Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry. Miałem procesor amd fx8350 który dwa tygodnie po gwarancji mi sie spalił, mam teraz zamiar kupić produkt konkurencji mianowicie jakaś i5tkę mam do dyspozycji około 1100zl na płytę i procek. Zastanawiam sie jaki wybrać wekszosc jest strasznie podobna a nie znam sie na tym w także wolałem sie tutaj poradzić kolega polecal w tej cenie i5 7500 macie moze jakieś inne typy które pobiją na łeb tego fxa?

500 albo 550 nie pamietam aktualnie nie mam go pod ręka plyta; 970 msi

Ale był go chieftec z pewnoscia

Nie wiem czy to co teraz napisze moze być realna przyczyna awarii ale miałem otwarta obudowę z dwuch stron do tylnoego gniazda miałem przypiętego mini Jacka od słuchawek jako ze mikrofon w słuchawkach już nie działał to nie był podłączony podczas pracującego systemu ruszając kablem mogłem niechcący stuknąć tego różowego minijacka z płyta po czym komputer sam sie wyłączył i nie chciał sie włączyć jedyne co sie działo po tym incydencie to.gdy w wcisnąłem start zapalały sie diody na płycie głównej

Skoro masz 1100 na płytę i procka (o ile mają być nowe) to i5 7500 to maks, na co starczy ci kasy, bo sam procek to ok. 900 zł. Zostaje 200 na jakąś bardzo budżetową płytę. Na starej platformie miałeś pewnie DDR3, więc przesiadka na i5 7500 oznacza też zmianę ramu na DDR4.

Połączony z dobrą grafą 7500 uciągnie każdą grę. Ewentualnie, jak chcesz się bawić w OC, to można rozważyć i5 6400 z płytą, która pozwoli na OC (niektórzy producenci mieli biosy umożliwiające kręcenie cpuz z zablokowanym mnożnikiem), ino wtedy musisz wyłączyć wszystkie funkcje oszczędzania energii i zainwestować w chłodzenie, a 7500 wystarczy włożyć na płytę i gra gitara.