Skocz do zawartości

Wymiana GTX660 na GTX770? Pod i5 4670k

Recommended Posts

Witam, aktualnie mam i5 4670k + GTX660 + PSU CX430 + 8gb RAM. Zamierzam wymienić kartę ponieważ obecna już nie za bardzo wyrabia. Gram na FHD i używam 2 monitorów. Mam szansę wymienić na GTX770 2GB Phantom za drobną dopłatą od znajomego, ale nie wiem czy będzie to duża zmiana. Jeżeli wymiana na 770 nie zmieni zbyt wiele to na co byłoby najkorzystniej wymienić w tym momencie? Mogą być używki z gwarancją. Raczej nie chcę wydawać więcej niż 1k na kartę ponieważ i tak muszę zmienić PSU.

Co chcesz od tego swojego poczciwego CX430 ? :) To nie zła jednostka bez szału ale poprawna. 

Do 1000 zł masz GTX 1060 3GB lub używkę GTX 1060 6GB (jeżeli znajdziesz + ewentualna dopłata 150 zł). Palit jetstream, MSI gaming. 

Na upartego można by wrzucić RX 580 (stówka do dorzucenia) ale zasilacz może nie dawać już rady. 

ps. nie zawracaj sobie głowy GTX-em 770 2GB, karta również będzie nie domagać. 

Edytowane przez Pankracy666
  • Popieram 1

Ja miałem GTX570 który ma porównywalną wydajność do GTX660 i po przesiadce na GTX770 był wyraźny duży skok wydajności pomimo tego że mam raptem i3-4170. Jak możesz wymienić kartę za drobna dopłatą to myślę że warto.

Tylko do GTX770 bym musiał wymienić zasilacz bo ten nie pociągnie. Teoretycznie zmiana zasilacza nie byłaby dla mnie problemem ponieważ ten już ma prawie 5 lat i jest po drobnych przejściach. 1060 6gb od Gigabyte jest w porządku? Za 1150 już można nową zgarnąć.

Tylko do GTX770 bym musiał wymienić zasilacz bo ten nie pociągnie

Dokładnie.

1060 6gb od Gigabyte jest w porządku?

Niestety to nie zbyt udana konstrukcja ze względu na głośny system chłodzenia.

W podobnej cenie masz Palit GTX 1060 Jetstream. 

https://www.ceneo.pl/46846837;0284-0.htm#tab=click_scroll  50 zł więcej ale warto

No i do GTX 1060 zasilacz może zostać ponieważ sobie poradzi. 

Edytowane przez Pankracy666
  • Popieram 1

Idealnie :banan: 

Wiesz może ile ta karta może stanieć przez np rok?

Tego nikt nie wie, ale karta na pewno poleci w dół to norma. 

Między 3GB a 6GB jest jakaś znacząca różnica

Różnie czasem 3% a czasami nawet 15%. Wychodzą coraz to nowsze gry i potrzebują więcej tej pamięci, ogólnie warto dorzucić do wersji 6GB.

https://www.youtube.com/watch?v=yleFZMFgabk

• Popieram 1