Skocz do zawartości

Modernizacja PC 2500-2600zł

Recommended Posts

Witam. Posiadam taki PC:

- Intel CORE i5-4460, 3.2GHz, 6MB, BOX,
- MSI H81M-P33
- Seagate 1TB 3,5" SATAIII, 7200RPM, 64MB cache,
- MSI GeForce GTX 960 OC 2GB DDR5,
- Antec VP 500 - 500W,
- Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz CL9,

- Monitor BenQ GL2450

Chciałbym go trochę zmodernizować, a mianowicie chcę wymienić w nim: procesor, płytę główną, pamięć RAM oraz dokupić chłodzenie. Myślałem o takich częściach: http://www.morele.net/inventory/info/WaEiy4/. Komputer służy głównie do grania.

Wymień przede wszystkim GPU - 2 GB VRAM strasznie ogranicza potencjał zestawu, do którego możesz spokojnie dać GTX-a 1060 / RX 580.

Złożyłem jeszcze coś takiego: http://www.morele.net/inventory/info/OlxzNZ/

Procesor, który aktualnie mam na razie może zostać (kiedyś bym ew, dokupił lepszy). Płytę chciałbym ze standardem ATX aktualnie posiadam Micro ATX pod procek. Do tego dołożyłbym SSD, chłodzenie i tą grafikę GTX-a 1060 6GB.

Tylko jeżeli znalazłbyś w miarę okazjonalnej cenie i5-tkę z Haswell-i z 'k' i to w tej chwili to miałoby to jakiś sens (zależnie od ceny CPU oczywiście). Za jakiś czas to będzie starzał w kolano, bo będziesz miał nowsze i wydajniejsze platformy, które jednak będą wymagać już RAMu DDR4 także taka inwestycja w DDR3 jest bardzo wątpliwa.

Skupiłbym się raczej na wymianie GPU i zakupie SSD oraz opcjonalnie chłodzenia procka, które na teraz będzie overkillem, ale jeżeli jest kupowane z myślą o zestawie z możliwością OC to jest to jak najbardziej zrozumiałe. Zostaw sobie modernizację platformy za jakiś czas jeżeli na prawdę będzie Ci brakować mocy.

GPU wybierz pod gry w jakie grasz - tutaj musisz podać konkrety.

To tym bardziej nie kierowałbym się w stronę ingerencji w platformę, a raczej upgrade-u GPU. Pojawia się jedynie dylemat czy nie zainwestować w GTX 1060 z racji większej wydajności w większości podanych przez Ciebie gier - RX 580 lepiej się sprawdza w nowszych produkcjach. 

To teraz wszystko zależy gdzie będziesz kupować kartę, ale porównaj ceny Gigabyte Windforce / Gaming, Palit Jetstream, Gainward Phoenix.

Jeżeli kupujesz w esc.pl to tam pierwsza najtańsza i najrozsądniejsza propozycja to: http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=71_73&products_id=73092

• Popieram 1