Magdalenka 153 Napisano 10 Maja 2017 Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 (edytowane) Hej mam problem który nie wiem czy nadaje się do tego działu jeśli nie to z góry przepraszam jakiś czas temu zakupiłam nową kartę graficzną radeon i wszystko było dobrze w grach bez problemu w internecie też pomijając że czasem jak ręcznie zgaszę monitor to pokazuje się taki szum tylko i muszę jeszcze raz wyłączyć i włączyć aby pokazał się obraz Ostatnio z tydzień może dwa tygodnie temu sporadycznie wyskakują mi przy skakaniu po yt takie oto pasy które do czasu odświeżenia same nie znikają http://imgur.com/a/c20Vv Nie wgrywałam nowych sterowników na innych stronach problem nie występuje w grach też nie i zastanawiam się czy to może zwiastować coś niedobrego z kartą graficzną z góry dziękuję za odpowiedź parę informacji o których zapomniałam a mogą okazać się przydatne posiadam tylko dysk ssd wcześniej komputer działał na intelowej grafice z procesora mam windows 8.1 karta graficzna się nie przegrzewa przeglądarka chrome z adblockiem i niczym więcej Edytowane 10 Maja 2017 przez Magdalenka Cytuj Link to post Share on other sites
k0chan 814 Napisano 11 Maja 2017 Udostępnij Napisano 11 Maja 2017 rozpisałaś sie kobieto na stronę a nawet nie napisałaś co to za karta te paski wyglądają na artefakty związane z przetaktowaniem/uszkodzeniem pamięci na karcie, możesz spróbować obniżyc o jakies 50Mhz takty na pamięciach i zobaczyć czy nadal będą wystepować Cytuj Link to post Share on other sites
maniuox 27 Napisano 11 Maja 2017 Udostępnij Napisano 11 Maja 2017 (edytowane) karta sypie ci artefaktami czytaj jest uszkodzona od tego momentu będą się te paski kropki powiekszac i nasilać natychmiast odsyłaja na gwarancje jak napisałes że jest nowa ewentualnie spodziewaj się takich anomali na monitorze https://www.google.pl/search?q=graphic+artefacts&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjc6vKC7-fTAhXSJSwKHacLDFMQ_AUICigB&biw=1920&bih=1089#imgrc=5zTHJEgZK0hCQM: PS.jaki to radeon 480 580 ? Edytowane 11 Maja 2017 przez maniuox Cytuj Link to post Share on other sites
Magdalenka 153 Napisano 11 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2017 (edytowane) Da się to jakoś sprawdzić czy karta jest uszkodzona? bo sprawa jest o tyle dziwna że artefakty występują jedynie na yt zawsze w tym samym miejscu czyli u górny strony i przy skakaniu miedzy filmikami Karta to rx480 Edytowane 11 Maja 2017 przez Magdalenka Cytuj Link to post Share on other sites
k0chan 814 Napisano 11 Maja 2017 Udostępnij Napisano 11 Maja 2017 odpal 3dmark firestrike/ unigine valley 1.0 i potestuj kilkadziesiąt minut Cytuj Link to post Share on other sites
Magdalenka 153 Napisano 11 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2017 (edytowane) Kartę mam jakieś 3 miesiące i nie przypominam sobie żadnych problemów dopiero niedawno pojawiły się te dziwne artefakty co ciekawe są one tylko na tle strony a sam filmik działa normalnie tylko w GTA5 i Warthunder na ziemi jakoś dziwnie renderowała się trawa i migotała jakby ziemia ale szukałam w google i podobno to się zdarza i wina sterowników zwłaszcza w warthunder innym objawem który był już wcześniej jest coś takiego gdy wyłączę monitor guzikiem i odpalę go szybko ponownie pokazuje się taki obraz http://imgur.com/a/sKNnQ dopiero po ponownym wyłączeniu i włączeniu wszystko wraca do normy jeszcze jedną ciekawą rzecz jaką zauważyłam to na yt mam coś takiego że gdy przerzucam filmiki bardzo szybko to często okładka albumu lub urywek filmiku na jakim przerwałam skacząc na nowy filmik wyświetla się przez ułamek sekundy na początku nowego filmiku powiedzmy ze słucham schodów do nieba z charakterystyczną okładką i nagle zmieniam z listy proponowanych kawałek na coś innego to w pierwszej sekundzie nowego filmiku dalej wyświetla mi się obrazek stairway to heaven i później wszystko wraca do normy 3dmark leciał przez 10 min i nic niby dałam stress test na ultra ale wszystkie ustawienia były bazowo i dziwne bo grafika mi się nagrzała ledwo do 63 stopni sprawdzę jeszcze unigine valley z 30min Edytowane 11 Maja 2017 przez Magdalenka Cytuj Link to post Share on other sites
k0chan 814 Napisano 11 Maja 2017 Udostępnij Napisano 11 Maja 2017 jeszcze spróbuj zainstalować jakąś inna przeglądarkę (chrome/mozilla firefox) i sprawdź ten YT Cytuj Link to post Share on other sites
