Skocz do zawartości

Jaka karta graficzna - następca r280x

Recommended Posts

Karta do zestawu:

i5-6600k / na z170

8GB ram

zasilacz z dużym zapasem mocy

gry pod 1080p/60Hz

Nie jestem maniakiem gier, gram raczej sporadycznie. Priorytetem jest dla mnie cisza i kultura pracy (cewki), później wydajność. Nie bawię się w OC, karta na najbliższe 2-3 lata.

Budżet to sprawa drugorzędna, bo mogę sobie pozwolić nawet na 1080 tylko po co do 1080p/60Hz, wolałbym wydać w okolicach 1300 zł.

Interesuje mnie karta, gdzie mogę sobie ustawić krzywą wentylatora okolicach 700-900 rpm przy zachowaniu rozsądnych temperatur.

Bardziej skłaniałbym się ku 1060, rx580 ze względu na pobór mocy/temperatury trochę mnie odrzucają. Jednego potwora prądożernego już miałem, wystarczy.

Dzięki za sugestie.

Polecam celować w gtx 1060 6gb lub jeszcze poczekać na vegę. Sam przesiadłem się z 280x na gtx 1050ti ale tylko dla tego że trafiła mi się za 500 z długą gwarancją a synowi 7970 ledwie dyszy . Teraz czekam co pokaże vega i ewentualnie  jakieś korekty ceny na gtx 1060 .  :D

Polecam celować w gtx 1060 6gb lub jeszcze poczekać na vegę. Sam przesiadłem się z 280x na gtx 1050ti ale tylko dla tego że trafiła mi się za 500 z długą gwarancją a synowi 7970 ledwie dyszy . Teraz czekam co pokaże vega i ewentualnie  jakieś korekty ceny na gtx 1060 .  :D

Przy rx480 obiecałem sobie, że poczekam na 580 bo dopracują, dopieszczą i będzie super a jak wyszło to wiemy. Teraz jak obiecam sobie, że poczekam na Vege to jestem niemal pewien, że wyjdzie konkurent dla 1070 ewentualnie 1080 z poborem mocy większym o 50% ;-).

Ten palit 1070 Jetstream to fajna propozycja, bo można go wyrwać w euro rtv za 1730 zł (z promocją visa i cashbackiem), ale jednak do 1080p to trochę za dużo. Dobrze, że żona nie wie ile kosztują podzespoły do komputera.

Też czekam  :)  Jak masz okazję na gtx 1070 to bież , na pewno będziesz zadowolony . Czasem można trafić prawie nówkę z długą gwarancją za około 1500 zł . Co do żon to niech lepiej żyją w słodkiej nieświadomości jak my co do butów , torebek i tym podobnych  :P . Ja bym nie zmieniał 280x ale moja poszła do syna i napatoczyła się okazja z gtx  . W rx przeraża mnie pobór prądu w porównaniu do takiego gtx 1070 lub 1080 .

GTX 1070 to za dużo do full hd ? :) Miałem i nie sądzę. Karta jest idealna do tej rozdzielczości i lekko nad to dzięki czemu będzie zapas na dłużej.

Skoro możesz kupić GTX 1080 to go po prostu kup. Tym bardziej, że karta ma być na 2-3 lata.

Zakupisz GTX 1060 a za klika miesięcy, bądź rok może się okazać, że już brakuje mocy.

RX-y żadnej rewolucji nie zrobiły i tak patrzę to od R9 290 \ r9 390 mało się zmienia. Teraz wyszły wyniki Vega i też szału brak - chodź mam nadzieję, że to tylko plotki.   

Reasumując - masz kasę na gtx 1080 ? Kupuj. 

Do wyboru - Palit jestream (lub super), MSI Gaming, EVGA SC lub FTW. Żadna karta graficzna nie będzie się nudziła w grach.

Wygładzanie zabija każdą z nich. 

Tutaj masz fajnie porównanie GTX-ów 1080, zresztą będzie to miało również odzwierciedlenie w niższych modelach (xx60/xx70):

https://gpunerd.com/guides/best-gtx-1080-brand

Dodatkowo MSI zwraca kasę za zakupy ich produktów:

https://msi-promotions.com/pl/pl/pages/springcashback/home

W rx przeraża mnie pobór prądu w porównaniu do takiego gtx 1070 lub 1080 .

Proszę Cie.... ile to będzie więcej za prąd w skali roku względem GTX-a ? 50 zł ? a może i mniej... tak więc patrzenie na to w ten sposób na prawdę mija się z celem. Nooo chyba, że grasz po 20 godzin dziennie :).  

