Corsair_GA 0 Napisano 4 Maja 2017 Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 Witam. Poszukuję TV 65 cali do normalnego użytkowania, czyli telewizja, filmy i czasami PS4 Pro. Budżet to 6000 zł. Chyba, że będzie coś wartego dopłaty to jeszcze z 500 zł mogę dołożyć Cytuj Link to post Share on other sites
Pankracy666 312 Napisano 4 Maja 2017 Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 Żeby zmieścić się w cenie: - Philips 65PUS6521 - LG 65UH 7707 Drożej: - SONY KD65XD8505 - PHILIPS 65PUS7101 Sprzedałbym pół nerki i wziąłbym Philips 65PUS7101, potrójny ambilight robi robotę. Dzięki temu telewizor wydaje się jeszcze minimum 5 cali większy. Do tego niski input-lag (po niżej 40) tak więc do gier również się nada. Ogólnie z każdego z tych TV będziesz zadowolony bo to już 4K i prawdziwe 100hz bez sztucznego podbijania. Cytuj Link to post Share on other sites
Elvis799 22 Napisano 4 Maja 2017 Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 Ja bym polecał Samsung 65ks7000 ,tylko niestety kosztuje 7200zł Cytuj Link to post Share on other sites
Pankracy666 312 Napisano 4 Maja 2017 Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 @up Kolega dobrze prawi ALE samsungi mają problemy z padającymi matrycami i niestety zbierającym się kurzem na matrycy (od wewnątrz). 2 tygodnie temu sam zgłaszałem do serwisu telewizor teściów z tym właśnie problemem . Jak wybrać Samsunga to polecałbym dokupić przynajmniej 12 miesięczne przedłużenie gwarancji. Szkoda troszkę tych Samsungów bo sam mam jednego a rodzice 2 sztuki - naturalnie inne modele starsze i wszystko gra. Oczywiście autora tematu ten problem nie musi dopaść ale wiadomo warto to mieć na uwadze. Cytuj Link to post Share on other sites
grzesiek-krk 0 Napisano 5 Maja 2017 Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 ja to bym się rozglądał za oledami z sony, ale podejrzewam, że cena przekroczy twój i tak dość wysoki budżet Cytuj Link to post Share on other sites
Pankracy666 312 Napisano 5 Maja 2017 Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Jasne OLED fajna sprawa - trzeba by tylko zwiększyć nie wiele budżet, tylko dwukrotnie . Cytuj Link to post Share on other sites
Corsair_GA 0 Napisano 5 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Korci mnie ten SONY KD65XD8505 ale jest powyżej budżetu 6500 to max maxów Cytuj Link to post Share on other sites
Pankracy666 312 Napisano 5 Maja 2017 Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Lepiej "nie jeść kilka miesięcy" i kupić tego Sony skoro Ci odpowiada . Pamiętaj, że teraz dołożysz jeszcze 1000 zł ale telewizor ma służyć kilka dobrych lat. Tak więc powiedz sobie, że to taka inwestycja długo terminowa. Jeżeli jednak nie chcesz tyle wydawać podałem Ci inne fajne troszkę słabsze TV do Twojego budżetu. Cytuj Link to post Share on other sites
Corsair_GA 0 Napisano 5 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 (edytowane) Jestem zdecydowany na 65 cali, ale chodzi mi po głowie jeszcze 55 cali, polecisz jakieś modele ? Czy ten sony ale w wersji 55 cali zachowa swoje wszystkie plusy, czy różni się znacząco od wersji 65 ?? Mówię o KD65XD8505. Edytowane 5 Maja 2017 przez Corsair_GA Cytuj Link to post Share on other sites
Pankracy666 312 Napisano 5 Maja 2017 Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 (edytowane) Osobiście poszedł bym w wielkość. Z odległości 2m i więcej i tak nie widać znaczącej różnicy w takich modelach. Ogólnie powiem tak - koniecznie przejdź się do sklepu i zobacz na własne oczy co i jak . ps. KD65XD8505 to dobry telewizor Masz jeszcze SONY KD55XE9005, który ma obraz żyletę. Edytowane 5 Maja 2017 przez Pankracy666 Cytuj Link to post Share on other sites
