Skocz do zawartości

Po podłączeniu monitora do karty graficznej (MSI RX 470) kablem vga-hdmi nie wyświetla się obraz

Recommended Posts

Witam. Przyjechał dzisiaj do mnie zamówiony kabel VGA-HDMI i po podłączeniu go do monitora LG 22m38a-b oraz karty graficznej MSI RX 470 gaming x 4g nie wyswietla się obraz. Monitor ten miałem wcześniej podpięty do płyty głównej Asus H110m-K przez kabel który został dostarczony w komplecie czyli VGA i obraz był wyświetlany normalnie. Próbowałem podłączyć komputer przez ten sam kabel (VGA-HDMI) do telewizora i też nie wyświetla się obraz. I mam pytanie: uszkodzony jest kabel czy może muszę pobrać jakąś aplikacje? 

Ten kabel to fikcja, jak kabel ma przerobić sygnał cyfrowy z grafiki na analogowy. Wymagany konwerter.

https://www.morele.net/kabel-gembird-hdmi-d-sub-audio-0-15m-czarny-a-hdmi-vga-03-980931/

Działa na 100% proponuje taki klientom do komputerów z nowymi grafikami jak mają stary monitor tylko vga.

Potrzebny ci będzie konwerter sygnału cyfrowo-analogowy. Lub możesz też spróbować podłączyć przez przejściówkę DVI-VGA, u mnie takie połączenie działa (DVI przesyła sygnał cyfrowy i analogowy) o ile masz na karcie gniazdo DVI.

Edytowane przez beem85

@up tylko dvi-i przesyła zarówno analog i cyfrę, w nowych kartach nvidii i amd masz tylko dvi-d, czyli tylko cyfra, przejściówki mozna sobie w żyć wsadzić, tylko konwertery 

Edytowane przez k0chan

@up są na allegro z dopiskiem że urządzenia muszą mieć w sobie konwerter jedno z dwóch. małymi literakami za zwyczaj żeby draki nie było że nie działa. Przerabiałem już to z moimi klientami.

I tani kosztuje dyszkę. :D Nic tylko brać i hurtowo sprzedawać.

Edytowane przez kamil_18_19

Pokaż link do tego kabla, bo jestem ciekaw.

http://centerdi.pl/product-pol-637-HD24-KABEL-VGA-HDMI-2M-GOLD-FULL-HD-uniw.html?gclid=CjwKEAjwr_rIBRDJzq-Z-LC_2HgSJADoL57HnyG2AE5s7MvvsdUK0Q74cy_3yM3aAAfpja6ckr1ZrRoCBnvw_wcB

Kolega ma racje z tym że jest małymi literkami na końcu napisane ze nie we wszystkich urządzeniach może działać. Niestety nie doczytałem. mój błąd :/

No to tak myślałem. Przewód typowo z gatunku "skok na kasę" a komentarze - szkoda gadać.

HDMI nie przekazuje sygnału analogowego. Konieczna jest konwersja z cyfrowego do analogowego, żeby mogło to pójść przez D-sub (VGA). Jeśli w kablu nie ma konwertera, to nie będzie konwersji. Ten kabel nie miał prawa zadziałać!

Tak przy okazji, to sygnał musi być konwertowany dwa razy: raz przy kablu (żeby przesłać przez złącze VGA jako analogowy) i jeszcze raz przy monitorze (konwersja analogowego z powrotem do cyfrowego) żeby monitor LCD mógł wyświetlić obraz. Jeśli monitor LCD nie ma wejść cyfrowych, to zwyczajna złośliwość producenta monitora, bo wejście cyfrowe to natywna metoda podłączania monitorów LCD od czasów ich pierwszego pojawienia się na rynku. D-sub to pozostałość z czasów lat 80/90 gdzie królowały kineskopy a sygnał analogowy był natywnym sposobem ich połączenia.

Edytowane przez ReznoR