Edytowane przez Pankracy666
  Proszę Cie.... ile to będzie więcej za prąd w skali roku względem GTX-a ? 50 zł ? a może i mniej... tak więc patrzenie na to w ten sposób na prawdę mija się z celem. Nooo chyba, że grasz po 20 godzin dziennie .  

U mnie chodzą w domu dwa komputery i korzystają  z niego na zmianę 4 osoby ( 7970 i r9 280x) więc prądu pobierają trochę :) . Tu mi chodziło o pobór do wydajności , Rx ma większy pobór prądu od 1070 a zauważalnie mniejszą wydajność . 

Edytowane przez smoczu

Rozumiem ale pamiętaj też, że różnie się korzysta z komputera. Giercowanie to pobór prądu większy o 200-300W niż przy FB, www czy e-mailu :).

Tak więc jeżeli gra się 2-4 godziny dziennie to w rachunkach za prąd różnicy i tak nie da się zauważyć - nvidia vs amd. 

Co do wydajności RX 480/580 vs gtx 1070 - fakt faktem wydajność GTX-a bezapelacyjnie większa jednak jest 500 zł droższy tak więc to troszkę inna półka :)

Przy rx480 obiecałem sobie, że poczekam na 580 bo dopracują, dopieszczą i będzie super a jak wyszło to wiemy.

A "jak wyszlo", ze tak zapytam? Bo ja widze, ze np bardzo poprawiono chlodzenie (np Sapphire Nitro+), ktore w koncu wyrabia i nie rozsadza bebenkow w uszach, podniesiono zegary (a i jeszcze zostaje pole do OC) - tylko pod wzgledem poboru pradu juz nie jest tak kolorowo, ale...

Tak więc jeżeli gra się 2-4 godziny dziennie to w rachunkach za prąd różnicy i tak nie da się zauważyć - nvidia vs amd

Do grania w 1080p/60Hz wystarczyly juz karty pokroju RX 470. Sam posiadam RX 480 (Sapphire Nitro+ OC, 4GB) i jedyne co mi przeszkadza to glosnosc po OC (aczkolwiek po UV i przy zegarach 1350 MHz na rdzeniu i wentylach na 40% jest jeszcze calkiem przyzwoicie) i sie zastanawiam, czy nie sprzedac, dolozyc 100 pln i wymienic na refresha (dla temperatur, ciszy i OC). 

Wszystko zalezy JAKIE kto mial oczekiwania - ja na cuda nie liczylem a i tak jestem raczej pozytywnie zaskoczony. Jezeli faktycznie dla Ciebie priorytetem sa cisza / kultura pracy nad wydajnoscia to skup sie na czyms od MSI -- cokolwiek od 570 / 1060 3GB w gore bys nie wzial to spelni Twoje oczekiwania wiec pozostaja tylko osobiste preferencje i upodobania. 

Edytowane przez Rebelmind

Zgadza sie, karta do MAXowania 1080p/60Hz to zaproponowany przez Ciebie 1070 (i wspomniany Palit JS jest tutaj mega oplacalna karta) to TOP (bo 1080 to juz przerost), przy czym w miare przyzwoicie DA sie juz grac na wspomnianym RX 470 (i nie mowimy tu bynajmniej o ustatwieniach minimum), ze nie wspomnie o takim RX 480 od MSI, ktory prowadzi sie bardzo kulturalnie a osiagi ma calkiem calkiem (nadal majac na uwadze 60Hz@1080p).

Dodatkowo chyba mozna zalozyc, ze za czas jakis "karta czerwona" sprzeda sie jednak troche lepiej niz "karta zielona", co przy mniejszej cenie poczatkowej pozwala zaoszczedzic troche grosza. 

Edytowane przez Rebelmind

Podobny dylemat, tyle że zamiast  była R9 280TOP. Chciałem kupić RX 580, ale że nie było dostępnych kart w okolicy 1300 zł. a do tego dużo papu wołają. Postanowiłem pójść po bandzie i dołożyłem do MSI 1070 ITX OC. Dlaczego do niej, bo jest CashBack dla kart MSI, chyba 130 zł. a do tego staniała na tyle, że różnica nie jest taka ogromna. Zalety, sporo wydajniejsza od R9 i RX, cicha jak myszka, nawet podczas grania, że nie wspomnę o błogiej ciszy podczas przeglądania netu i.t.d.  Po prostu nie obraca się wentylator, a karta ma wtedy około 40 st.C. Obudowa okazała się za duża, no i tu nie wiem czy dobrze zrobiłem kupując tą kartę ;) Żartuje oczywiście :)