Przemotar 0 Napisano 20 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Zastanawiam się czy kupując obudowę Cooler Master Elite 430 nie dokupić dodatkowego wentylatora (lub dwóch) i zamontować z tyłu lub na górze obudowy. Czy będzie dobra wentylacja bez montażu dodatkowych wentyli? Zamierzam podkręcać procesor i grafikę. Proszę o rady. Sprzęt: Procesor: AMD Phenom II 955 BE Grafika: Gigabite GTX 560 Ti OC Chłodzenie proca: SilentiumPC Fortis Cytuj Link to post Share on other sites
Dementor 269 Napisano 20 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 jeżeli chcesz podkręcać procesor to będzie potrzebne chłodzenie na niego lepsze niż te boksowe i oczywiście 2 wentylatory do obudowy by się przydały Cytuj Link to post Share on other sites
Przemotar 0 Napisano 20 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Napisałem, że będzie Fortis na procesor. Jak zwykle obudziłem się w ostatniej chwili, tuż przed zamówieniem kompa xD Myślałem, że w tej obudowie jest wentyl z tyłu. Jakie wentylatory polecacie? Najlepiej do 30zł za sztukę (lub ew. do 50zł). Zastanawiam się czy nie kupić jakiś z niebieskimi ledami. Wentyle muszą być dostępne na www.gral.pl Cytuj Link to post Share on other sites
Dementor 269 Napisano 20 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 jeżeli z niebieskimi ledami to: http://www.angela.pl/p7438,enermax-120m ... 2n-bl.html Napisałem, że będzie Fortis na procesorsry zgubiłem wątek Cytuj Link to post Share on other sites
Przemotar 0 Napisano 20 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 jeżeli z niebieskimi ledami to: http://www.angela.pl/p7438,enermax-120m ... 2n-bl.html Niestety, nie ma takich na agito i gralu Mam do wyboru z tych dwóch stron: http://www.agito.pl/podzespoly-pc/chlod ... 66895.html http://www.gral.pl/Innewentylatory,prod ... lacza.html Czy ten wentylator będzie dobry? http://www.gral.pl/Revoltec+Dark+Blue+N ... m_860.html Ma o jakieś 35% lepszy przepływ powietrza niż wyżej podany Enermax. Chciałbym wiedzieć ile zyskam temp na procesorze montując te dwa dodatkowe wentylatory? Cytuj Link to post Share on other sites
Ajschylos 2 Napisano 20 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Generalnie bym ci nie polecał Revolów są stosunkowo głośne ;P Weż sobie jakiegoś Enermaxa Apolish/Vegas albo c/m'a neon blue led. Cytuj Link to post Share on other sites
Przemotar 0 Napisano 20 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Już zamówiłem te Revoltecki. Mam nadzieje, że się mylisz i nie będą głośne Cytuj Link to post Share on other sites
master25051992 7 Napisano 20 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Nie myli się i są głośne ;P jeszcze były te pewnie cichsze. http://www.gral.pl/SilentiumPC+Zephyr+1 ... e_235.html Ale już za późno Cytuj Link to post Share on other sites
Przemotar 0 Napisano 20 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Może jeszcze da się coś wykombinować Wziąłem z odbiorem osobistym i płatne przy odbiorze. Zadzwonię do nich jutro i się zapytam czy nie można zamienić wentylatorów. Może się uda Cytuj Link to post Share on other sites
master25051992 7 Napisano 21 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Tylko te SilenciumPC też nie będą jakieś super, jak są tanie to nie są super W sumie to kwestia wyglądu miedzy tymi dwoma wentylatorami. Jak byś miał kontroler obrotów to nie było by problemów, no i te SPC są pewnie ciut słabsze od Revolteków na korzyść głośności. Cytuj Link to post Share on other sites
Ajschylos 2 Napisano 21 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Wentyle Silentium Pc są naprawde niezłe i dla normalnego człowieka stanowią dobry kompromisp omiędzy ciszą i wydajnością , ale np dla mnie sa za słabe (za mały przepływ powietrza) i za głośne ( ) . Cytuj Link to post Share on other sites
Przemotar 0 Napisano 21 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 i za głośne ( )Ludzie! Każdy mówi co innego Jeden mówi, że Zephyry są ciche, drugi, że głośne Teoretycznie są dosyć ciche (13,6dB). Mam nadzieję, że będą dobre. W środe/ czwartek się okaże Tylko te SilenciumPC też nie będą jakieś super, jak są tanie to nie są super Niestety nie mam zbyt dużo kasy na wentyle. I tak zamówiłem kompa za 500zł więcej niż planowałem, więc musiałem trochę ograniczyć budżet na chłodzenie obudowy. Przynajmniej będą coś tam wypluwać tego powietrza na zewnątrz, lepiej niż jakby w ogóle ich nie było Cytuj Link to post Share on other sites
master25051992 7 Napisano 21 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Twierdzę że to co tanie nie będzie nigdy tak dobre jak to droższe A co do Zephyrów to mają mniejszy przepływ, będą cichsze ale czy lepsze to się okaże Ja też nie mam za dużo kasy ale odstąpiłem od LED na koszt wydajności i zamiast takich Revolteców mam Arctic Cooling F12 po 18zł sztuka Cytuj Link to post Share on other sites
Przemotar 0 Napisano 21 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Nie pisałem, że koniecznie muszą być z ledami Zastanawiam się czy nie kupić jakiś z niebieskimi ledami.Nikt nie powiedział, że to zła myśl, więc myślałem, że ledy są porównywalne cenowo i jakościowo to dych "bezledowych". Najwyżej za jakiś czas kupie jakieś lepsze wentyle to jednego zamontuje z tyłu zamist Zephyra a drugiego na górze. Zephyra przełożę na dół obudowy i powinno być okej Cytuj Link to post Share on other sites
master25051992 7 Napisano 21 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 wiadomo że LED podbije cenę Jeśli nie zależało Ci na wyglądzie to wybór kilka krotnie się powiększał Cytuj Link to post Share on other sites
Ajschylos 2 Napisano 21 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 A czemu jakościowo mają być inne? Wentylator z ledem to tylko świecąca wersja normalnego , o może z wyjątkiem tych od enermax'a. Nie kładz zephyra bo jest tragedia , ten wentyl sie niestety nie nadaje do pracy w poziomie i nie da sie tego zmienic (przynajmniej tak słyszałem) Cytuj Link to post Share on other sites
Wulfisko 24 Napisano 22 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 No zephyr na płasko to jeden z gorszych pomysłów. I naprawdę lepiej jest kupić normalne wentylatory, a podświetlenie zrobić za pomocą pasków z diodami. Pewnie nawet cenowo wyjdzie Ci to samo. Cytuj Link to post Share on other sites
Przemotar 0 Napisano 22 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Lepiej zamontować dwa te słabe Zephyry czy jeden dobry do 50zł? Jakie wentylatory bez ledów możecie polecić do 50zł za sztukę? Najlepiej jakbyście podali model jakiś z agito lub grala i model (jeżeli lepszy) z innego sklepu. EDIT: Albo jeszcze jedno porównanie: jeden dobry do 50zł vs dwa słabe (bez ledów) po 25zł - co jest lepszym rozwiązaniem? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts