MoonWalk 159 Napisano 17 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Witam. Ostatnio mój komputer (o czym już pisałem) zaczął dziwnie hałasować - przy starcie lub powrocie ze stanu uśpienia. Wtedy nie wiedziałem co to, teraz jestem prawie pewien, że to zasilacz. Przez parę tygodni był spokój, ale teraz przy prawie każdym starcie znowu hałasuje, po ok. 20s przestaje. Brzmi to trochę jak silnik diesla, jakiś lekki chrobot (na początku wydawało mi się, że jakiś kabelek czy coś się wypiął z klamry i haczy o wiatraczek, bo tak to trochę brzmi xd, ale wtedy otworzyłem obudowę, przeszukałem i nic nie znalazłem). Więc gdyby założyć hipotetycznie, że to zasilacz, co może oznaczać ten dźwięk? Cytuj Link to post Share on other sites
philips 78 Napisano 18 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Pewnie gdy pukniesz ten zasilacz od strony wentylatora w momencie hałasowania to przestanie (mówię poważnie ) ale z czasem delikatne pukanie nic nie da. Ogólnie jeśli to naprawdę wina zasilacza to wentylator być może pada skoro hałasuje. Cytuj Link to post Share on other sites
MoonWalk 159 Napisano 18 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Ale ten zasilacz jest prawie nowy, lol (mam oże 2 - 3 miechy)xd Poza tym tam chyba ruszałem każdym wentylatorem jak rozkręcałem odbudowę. Cytuj Link to post Share on other sites
lukis_ 2 Napisano 20 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 ja mam to samo z moim słychać chrobotanie wentylatora na wolnych obrotach,jak odpalę grę wentyl przyspiesza i nie słychać już tego.Strasznie mnie to denerwuje,a mam go tez ok.3 miechy,zasilacz to wszędzie polecany super wspaniały szwedzki robiony w chinach zasilacz fractal design integra 500w.Korzystając z okazji zapytam od razu jaki mam kupić wentylator do niego,bo tam siedzi jakiś sterowany termicznie i teraz nie wiem czy to to samo co wentyl z pwm? Jak nie to jaki kupić,są w ogóle takie?wentyl ma 120mm. Cytuj Link to post Share on other sites
matej 63 Napisano 21 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Łożysko od wentylator w zasilaczu. Też mam ten problem (sporadycznie ale jest bardzo irytujący). Cytuj Link to post Share on other sites
MoonWalk 159 Napisano 24 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 I co z tym? Jak to usunąć? Mam go odesłać na gwarancji czy co? o on normalnie działa, na początku chwile pochrobocze (zawsze chyba identyczny okres czasu) i na tym się kończy. Dalej się normalnie kręci. Cytuj Link to post Share on other sites
g_gerka 0 Napisano 24 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Miałem ostatnio podobny problem, co prawda w zasilaczu, który ma już z 4-5lat, ale jednak. Mam w nim 3 wentylatorki, więc najzwyczajniej w świecie zatrzymywałem każdy z nich, gdy słyszałem denerwujące dźwięki i od razu wiedziałem, który jest winowajcą. Walnięte były już 2, kupiłem nowe, wymieniłem i problem z głowy. To może zrobić każdy, czynność banalna. Jeżeli masz nowy zasilacz to jednak zastanowiłbym się nad gwarancją, nie po to kupujesz nowe by się teraz męczyć. Przed wysłaniem zadzwoniłbym jednak na jakiś support w PL (jeżeli jest) i zapytał jak rozpatrują tego typu reklamacje, by niepotrzebnie nie pakować się w bezsensowne spory. Cytuj Link to post Share on other sites
matej 63 Napisano 25 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Przed wysłaniem zadzwoniłbym jednak na jakiś support w PL (jeżeli jest) i zapytał jak rozpatrują tego typu reklamacje, by niepotrzebnie nie pakować się w bezsensowne spory.Dobry pomysł. Jeśli usterka wentylatora wchodzi w gwarancję to odeślij im zasilacz. Cytuj Link to post Share on other sites
hecto 10 Napisano 25 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 ja też mam taki przypadek u siebie, ale z wentylem który dostałem razem z budą. jak go przestawie żeby szybciej chodził to problem znika. no ale w budzie można sobie zmienić od tak wentylator, a w zasilaczu jak zerwiesz plomby to po gwarancji niestety. Cytuj Link to post Share on other sites
MoonWalk 159 Napisano 25 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 A jest sens to wysyłać w ogóle? Bo wentylator sie normalnie kręci, na początku przez 10-20 sek. hałasuje, co mi praktycznie w ogóle nie przeszkadza... A jak sie zatrzyma całkowicie, to odeśle. O ile to na serio jest zasilacz i jego wentylator a nie co innego (ale chyba nie ma nic innego, co by tak mogło hałasować, tylko części, które są ruchome...) Cytuj Link to post Share on other sites
lukis_ 2 Napisano 25 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Mi tak czasem dysk mieli i to jest podobny dzwięk do tego wentyla na zasilaczu,może jak się system ładuje to słychać właśnie pracujący przez chwile dysk. Cytuj Link to post Share on other sites
matej 63 Napisano 25 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Mi tak czasem dysk mieli i to jest podobny dzwięk do tego wentyla na zasilaczuA co to wnosi do tematu? Cytuj Link to post Share on other sites
lukis_ 2 Napisano 25 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 O ile to na serio jest zasilacz i jego wentylator a nie co innegoTo.jeszcze coś? Cytuj Link to post Share on other sites
matej 63 Napisano 26 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 Głośne chrobotanie wentylatora jest całkiem inne niż mielenie dysku. Problemem autora jest ewidentnie zasilacz a nie HDD. Poza tym HDD chrobocze zawsze gdy pracuję (jeżeli w ogóle chrobocze) Cytuj Link to post Share on other sites
MoonWalk 159 Napisano 27 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Tak dla sprostowania - gdyby hałas dochodził z dysku, napisałbym to w innym dziale Cytuj Link to post Share on other sites
MoonWalk 159 Napisano 27 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Edit: ten hałas zaczyna sie robić co raz dłuższy ; Cytuj Link to post Share on other sites
Hubertxv 8 Napisano 27 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Głośne chrobotanie wentylatora jest całkiem inne niż mielenie dysku. Problemem autora jest ewidentnie zasilacz a nie HDD. Poza tym HDD chrobocze zawsze gdy pracuję (jeżeli w ogóle chrobocze) czasami silniczek w dysku twardym mieli przy rozpędzaniu posłuchaj sobie http://datacent.com/hard_drive_sounds.php dźwięki i chroboty umierających dysków twardych (A szczególnie 2 ostatnie SEAGATEA) Cytuj Link to post Share on other sites
lukis_ 2 Napisano 27 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 To nie moje slowa tylko mateja,mi pada dysk i ten dzwiek jest idento jak wentylator w zasilce,dlatego poruszylem ten temat. Cytuj Link to post Share on other sites
MoonWalk 159 Napisano 28 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Czy o tym jest ten temat? CHyba nie Cytuj Link to post Share on other sites
lukis_ 2 Napisano 28 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Wiec oddaj go na gwarancje,albo wymień wentyl jak ci się nie chce czekać. Cytuj Link to post Share on other sites
MoonWalk 159 Napisano 6 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 To chrobotanie nawet nei przypomina tych z tamtych nagrań, bo to nie jest pykanie tylko ciągły chrobot i na pewno nie dobiega z dysku :> Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts