Skocz do zawartości

Cooler Master Elite 430 - jakie wentylatory dokupić?

Recommended Posts

Zastanawiam się czy kupując obudowę Cooler Master Elite 430 nie dokupić dodatkowego wentylatora (lub dwóch) i zamontować z tyłu lub na górze obudowy. Czy będzie dobra wentylacja bez montażu dodatkowych wentyli? Zamierzam podkręcać procesor i grafikę. Proszę o rady.

Sprzęt:

Procesor: AMD Phenom II 955 BE

Grafika: Gigabite GTX 560 Ti OC

Chłodzenie proca: SilentiumPC Fortis

Napisałem, że będzie Fortis na procesor.

Jak zwykle obudziłem się w ostatniej chwili, tuż przed zamówieniem kompa xD Myślałem, że w tej obudowie jest wentyl z tyłu.

Jakie wentylatory polecacie? Najlepiej do 30zł za sztukę (lub ew. do 50zł). Zastanawiam się czy nie kupić jakiś z niebieskimi ledami.

Wentyle muszą być dostępne na www.gral.pl

jeżeli z niebieskimi ledami to:

http://www.angela.pl/p7438,enermax-120m ... 2n-bl.html

Niestety, nie ma takich na agito i gralu :roll:

Mam do wyboru z tych dwóch stron:

http://www.agito.pl/podzespoly-pc/chlod ... 66895.html

http://www.gral.pl/Innewentylatory,prod ... lacza.html

Czy ten wentylator będzie dobry?

http://www.gral.pl/Revoltec+Dark+Blue+N ... m_860.html

Ma o jakieś 35% lepszy przepływ powietrza niż wyżej podany Enermax.

Chciałbym wiedzieć ile zyskam temp na procesorze montując te dwa dodatkowe wentylatory?

Tylko te SilenciumPC też nie będą jakieś super, jak są tanie to nie są super :) W sumie to kwestia wyglądu miedzy tymi dwoma wentylatorami. Jak byś miał kontroler obrotów to nie było by problemów, no i te SPC są pewnie ciut słabsze od Revolteków na korzyść głośności.

i za głośne ( :) )

Ludzie! :) Każdy mówi co innego :) Jeden mówi, że Zephyry są ciche, drugi, że głośne :) Teoretycznie są dosyć ciche (13,6dB). Mam nadzieję, że będą dobre. W środe/ czwartek się okaże :D

Tylko te SilenciumPC też nie będą jakieś super, jak są tanie to nie są super :D

Niestety nie mam zbyt dużo kasy na wentyle. I tak zamówiłem kompa za 500zł więcej niż planowałem, więc musiałem trochę ograniczyć budżet na chłodzenie obudowy. Przynajmniej będą coś tam wypluwać tego powietrza na zewnątrz, lepiej niż jakby w ogóle ich nie było :P

Twierdzę że to co tanie nie będzie nigdy tak dobre jak to droższe :) A co do Zephyrów to mają mniejszy przepływ, będą cichsze ale czy lepsze to się okaże :)

Ja też nie mam za dużo kasy ale odstąpiłem od LED na koszt wydajności i zamiast takich Revolteców mam Arctic Cooling F12 po 18zł sztuka :D

Nie pisałem, że koniecznie muszą być z ledami :D

Zastanawiam się czy nie kupić jakiś z niebieskimi ledami.

Nikt nie powiedział, że to zła myśl, więc myślałem, że ledy są porównywalne cenowo i jakościowo to dych "bezledowych".

Najwyżej za jakiś czas kupie jakieś lepsze wentyle to jednego zamontuje z tyłu zamist Zephyra a drugiego na górze. Zephyra przełożę na dół obudowy i powinno być okej :)

A czemu jakościowo mają być inne? Wentylator z ledem to tylko świecąca wersja normalnego , o może z wyjątkiem tych od enermax'a. Nie kładz zephyra bo jest tragedia , ten wentyl sie niestety nie nadaje do pracy w poziomie i nie da sie tego zmienic (przynajmniej tak słyszałem) :)

Lepiej zamontować dwa te słabe Zephyry czy jeden dobry do 50zł? Jakie wentylatory bez ledów możecie polecić do 50zł za sztukę? Najlepiej jakbyście podali model jakiś z agito lub grala i model (jeżeli lepszy) z innego sklepu.

EDIT: Albo jeszcze jedno porównanie:

jeden dobry do 50zł vs dwa słabe (bez ledów) po 25zł - co jest lepszym rozwiązaniem?