BartekGBW 0 Napisano 17 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Witam jestem nowy na tym forum.Chciał bym prosić kolegów o doradzenie ile mogę podkręcić mojego GTX460 przy moim sprzęcie i jakim programem to zrobić?? Płyta Główna:ASUS P5QD TURBO Procek:Intel Core 2 Duo E8500 3.16Ghz Ram: GEIL DDR2 Dual Channel Kit 2GBx2 800Mhz CAS5 Zasilacz:CHIEFTEC CFT-600-14CS 600W Dysk:Baracuda 500GB 32 Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13230 Napisano 17 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 MSI Afterburner - do podkręcania i zmiany napięć http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzj ... 10522.html - przykładowe OC Każda karta nie tylko danego producenta podkręca się w mniejszym kub większym stopniu, dlatego trzeba samemu się z tym pobawić Cytuj Link to post Share on other sites
BartekGBW 0 Napisano 17 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 aha a jeszcze jedno jakiś program do sprawdzenia stabilności i na co zwracać szczególnie uwagę przy podkręcaniu?? Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13230 Napisano 17 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Poczytaj jakieś FAQ lub poradnik podkręcania grafik, pełno tego w necie. W skrócie: Furmark + jakaś wymagająca gra np. Crysis. Włączyć na godzinę i szukać przekłamań obrazu lub artefaktów. Podkręcać powoli +5MHz i monitorować temperatury. Cytuj Link to post Share on other sites
BartekGBW 0 Napisano 19 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 witam mam takie pytanko czy na gtx 460oc nie pójdzie call od duty black ops na ful detalach przy moim sprzęcie??przy rozdzielczości 1920x1080??bo zainstalowałem i mi się tnie i nie wiem czego to wina...proszę pomóż Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13230 Napisano 19 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Wgraj najnowsze uaktualnienia do gry. Cytuj Link to post Share on other sites
moriss 83 Napisano 19 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Steam pobiera aktualizacje automatycznie. Kurcze jak COD BO ci się tnie to nie dobrze. Może spróbuj zaktualizować stery od karty. Cytuj Link to post Share on other sites
BartekGBW 0 Napisano 19 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 a z kad można ściągnąć te uaktualnienia??gra nie chodzi przez Steam tylko orginal spiracony ale mimo to powinien smigac bo u kuzyna śmiga bez zarzutów.może to być wina procka albo ramu? Stery mam najnowsze i DirectX 10 Cytuj Link to post Share on other sites
Arved 81 Napisano 19 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Ramu masz odpowiednią ilość i wszystko powinno być ok jeśli masz 64 bitowy system. Procesor mógłbyś też podkręcić, bo aż szkoda marnować jego potencjał OC(tutaj przydało by się jakieś dobre chłodzenie). Sterowniki do karty możesz pobrać stąd: http://www.nvidia.pl/Download/index.aspx?lang=pl . Kartę jeśli masz od Gigabyte lub MSI możesz ustawić spokojnie na 850 MHz dla rdzenia i 4000 MHz dla pamięci(dobrze jeśli obudowa jest też dobrze wentylowana). Cytuj Link to post Share on other sites
BartekGBW 0 Napisano 19 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 do procka mam katane III a obudowa NZXT Lexa Blackline Blue Edition http://www.cooling.pl/scythe-katana-3,p ... 51464.html tylko jeden senk ze nie mam dos doświadczenia i pojęcia w podkręcaniu procesora i ile mogę podkręcić pod ram 800mhz co oznacza Core Voltage to jest napiecie??bo to mam zablokowane i memory clock ma tylko do 2340 grafikę mam podkręcona na 835 rdzeń a pamięć 2153 fans na 60% temperatura w spoczynku 29 stopni Cytuj Link to post Share on other sites