Magdalenka 153 Napisano 11 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2017 (edytowane) unigine valley z 40 min i bez problemów http://imgur.com/a/4zPou pomyślałam że skoro problem zawsze pojawia się na yt w tym samym miejcu i tak samo wygląda to może to adblock zdejmując jakiś baner reklamowy wywołuje taki problem? posprawdzam jeszcze tylko że problem pojawia się losowo więc ciężko stwierdzić co jest przyczyną a co do śnieżenia/szumu obrazu przy wyłączeniu i ponownym włączeniu wiecie co może być przyczyną? Edytowane 11 Maja 2017 przez Magdalenka Cytuj Link to post Share on other sites
krzyhox 3632 Napisano 11 Maja 2017 Udostępnij Napisano 11 Maja 2017 (edytowane) A może wina kabla, a msi gaming app, MSI Afterburnerjest zainstalowane ? Edytowane 11 Maja 2017 przez krzyhox Cytuj Link to post Share on other sites
Magdalenka 153 Napisano 11 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2017 (edytowane) nie instalowałam tych msi gaming app etc mam tylko crimsona czy jak to się nazywa i vulcana mam też sterowniki od intelowej grafiki z procesora ale znajomy mi mówił żebym ich nie wywalała nie wiem czy kabla nic mi nie miga nic nie przerywa jedynie zawsze przy wyłączeniu monitora jak komputer jest na chodzie i ponownym uruchomieniu pokazuje się taki szum na całym monitorze tak jak na zdjęciu http://imgur.com/a/sKNnQ znika po ponownym wyłączeniu i włączeniu nie mam pojęcia co jest tego przyczyną ale było tak chyba od samego początku podpięcia grafiki używam tego kabla z dużą wtyczką dokręcaną na 2 śrubki (nie pamiętam jak się nazywa) mam identyczny procesor jak ty w podpisie i kartę graficzną też msi 4gb do tego dysk ssd crucial 250 gb który jest jedynym dyskiem chwilowo w tym komputerze i 8gb ramu też crucial Edytowane 11 Maja 2017 przez Magdalenka Cytuj Link to post Share on other sites
Funkie 1189 Napisano 11 Maja 2017 Udostępnij Napisano 11 Maja 2017 Kartę mam jakieś 3 miesiące i nie przypominam sobie żadnych problemów Elektronika ma to do siebie że lubi się wysypać praktycznie na samym początku. Co może być problemem? - uszkodzony kabel - błąd sterowników - uszkodzone gpu Jeśli problem jest sporadyczny to na chwilę obecną bym się nie martwił. Wyślesz do serwisu(miesiąc bez karty), a oni odpalą benchmark który nic nie pokaże i wróci bez zmian. Rozwiązanie: - przetestować kartę na innym komputerze i porównać czy objawy są takie same. - podmienić kabel - przeinstalować system (bałagan w sterownikach) - odesłać na serwis Cytuj Link to post Share on other sites
Magdalenka 153 Napisano 11 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2017 (edytowane) mam już tak złe doświadczenia z serwisami i sklepami internetowymi że jestem niemal pewna że odeślą stwierdzając że wszystko jest dobrze powiedźcie mi jeszcze jedną rzecz bo w warthunder jak i w gta5 na ziemi występował flickering teraz przy testowaniu unigine valley drzewa daleko w tle w 2-3 scenach też migały delikatnie przy ruchach kamery na filmikach yt widzę że doczytywanie się skokowe tekstur to normalka w radeonach(co też mnie strasznie irytowało na początku i myślałam że to coś z kartą) ale już w jakości yt nie mogę zobaczyć czy miganie np tych drzew w unigine valley to coś normalnego czy tylko u mnie występuję to na taką skalę krzyhox gdybyś mógł odpalić unigine valley bo masz identyczna kartę (najnowsze sterowniki rekomendowane 17.4.4) i zobaczyć czy w ostatnich scenach po scenach deszczu też widzisz że drzewa daleko na tle gór delikatnie migają to były chyba 3 ostatnie sceny byłabym bardzo wdzięczna wybacz że z yt scena ale już wywaliłam z dysku ten benchmark najbardziej u mnie było to widoczne w tym miejscu http://imgur.com/a/UFG7q Edytowane 11 Maja 2017 przez Magdalenka Cytuj Link to post Share on other sites
matekow 88 Napisano 12 Maja 2017 Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Jeszcze można spowodować podnieść ciutek napięcie w wattmanie na początek na pamięciach później na rdzeniu. Ewentualnie przeinstalować sterowniki za pomocą DDU tryb safe mode. Cytuj Link to post Share on other sites
RuLeR 735 Napisano 13 Maja 2017 Udostępnij Napisano 13 Maja 2017 Migotanie drzew w unigine o których piszesz pamiętam już ze występowało jak miałem 7970. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Magdalenka 153 Napisano 13 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2017 RuLeR dzięki wielkie to mnie trochę uspokoiło co do tych pasków na yt to przeinstalowałam chrome i adbloka i od 2 dni problem nie występuje ale jak pisałam wcześniej pojawiał się on losowo więc pewnie dopiero po jakimś tygodniu będę miała pewność Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts