitor ma problemy z lekkim ghostingiem, bez szału z kontrastem, a o kolorach lepiej nie pisać, są marne, także nie polecałbym tego modelu

a widziales ten monitor w akcji ?? we wszystkich testach jakosc obrazu jest znakomita wiec jesli nie widziales prosze nie wypowiadaj sie kolory w porownaniu do innych monitorow sa na prawde dobre ja moge napisac ze na Twoim sa kiepskie i nie moga sie rownac do mojego lcd 46 cali sony ex 500 ha !

chcesz minusy Twojego monitora ?? prosze bardzo :

* Nierównomierne podświetlenie ( u mnie piszesz o kolorach?? ) haha

* Kontrast niższy niż deklarowany( a u mnie piszesz o kontrascie?? ) haha

* Zużycie prądu

sorry ale ta wypowiedz Ci nie wyszla

LG, dawniej przed bankructwem GoldStar...

@pz2580, jak umieścisz rzeczony monitor w stawce NEC, EIZO, DELL itp?

Wszak proponowany przez Ciebie monitor "zajmuje 70-te miejsce w swojej kategorii". :)

Bez urazy, lecz produkcje Samsung, Ijama czy Asus technologicznie i jakościowo są nieco wyżej od LG. Popularność nie jest w żadnym wypadku miarą jakości.

Pozdrawiam.

Sony wykorzystuje matryce Samsung, tak jak Philips. Z uwagi na lepsze/droższe podzespoły kalibracji i stosowanie zaawansowanych technologii(drogich), TV z wyższych serii Sony są zauważalnie lepsze. Niestety odbija się to w cenie, często dwukrotnie wyższej. A leader-em pozostaje i tak Philips i Panasonic. :)

co ?? philips i panasonic ?? panasonic zgodze sie plazmy najlepsze lcd lipa . A co do samsunga to skontaktuj sie z kims kto zna sie na tv i niech Ci pokaze na wlasne oczy roznice w tv sony i samsung . Swego czasu chcialem kupic samsunga ale kiedys znajomy ktory siedzi w tv bardzo dlugo jak pokazal mi roznice na wlasne oczy to wiem co i jak wiec prosze moze zakonczmy temat samsung jest sporo gorszy od sonego !!!!! w samsungu co Ci sie podoba wyglad ?? hehe szklo lipa max . Wybacz ale widac ze nie masz pojecia co do tv i monitorow tez . Przeczytales ze sony wykorzystuje matryce od samsunga gdzies tam i to wszystko a wziales pod uwage inne podzespoly co Ty myslisz ze matryca to wszystko ze jak jest ta sama to bedzie taki sam obraz oj widac ze laikiem jestes w tych kwestiach chcialem Ci dac male porownanie np sony ex 500 to zwykly lcd kosztuje jakies 3 tys zl 40 cali a bije na glowe pod wzgledem obrazu samsungi led tv za 5-6 tys zl dziekuje skonczylem pozdrawiam . Aha z philipsem to juz przesadziles hahahah

@pz2580. TV Sony i nie tylko znam od ponad 40 lat. Przypuszczalnie nawet nie żyjesz połowy tegoż. Nie byłeś nigdy na targach Vision & Technology. Nie znasz rynku ni europy, ni USA. Nie znasz literatury fachowej. O obrazie wiesz tyle, że odróżniasz kolor od jego braku. Poczytaj trochę artykułów na odpowiednich stronach i idź do salonu HiFi, gdzie sprzedaje się TV z prawdziwego zdarzenia.

http://www.hdtv.com.pl/forum/philips/56 ... m-led.html

Pax vobiscum. :)

nie uzywam literatury fachowej bo jej nie znam zgadza sie ale zapraszam pojdziemy do znajomego ktory Ci wytlumaczy wszystko dokladnie (zaznacze ze on jezdzi na roznego rodzaju targi itp) i prosze nie wysylaj mi tv philipsa hahahaha smiac mi sie chce pozdrawiam

@pz2580: Z tymi różnicami w TV to nie wiem szczerze mówiąc co mają wspólnego z tym tematem..

Po 1. Sony bierze matryce z tej samej fabryki co Samsung (niektóre są z tej samej fabryki z której bierze Sharp i Philips), a za co odpowiada matryca ? Za przepuszczanie światła ! Filtr kolorowy nałożony na matrycę, procesor obrazu jak i całe elektronika obsługująca wyświetlacz nie jest Samsunga (znając życie Hitachi etc.), stąd pokrycie gamutu barw itd.

Po 2. Sony z serii EX500 to matryca ta sama co w Philipsach, moim zdaniem nie do końca udanej P-MVA.. Jak chcesz dobrego obrazu kup Sharpa, Toshibe, Philipsa (zwłaszcza model z podświetleniem punktowym).

Co do kolorów na tym LG o którym mówisz to rzeczywiście 68% pokrycia sRGB robi niesamowite wrażenie... Kontrast, kontrastem... ;)

Do gier się nadaje mimo lekkiego ghostingu i input lag.

Nie zachwycałbym się obrazem aż tak żeby kłócić się nad wyższością tego modelu nad innymi, bo w rzeczywistości odbieranie obrazu to sprawa zbyt indywidualna.

OK,

wasze propozycje są OK - mam dzięki temu już listę, czego szukać.

Jeśli ktoś chce może zrobić ze wszystkich podanych w temacie monitorów małe wybranie pod cechy jakie napisałem.

Żeby nie robić spamu.

Polećcie jeszcze jakiś monitor biurowy do 600 zł.

Nie potrzebne są żadne wodotryski, byleby był solidny i tyle.