Arved 81 Napisano 19 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Na takim chłodzeniu nie poszalejesz ale myślę, że jakieś 20% więcej nie powinno mu zaszkodzić. Podkręcanie procesora jednak nie jest jednak tak łatwe jak karty, bo nie odbywa się programowo, a przez BIOS. Poszperaj w swoim, może znajdziesz jakieś opcje auto OC, które przy takich wartościach o jakie proponuje Ci podnieść taktowanie będą w sam raz. Problem z BO może też być spowodowany tym, że nie jest to oryginał, chociaż z tego co słyszałem wszystkie problem z przycinaniem się tej gry występowały w multi. Cytuj Link to post Share on other sites
BartekGBW 0 Napisano 19 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 aha a jekie byś mi polecił chodzenie mojego procka?zaraz zerknę do biosu i popatrze a takie podkręcanie karty będzie ok?najlepsze to ze BO w single się tnie:/ na nie podkręconym procku mam temperaturę w biosie 1. 24 stopnie a 2. 26 co to znaczy sterowniki nie działają??wyskakuje mi tak od czasu podkręcenia grafiki... Cytuj Link to post Share on other sites
Arved 81 Napisano 19 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Pamięć jest mnożona x2 wiec 4000MHz na pamięciach, to w programie 2000! Napięciami karty się nie baw jeśli na tym nie znasz, a do pracy 850/4000 w zupełności powinny wystarczyć niezmienione. Jeśli grafika będzie niestabilna spróbuj zmniejszać zegary odpowiednio o 10MHz dla rdzenia i 100MHz dla pamięci. Temperatury procesora masz bardzo dobre, ale do sprawdzenia do ilu tak na prawdę może się rozgrzać, gdy jest wykorzystywany służy program OCCT- ściągnij go i uruchom na godzinę, po czym sprawdź temperatury. Powodem cięć może być piracka wersja. Ściągnąłeś najnowsze sterowniki ze strony nvidi? Dobrym chłodzeniem jest np. Zalman Performa lub SPC Fortis (pierwszy jest odrobinę lepszy, choćby ze względu na jedną z najlepszych pas termoprzewodzących dostępnych na rynku). Takie chłodzenie pozwoli Ci spokojnie na podkręcenie procesora nawet do 4GHz z zachowaniem przyzwoitych temperatur. Cytuj Link to post Share on other sites
BartekGBW 0 Napisano 19 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Zrobiłem test Video Card Stability Test przez dwie godziny temperatura byla 83 Stopnie przy ustawieniach Core Clock 800 Sharder Clock 1600 Memory 1999 co sadzisz o tym?? Cytuj Link to post Share on other sites
moriss 83 Napisano 19 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 83*C po 2 godzinach męczarni to jeszcze w miarę normalna temperatura. Jaką prędkość miały wentyle na karcie? Cytuj Link to post Share on other sites
BartekGBW 0 Napisano 19 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 90% miały wiatraki .robiłem test OCCT i temperatura była 49 stopni ale komputer się wieszał przez godzinę testowania ale zawiasy łapał tak na 5sekund i odwieszał się na 2 i spowrotem zawias i tak godzinę... co to oznacza.możne być coś nie tak z procesorem??Jak można sprawdzić czy procesor się nie rypie?? Cytuj Link to post Share on other sites
Yamaha 0 Napisano 19 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 A ja mam problemik z moim HD5870 Gigabyte SOC.Pierwsze objawy pojawily sie bardzo dawno temu.Pol miesiaca temu grajac w Black Ops, gra sie zawieszala na amen lub na pare chwil wtedy procesor przyspieszal az wszystko wrocilo do normy.Testujac programem OCCT sa miliony bledow i i pod koniec testu sterownik ekranu przestaje dzialac (czarny ekran), wszystko wraca do normy (komunikat), znowu to samo, wraca do normy i tak kilka razy az dojdzie do restrtu kompa.Przed chwila bawilem sie w krecenie.Podkrecilem rdzen do 1060 oraz pamiec do 1350.Chcialem juz wlaczyc test jednak sterownik ekranu przestal dzialac,odzyskal sprawnosc i wtedy uruchomilem przegladarke i komputer stanal.Obraz byl dalej, jednak nic nie moglem zrobic i tylko reset mi pozostal.Czy ktos wie co to moze byc?.Wiele razy juz reinstalowalem sterowniki, rozne wersje i nic - ciagle to samo.Temp. sa w porzadku ok. 65 C przy 100 % obciazeniu a wiatraczki kreca sie na 29 %.A jezeli podkrece karte na bardzo duze takotwania zawiesi sie, dam restarta,a komputer nie bedzie chcial ruszyc to jak moge przywrocic je do oryginalu?. Cytuj Link to post Share on other sites