Corsair_GA 0 Napisano 5 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 No właśnie byłem i bardziej pasuje mi 65. Ale 55 też nie jest jakieś złe. Tylko bije się jeszcze z myślami. Bo różnica w cenie jest ogromna. Między tym sony w wersji 65 a 55 jest różnica ponad 2000 zł. Pytanie, czy lepiej zaoszczędzić i przeznaczyć te 2000 zł na coś innego, czy kupić większy a potem żałować tych 2000 zł więcej. Dlatego moje pytanie do Ciebie czy np. wersja 55 jest jakoś okrojona względem wersji 65 ? Skąd ta różnica, przecież to 10 cali Cytuj Link to post Share on other sites
Pankracy666 312 Napisano 5 Maja 2017 Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Jeżeli bierzesz w sklepie to możesz wziąć 55" pobawić się kilka dni i zamienić na 65" gdyby coś Ci nie odpowiadało. Ceny niestety za większy rozmiar tego samego modelu są wszędzie podobne i wahają się od 1000 wzwyż. Czy czymś się różnią ? - oba są 4K i 100hz a to najważniejsze. Podsumowując KD55XD8505 to bardzo dobry telewizor ale KD65XD8505 będzie na pewno dawał większą frajdę podczas filmowych wieczorów oraz przy rozgrywce w PS4 pro, właśnie ze względu na wielkość . Osobiście jak mi padnie obecny Samsung to planuję zakup minimum 65 cali a jak będą fundusze to celuję w 75 . Cytuj Link to post Share on other sites
delfinn 126 Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Nie pchaj się w matrycę IPS, fatalna czerń, słabiutki kontrast, prawie niezauważalny HDR. Tylko VA. Cytuj Link to post Share on other sites
Corsair_GA 0 Napisano 6 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Polecisz jakieś konkretne modele na matrycy VA ? Jakiś 55 calowy i 65 calowy który będzie się mieścił w moim budżecie ? Zawsze miałem TV Sony, jakoś zawsze ich lubiłem Gdyby było coś z innej firmy nie pogardzę Cytuj Link to post Share on other sites
Pankracy666 312 Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 (edytowane) Nie pchaj się w matrycę IPS, fatalna czerń, słabiutki kontrast, prawie niezauważalny HDR. Tylko VA. Również chętnie się dowiem jakie to modele będą fajne w tej cenie . Co do czerni - jeżeli ktoś wcześniej nie miał plazmy lub nie oglądał godzinami OLED-a to będzie w porządku. Żaden LCD nie będzie miał takiej czerni - coś za coś niestety. Jeżeli chodzi o HDR granie z mocnym HDR przez dwie - trzy godziny to zabójstwo dla oczu. Po za tym Sony na pewno nie ma słabego HDR Edytowane 6 Maja 2017 przez Pankracy666 Cytuj Link to post Share on other sites
RetroManiak 7 Napisano 7 Maja 2017 Udostępnij Napisano 7 Maja 2017 Żeby zmieścić się w cenie: - Philips 65PUS6521 - LG 65UH 7707 Drożej: - SONY KD65XD8505 - PHILIPS 65PUS7101 Cokolwiek wybierzesz będzie git. Cytuj Link to post Share on other sites
delfinn 126 Napisano 7 Maja 2017 Udostępnij Napisano 7 Maja 2017 (edytowane) KS7000 najlepszy stosunek jakość/cena. wersja 55 cali to około 5000 PLN wersja 65 cali, 2 tysiaki droższa. Masz tu TV z 10 bitową matrycą, z bardzo szeroką paletą barw, jasnością osiągającą 1400 nitów, dobrą czernią, rewelacyjnym kontrastem, certyfikat UHD Premium, niziutki input lag i dobry HDR. Jest przepaść między tym TV a takim Sony na IPS na którym nie doświadczysz HDR tylko jego marną namiastkę. Nie sugeruj się tym co ktoś wyżej napisał o HDR bo zwyczajnie nie ma z tym do czynienia. W HDR nie chodzi o to żeby oślepiał Cię obraz od