Skocz do zawartości

Gainward GTX 570 wysokie temperatury

Recommended Posts

Witam! Otóż 3 tygodnie temu kupiłem komputer:

CPU: Core i5-2500K /3.3GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/

MOBO: P8P67 /intel P67/

CASE: Aerocool VS-9 (bez zasilacza)

GPU: GeForce GTX 570 1280MB DDR5 /320bit/ 2xDVI/HDMI

RAM: Crucial 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9

HDD: Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3

PSU: Corsair 600W [CMPSU-600CXEU]

Na początku nie sprawdzałem nic za bardzo, grałem ile wlezie, ale teraz zauwazyłem, że przy włączonych auto-obrotach wentylatora karta graficzna osiąga 65 stopni bez włączania żadnych gier/programów, które mogłyby obciążać karte. Po prostu przeglądarka + gg jakieś skype itd. Włączyłem test FunMark to w 3 minuty było 87/86 stopni. Dzwoniłem do serwisu i powiedziałem jak wygląda sprawa, a oni że karta jest sprawna, jeżeli się nie zawiesza itd, zaś ja słyszałem, że w idle powinno być 40stopni, a w stresie 75. Proszę o przejrzenie fotek, bo może to coś z komputerem, a nie kartą.

zewnątrz: http://www.speedyshare.com/settings.php ... 1f8de2e04e

wewnątrz: http://www.speedyshare.com/settings.php ... d205385cb2

i po funmarku: (test stabilności 1920x1080 bez żadnych ustawień AA itd.) po 4 minutach karta osiągnęła 87 stopni na automacie i się wahało cały czas 86/87.

http://img684.imageshack.us/i/asdtc.png/

Temp. powinna byc o kilka stopni mniejsza, ale to chyba i tak nie zrobi roznicy.Podczas testow benchmarka GTX570 mial 80 C w Crysisie.Byc moze masz slabsze chlodzenie lub cos w tym stylu.Jezeli nie wystepuja artefakty to karta sie nie przegrzewa i wszystko jest OK.Zrob testy OCCT i zaznacz bledy poczym zobacz czy jakies beda.Jak nie bedzie zadnych to wszystko jest dobrze i nie ma czym sie martwic :/

Jednak mnie martwi to, że idle jest 64 stopni

64C - jak karta jest cicha bym się nie przejmował. Może jakiś nowy bios mający na celu obniżenie obrotów w idle dlatego taka temp.

OCCT Perestroika - krzaczy błędy nawet na standardowych taktowaniach czasami :/

Jezuu 88 C pod obciazeniem i czym sie tu martwic.Wedlug mnie niczym, a jak Ci sie nie podoba ta wystaw ja na dwor i po klopocie, albo wyrzuc przez okno.Jak beda wystepowaly te piepszone artefakty to znak ze sie przegrzewa, a jak nie to nie!.Niektorzy ponad 100 wyciagaja na swoich i jakos zyja.Pod obciazeniem to nie masz co sie martwic, ale w spoczynku ma troche za duzo :/ .Moj na ma 45 na chlodzeniu nie referencyjnym.Ty masz karte referencyjna czy nie?.

Masz referenta, a dla tych kart to standardowe temperatury :/.Nie musisz sie martwic.W tych kartach instalowane sa slabe, glosne i malowydajne chlodzenia.Temperatury sa wieksze niz na niereferentach i to dlatego masz taka temp..Wszystko jest OK.Jezeli wystapia Ci artefakty to wtedy bedzie jakis problem, ale narazie nie :D.

To zalezy.Wlaczajac synchronizacje pion. zwiekszasz wymagania i fps'y spadaja, ale za to jakosc grafiki wzrasta.To juz zalezy od Ciebie czy wolisz lepsza grafike czy plyniejsza gre, ale uwazam ze 60 fps'ow to az tak malo nie jest.Przy wyłączonej synchronizacji zazwyczaj można zauważyć błędy obrazu.

Na początku nie sprawdzałem nic za bardzo, grałem ile wlezie, ale teraz zauwazyłem, że przy włączonych auto-obrotach wentylatora karta graficzna osiąga 65 stopni bez włączania żadnych gier/programów, które mogłyby obciążać karte. Po prostu przeglądarka + gg jakieś skype itd. Włączyłem test FunMark to w 3 minuty było 87/86 stopni. Dzwoniłem do serwisu i powiedziałem jak wygląda sprawa, a oni że karta jest sprawna, jeżeli się nie zawiesza itd

Oczywiście,że temp. w idle jest za duża a w tescie po 3 min. masz 87st. to sobie wyobraz jakie będziesz miał temp. po dłuższym tescie a nawet byś zrobił go obciążając karte furmarkiem na 30min.Do tego należy dodać jakie będziesz miał temp. w lecie :D

To ja na swoim referencie gtx480 miałem w idle 55st. max a przy obecnie nowym chłodzeniu mam 55 max w stresie.Twoja karta nie działa do końca sprawnie,wydaje mi się,że ta blokada od obciążenia cosi sie nie sprawdza a wręcz szwankuje bo to drugi przypadek o którym czytam,koleś dał na reklamacje i dostał nową która miała normalne temp. jak przystało na tą karte gtx570 a swoją drogą co zostało w końcu poprawione względem poprzednika :/ skoro się nie sprawdza.A tych fachowców z serwisu pozdrów. :D

Czyli nadal mam walczyć? No ja nie wiem dzwoniłem do nich, on mówi żebym podał co to za karta, ja mu mowie gainward gtx 570 a ten "czy karta sie zawiesza"? "No nie, ale ma wysoką temperature".. No to karta działa sprawnie.

@edit

Szkoda, że esc nie jest gdzieś w Łodzi tylko w Gdańsku, bo nie chce przeklinać przez telefon, ale na normalnie tak bym ich zj****ł za przeproszeniem. -.-

Nie wiem jaką ma cyrkulacje powietrza bo nie pisze o szczegółach,podał temp. czy dobre to mu sie odpowiada :/

Sprawdz furmarkiem na 30min jaką uzyska karta temp. max i obserwuj czy nie będzie przez ten czas zakłamań w obrazie,jak zauważysz coś nie pokojącego w postaci kresek,kropek to jest nie tak,obraz ma być idealny.Po za tym i tak nie wyklucza faktu,że temp. w idle jest wysoka.

Ja zrobiłbym tak:

- zainstalował MSI Afterburner

- ustawił 2 tryby: jeden do 2D i drugi do 3D

- w tym do 2D zegary obniżył o ile się da i ustawił wentylator aby był cichy i trzymał odpowiednie temperatury (taki złoty środek)

- w tym do 3D zegary na default i wentyl na ~50% (i tak pewnie gdy grasz to dźwięk zagłusza kompletnie kompa)

EDIT: co do obudowy to ile masz w niej wentylatorów i jeśli masz to jakie?

matej on ma nową karte po co ma bawić sie zegarami,niech to zostawi karta ma poprawnie pracować jako referent i z założeń producenta

Ja lubię sam radzić sobie z problemami a moje rady są rozwiązaniem owego problemu. Poza tym jestem zwolennikiem ręcznego ustawiania wszystkiego co mam w kompie.