kaaZek 2 Napisano 19 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Jaki masz model ? Tego Gigabyte ? Bo ja swojego mam podkręcone na 850 /1700/2000 GPU/MEMORY/SHADER i to bez podnoszenia napięcia . Weź go podkręcaj stopniowo dla bezpieczeństwa i sprawdzaj stabilność i do 850 normalnie dojdziesz i co do COD-BO to mi ta gra też nie za dobrze chodzi mimo to ze karta podkręcona i procesor podkręcony do 3.6Ghz . Pozdrawiam . Cytuj Link to post Share on other sites
Yamaha 0 Napisano 19 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Znaczy BO mi chodzi dobrze, bo na full detalach mam okolo 150 fpsow, a w niektorzych miejscach nawet 280.Model to HD5870 Gigabyte SOC, karta juz jest podkrecona przez producenta o 17 % i sie nie meczy wcale, bo wiatraczki chodza tak cicho i wolno, ze az sie prosi o podkrecenie.Standardowo karta juz ma 950 Mhz na clocku i 1250 na pamieci.Czytalem troche opinii i ludzie mowia ze sie swietnie kreci, wiec chcialem sprobowac i sprobowalem....Wedlug mnie karta jest uszkodzona...,a co Wy myslicie? Cytuj Link to post Share on other sites
kaaZek 2 Napisano 19 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 no się wcale nie dziwie ze masz tyle fpsów jeśli masz o dość dużo wydajniejszą kartę od GTX460 hehe . No też mi się wydaje ze coś z kartą jest nie tak...i co do BO to nie liczni mają takie problemy z tą grą co ostatnio czytałem..niestety jestem tym nie licznym... Cytuj Link to post Share on other sites
BartekGBW 0 Napisano 19 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 90% miały wiatraki .robiłem test OCCT i temperatura była 49 stopni ale komputer się wieszał przez godzinę testowania ale zawiasy łapał tak na 5sekund i odwieszał się na 2 i spowrotem zawias i tak godzinę... co to oznacza.możne być coś nie tak z procesorem??Jak można sprawdzić czy procesor się nie rypie?? http://merlin.pl/Karta-graficzna-Gigaby ... 41512.html a jaki masz ram u siebie ?? a jakim programem sprawdzasz stabilność?? pamięć ram w kompie?a w grach mam w stresie 72 stopnie w stresie.a karta jest bezpieczna w ustawieniu 850/1700/2003 w pulpicie fan na auto 40% ma 26 stopni Cytuj Link to post Share on other sites
Yamaha 0 Napisano 20 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 O LOL, w pewnym momencie karta zaczela piszczec i takie lampki sie swieca , chyba sa od pamieci.Swiecily sie wszystkie, potem 4 i teraz jedna, ale juz nie piszczy, a czasami wlacza sie dwie.Teraz to juz wogole siadla... Czy podkrecajac karte trace gwarancje? Cytuj Link to post Share on other sites
kaaZek 2 Napisano 20 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Stabilność sprawdzam w MSI Kombuster ale o jaki ram Ci chodzi ? No Ci powiem ze nie wiem czy da się to jakoś sprawdzić jak karta się np spali albo coś . Cytuj Link to post Share on other sites
Gadget 119 Napisano 20 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Moja to robi w stresie po OC do 870MHz max 80st przy wentylu jakieś 60% automatycznie. Może masz inna obudowę niż ja, ale nie wiem czemu mam niższe tempy. Cytuj Link to post Share on other sites
BartekGBW 0 Napisano 20 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 czemu po ponownym uruchomieniu mi przywraca oryginalne zegary??a taki ram do podkręcenia dobry?? http://www.overclockers.co.uk/showprodu ... subcat=817 a jak ustawić zeby się włączał po włączeniu kompa?? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts