Skocz do zawartości

Xiaomi Redmi 4x vs Lenovo K6 Power vs Motorola Moto G5

Recommended Posts

Witam,

tak jak w temacie. Poszukuję smartfona do ok. 1000zł z wyświetlaczem najlepiej do 5 cali (5.2 to już duuży max). Wstępnie zastanawiam się nad modelami z tytułu i chciałbym prosić Was o jakieś porównanie tych telefonów. Zależy mi najbardziej na płynności i szybkości działania (to przede wszystkim), przyzwoitej baterii (lub Quick Charge jak u Motoroli) i dobrej jakości wyświetlaczu (lubię oglądać czasem jakieś transmisje na telefonie itp.). Modele to:

- Xiaomi Redmi 4x: snapdragon 435, 8 rdzeni, 3/32gb, 720p

- Lenovo K6 Power: snapdragon 430, 8 rdzeni, 2/16gb, 1080p

- Motorola Moto G5: snapdragon 430, 4 rdzenie, 3/16gb, 1080p

Czy ten najlepszy snapdragon, 8 rdzeni, 3gb ram i najsłabszy ekran sprawią, że Xiaomi będzie działał najszybciej i najpłynniej? Duża jest różnica między 720p a tymi 1080 w codziennym użytkowaniu? Może jednak szukać jakiegoś innego telefonu? Telefon muszę kupić nowy, z polskiego sklepu.

Pozdrawiam

Płynne działanie przy procesorze 435 to raczej pojęcie względne, spróbuj poszukać wersji z 625 będzie niebo lepiej, allegro wchodzi w grę, czy tylko sklepy stacjonarne x-komy morele itd? , na x-kom masz redmi 4 note z 625, ale 5.5 cali.

Allegro raczej nie wchodzi w grę, bo chce odpisać ten telefon na fakturę podwójną z takimi specyficznymi danymi (dlatego z Chin nie mogę sprowadzić), dlatego raczej sklepy stacjonarne. Poza tym i tak trochę boję się kupować od tych Januszów biznesu z allegro :) 5.5 cala to dla mnie zdecydowanie za dużo. Obecnie mam powoli umierające 3.8 cala, więc przeskok na 5.0 i tak jest dla mnie bardzo duży. Wstępnie chciałem kupić Redmi 4 Pro z 625 ale nie ma go w polskiej dystrybucji w sklepie stacjonarnym :/

Allegro raczej nie wchodzi w grę, bo chce odpisać ten telefon na fakturę podwójną z takimi specyficznymi danymi (dlatego z Chin nie mogę sprowadzić), dlatego raczej sklepy stacjonarne. Poza tym i tak trochę boję się kupować od tych Januszów biznesu z allegro :) 5.5 cala to dla mnie zdecydowanie za dużo. Obecnie mam powoli umierające 3.8 cala, więc przeskok na 5.0 i tak jest dla mnie bardzo duży. Wstępnie chciałem kupić Redmi 4 Pro z 625 ale nie ma go w polskiej dystrybucji w sklepie stacjonarnym :/

Na allegro dużo aukcji mają salony gsm w których można liczyć na uczciwe zakupy. Dodatkowo zawsze możesz wysłać PW na allegro i zapytać się czy jest możliwość wystawienia faktury. Co do telefonu możesz sobie obadać jeszcze P9 lite tylko znowu o wersje z 2016 z 3gb ramu będzie ciężko w stacjonarnych sklepach, pewnie zostały jakieś 2gb ram, a wersja z 2017 wykracza za twój budżet o około 200zł.

Edytowane przez walskwalsk

Poprzeglądam te allegro jeszcze. Znasz przy okazji może jakieś sprawdzone sklepy na tym allegro, bo przyznam szczerze, że tyle tego jest z tego co widzę, że już sam nie wiem, które są w miarę "sprawdzone" :)

Głównie zwracaj uwagę na ilość komentarzy, % pozytywnych i popularność kupujących lepiej kupić z aukcji z której zamówiło np 80 osób w przeciągu tygodnia, Patrz tez na to czy dana osoba która wystawiła aukcje jest zarejestrowana jako firma.

np coś takiego: http://allegro.pl/nowosc-hit-xiaomi-redmi-4-pro-3-32gb-z-pl-black-i6627143789.html?fromVariant=6627103241

Tylko 3 negatywy w przeciągu 12 miesięcy, dodatkowo dziwnej treści.

Edytowane przez walskwalsk

Dzięki wielkie :)

Jeszcze takie pytanie.

Gdybym podniósł budżet do ok. 1300zł to jest coś lepszego od tego Xiaomi? Płynnie, szybko i wydajnie działające, które nie zacznie po roku zamulać (telefony kupuję rzadko, raz na 3-4 lata, czasem rzadziej)? No i dobrą baterią+QC/bardzo dobrą baterią.
Warto dopłacić do czegoś w tym przedziale?

Edytowane przez Zoombann

Szukaj na aukcjach Huawei P9.Działa szybciej i ma bez porównania lepszy aparat,baterię ma dobrą + szybkie ładowanie.Tylko unikaj tych wziętych z Plusa i T-Mobile,którzy blokują telefon po imei,jeśli osoba na którą jest abonament przestanie płacić raty.T-Mobile ma taki zapis w umowie od 28.04.2017.Telefon,który był wzięty przed tą datą,ten zapis nie obowiązuje,bo zapisy w umowach nie działają wstecz,ale od tej daty już tak.Plus natomiast ma taki zapis chyba od lipca tamtego roku,a może jeszcze wcześniej.Orange i Play jeszcze takich zapisów nie mają.

Ten z allegro ma tylko 12 m gwarancji u nich w serwisie czyli nie jest to oficjalna dystrybucja

Tutaj masz za 899 zł Xiaomi 4X z 2 letnia gwarancją

https://www.x-kom.pl/p/361733-smartfon-telefon-xiaomi-redmi-4x-32gb-dual-sim-lte-black.html

Ja kupiłem u nich 4A za 599 zł wszystko działa nie trzeba nic instalować serwis w Piasecznie pytałem przy odbiorze

Ten Huawei P9 to jednak już trochę dużo kosztuje i może być ciężko go złapać w moim budżecie.

Wiem, że z allegro to nie jest oficjalna dystrybucja, bo 4 Pro nie ma w Polsce w oficjalnej. I stąd ten problem, że telefon mi się bardzo podoba i jest lepszy niż 4x a cena wychodzi na jedno. Taki dylemat