jasności ale był w stanie równocześnie wyświetlić pełna paletę barw w jasnych i ciemnych miejscach, jest to niewykonalne na matrycach IPS ze względu na ich bardzo niski kontrast natywny. Sony z tego roku XE modele od 85 wzwyż już są na matrycach VA i jak najbardziej mogą być ale są też droższe z uwagi na to, że dopiero co weszły na rynek. Z ubiegłego roku od Sony dopiero xd93 jest na VA i ma dobry HDR a xd85 się wystrzegaj. Ten Samsung KS7000 jest naprawdę rewelacyjny, obraz bajka i HDR robi duże wrażenie. Edytowane 7 Maja 2017 przez delfinn Cytuj Link to post Share on other sites
Pankracy666 312 Napisano 7 Maja 2017 Udostępnij Napisano 7 Maja 2017 @Samsunga KS7000 - nawet nie brałem pod uwagę bo ma MEGA problem z brudzącą matrycą (kurz), odchodzącymi ramkami oraz bad pixelami w nowych egzemplarzach. Do tego dochodzi rozmycie podczas grania. Może te ostatnie naprawi kalibracja a może nie ? Co będzie jak w telewizorze za 6500 zł 2 tygodnie po gwarancji wywali bad pixel lub kurz ? Byłoby trochę szkoda. HDR owszem samsung ma bardzo fajny. Wystarczy poczytać opinie w internecie - jest tego mnóstwo bo to nie nowy TV. Najlepsza jakość obrazu obraz to Sony XD8505 (nie dawno była akcja przedłużenia gwarancji do 5 lat - fajna sprawa przy TV za takie pieniądze). Jeżeli chodzi o czerń i programy (smart) to Samsung z serii KS7000. Jest też PANASONIC TX-65DX750E bardzo dobry telewizor z wzorowym obrazem (nieco słabsze kąty widzenia) i fajnym HDR (@delfinowy samsung ma mocniejszy HDR). Do normalnego smarta wystarczy aż nad to. Niski input-lag ogólnie rewelacyjny TV. Każdy TV ma swoje plusy i mniejsze lub większe minusy. Budżet nie jest mały ale chcąc ideał trzeba mieć 8-10 tysięcy niestety . Cytuj Link to post Share on other sites
delfinn 126 Napisano 7 Maja 2017 Udostępnij Napisano 7 Maja 2017 (edytowane) Jakość obrazu Sony xd85 ma tragiczną jak każdy IPS, jest przepaść w obrazie między VA i IPS, dlatego tylko topowe modele TV otrzymują matrycę VA. Na IPS nie ma mowy o dobrym HDR, to bardzo słaba namiastka. XD85 nawet nie ma podstawowego wygaszania lokalnego, czerń to kolor szarawy. XE85 to już zupełnie inna klasa bo na szczęście zrezygnowali z IPS na rzecz VA ale jest też sporo droższy. Panasonic jak najbardziej dx750, chociaż i tak obraz słabiej wypada od KS (węższy gamut i ponad połowę ciemniejszy od KS chociaż potrafi na podobnym poziomie 500 nitów w HDR utrzymać ale jednak Samsung w HDR jest lepszy bo oprócz tego potrafi osiągnąć krótkotrwale ponad 1000 nitów i jest w stanie bez clippingu obraz podać aż do 4000 nitów, gdzie Panasonic już nie jest w stanie bo ma peak brightness tylko 500 nitów, Samsung 1400). Edytowane 7 Maja 2017 przez delfinn Cytuj Link to post Share on other sites
Corsair_GA 0 Napisano 10 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Po przeczytaniu miliona stron, sugerując się waszymi podpowiedziami wybrałem Sony KD65XE8505. Zwiększyłem budżet do 9000 zł. Mam jeszcze jedno pytanie. Byłem ostatnio w MM i wpadły mi w oko TV od LG. Czy do 9000 zł znajdzie się coś lepszego od tego Sony ? Cytuj Link to post Share on other sites
Pankracy666 312 Napisano 10 Maja 2017 Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Polecam Ci założyć odpowiedni temat na forum: http://www.hdtv.com.pl/forum/ lub https://hdtvpolska.com/forum/ Mnie interesują telewizory z tego powodu, że często doradzam znajomym przy zakupie . Przy takich kwotach polecam zaczerpnąć wiedzy od profesjonalistów. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts