Skocz do zawartości

Zmiany w budzie, kilka części.

Recommended Posts

Witam, rok temu składałem komputer i musiałem trochę pojechać po kosztach by nie przekroczyć bariery 5k za wszystko, wiec trzeba było pościnać koszty. Głównie ucierpiała grafika, która super mocna nie jest (wyszedłem z założenia że lepiej mocniejszy proc niż grafikę). Tak więc teraz zwracam się do was, z prośbą o to by w jak najmniejszych kosztach, podnieść wydajność owego ustrojstwa.

CPU: AMD Phenom II X4 965 BE 3,4 GHz

karta graficzna: ATI Radeon HD5000 5770 - HIS iCooler

płyta główna: chipset AMD 770 Gigabyte UD3

pamięć RAM: DDR-3 1333 4 GB

(coś więcej ew. w profilu)

W grę nie wchodzi CF, choć mogło by być korzystne, musiałbym wymienić płytę główną.

W grę wchodzi, 2-3 wentylatory do budy. Cooler na procek(chciałbym choć "dotknąć" 4GHz) i oczywiście karta graficzna. Budżet to 1200zł +/- pare złotych(zaoszczędzone na kupnie telefonu w abonamencie). Oczywiście części "usunięte", sprzedam, wiec można doliczyć koszt karty graficznej, po cenie za jaką mogę sprzedać.

Liczę na wysoką wydajność w Crysis 2 i nadchodzącym BF3. Monitor mam FullHD i na takiej rozdzielczości chciałbym grać ;-). Na obecnym, dx9, AA na x2 i jadę w Crysis 1 na fullHD, wiec nie powinno być kłopotów z osiągnięciem dużo lepszych wyników.

Ew. rozważam kupno konsoli, wiem że inna klasa gry, ale ciekaw jestem waszej opinii.

Zakup części nie na teraz, wiec mam trochę czasu ;-)

Pozdrawiam i z góry dzięki za samo zainteresowanie ;-)

Dokupienie drugiego dysku nie jest głupie, szczególnie że to niewielki koszt 200zł, choć w raid0 jeszcze nigdy się nie bawiłem.;-) Co do GPU myślałem o HD6950 i jego mozliwosciach odblokowania do HD6970 :roll:

Edyta: Tak sobie pomyślałem, że może jeszcze ze 2gb ramu dorzucić? Na co patrzeć dokupując ram? Taktowania czy może i producent też mieć wpływ?

Poczytałem o GTX 560 i zainteresowała mnie wersja SOC od Gigabyte. Wydajna i Cicha. Konkurent 6950, No jednak za AMD przemawia właśnie aktualizacja biosu. Co prawda HD6970 demonem szybkości nie jest, ale zawsze parę klatek więcej ;-)

Jeśli już, to lepiej zaoszczędzić 200zł i kupić zwykłego Gigusia OC. SOC jest dla kogoś, kto nie chce/lubi/umie podkręcać, a zawsze 200zł masz w kieszeni. :roll: Dodatkowo HD69xx to dalej same referenty, dopiero ostatnio zaczęły się pojawiać na allegro jakieś TwinFrozry i WF 3. A wiadomo, że referent to nie jest nic przyjemnego dla uszu. ;)

http://www.pixmania.pl/pl/pl/8776336/ar ... ePromo=oui

Ciekawą ofertę znalazłem. Chłodzenie autorskie, nie referent. 1gb mi powinno wystarczyc, bo nie planuje wiecej niz jednego monitora. A tylko metro2033 podobno miało 1-2 klatki wiecej z 2gb. Gdzieś czytałem.

Co sadzicie ;-)?

http://allegro.pl/gigabyte-radeon-hd695 ... 61628.html

ewentualnie to, system chłodzenia wygląda na porządniejszy, lecz kosztem paru złotych wiecej. No i gwarancja dłuższa o rok.