Skocz do zawartości

Win 8 = Win 8.1 ? Czy to ten sam system?

Recommended Posts

Witam

Przymierzam się do sformatowania dysku i zainstalowania nowego/czystego Windowsa (nie recovery bo jest dużo syfu).

Ja na swoim laptopie mam Win 8.1, natomiast brat Win 8.

Czy to są te same systemy?

Chcę ściągnąć Win na bootowanego pendrive'a i nie wiem czy muszę ściągać dwa systemy czy wystarczy np Win 8.1?

Pozdrawiam 

Aktualizacje przeprowadzisz z poziomu Sklepu. Aktualizacja do win 8.1 nic nie zmieni, klucze nie są zamienne. Można zainstalować 8.1 na kluczu uniwersalnym i potem wprowadzić ten od win 8. Lub aktualizacja do Win 10, gdzie problemów z ponowną instalacją nie ma żadnych.

Musisz ściągnąć dwa systemy. Ale dla własnej wygody weź mu później zaktualizuj do 8.1

Jak miał fabrycznie 8.1 nie musi ściągać 2 systemów tylko 8.1 bo klucz z fabrycznego 8.1 nie pasuje do 8  już to przerabiałem, nie raz na serwisie. Jak ma się fabrycznie 8 i potem upa się zrobiło do 8.1 to tak pobierasz 8 klucz się zapodaje sam a potem 8.1 ale jak miał fabrycznie 8.1 bo były lapki to od razu instaluje 8.1 bo jak zapoda 8 to mu wywali że klucz nie zgodny i nie pozwoli się aktywować.

Jak miał fabrycznie 8.1 nie musi ściągać 2 systemów tylko 8.1 bo klucz z fabrycznego 8.1 nie pasuje do 8  już to przerabiałem, nie raz na serwisie. Jak ma się fabrycznie 8 i potem upa się zrobiło do 8.1 to tak pobierasz 8 klucz się zapodaje sam a potem 8.1 ale jak miał fabrycznie 8.1 bo były lapki to od razu instaluje 8.1 bo jak zapoda 8 to mu wywali że klucz nie zgodny i nie pozwoli się aktywować.

Nie jestem tak głupi by uważać tak jak ty stwierdziłeś, że myślę. Sobie miał ściągnąć 8.1, bo na laptopie miał już tą wersję, ale bratu według mnie najpierw powinien zainstalować 8 po czym zaktualizować do 8.1 poprzez sklep. Stąd dwa systemy.

Edytowane przez CrisPell

A bratu to misi zapodać 8 bo 8.1 z płyty nie przyjmie klucza, i mnie zawsze wywalało żebym wpisał klucz na płycie 8.1 i jak się okazywało że klucz był z 8 to musiałem ściągać płytę OEM 8. Nie skumałem że bratu też chce format zapodać.

A bratu to misi zapodać 8 bo 8.1 z płyty nie przyjmie klucza, i mnie zawsze wywalało żebym wpisał klucz na płycie 8.1 i jak się okazywało że klucz był z 8 to musiałem ściągać płytę OEM 8. Nie skumałem że bratu też chce format zapodać.

Ja kupiłem jakieś 1,5 miesiąca temu W8 Pro, płyt nawet nie wyjąłem z pudełka, ściągnąłem 8.1 ze strony MS, wpisałem klucz i heja - żadnych problemów. Fakt, że wcześniej na tym kompie były zainstalowane tylko W7 i W10.

W ostateczności można zawsze zainstalować 8.1 na uniwersalnym i po instalacji podmienić klucz - wtedy podobno działa.

Edytowane przez radosuaf