Eleven 1 Napisano 14 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Witam. Dziś znalazłem mój stary zasilacz do komputera. Z racji tego, że to istna bomba zegarowa i na nic mi się już nie przyda, wyjąłem z niego wiatrak (80 x 80 mm). Chciałbym podłączyć go do kompa, tak aby np. wyciągał gorące powietrze z obudowy. Lecz jest pewien problem - wtyczka tego wiatraka jest mniejsza niż takie z standardowych wiatraków do PC. Po prostu nie da się wpiąć jej pod gniazdo 3 - pin na płycie głównej. I teraz moje pytanie do Was: Czy dałoby się podłączyć ten wiatrak za pośrednictwem molexa?? Chodzi mi o to, że wyjąłbym żeńskie gniazdo molex ze starego zasilacza i do niego podłączył te 2 kabelki z tego wiatraka (czarny i czerwony) i w taki oto sposób podłączam wszystko do molexa w komputerze. Czy da się tak zrobić? Czy jest to bezpieczne? Czy w ogóle zdałoby to wszystko egzamin ? Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 14 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Czy da się tak zrobić? Czy jest to bezpieczne? Czy w ogóle zdałoby to wszystko egzamin 3x tak Cytuj Link to post Share on other sites
Eleven 1 Napisano 14 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Hmm, no dobrze. Teraz tylko pozostaje mi podłączenie tego wszystkiego pod żeńskiego molexa ze starego zasilacza. Tylko jak to podłączyć tak dokładnie? i starannie? i jak zdemontować stare 4 kable z molexa? Cytuj Link to post Share on other sites
Wulfisko 24 Napisano 15 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Poszukaj na googlach poradnika o rozbieraniu wtyczek molex. Pełno jest tego. Nawet filmiki na yt są jak to zrobić domowymi sposobami. Co do samego podłączania: czarny z wentylatora podłączasz pod czarny w molexie, a czerwony pod czerwony. Wtedy wentylator będzie działał z pełną mocą na 12V. Jeżeli połączysz czerwony z żóltym w molexie to wentylator będzie pracował na 5V. Cytuj Link to post Share on other sites
Eleven 1 Napisano 15 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 A gdybym połączył kabelki a potem zaizolował? Tylko problem w tym, że przewody od wiatraka są cienkie; te od molexa dużo grubsze. Cytuj Link to post Share on other sites
Wulfisko 24 Napisano 15 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 najlepiej to jakbyś dorwał wtyczkę od normalnego wentylatora 3pin i je poprostu podmienił A co do łączenia kabli to najlepiej połączyć je w molexie - wtedy jest to najpewniejsze. Cytuj Link to post Share on other sites
Eleven 1 Napisano 15 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Jak podłącze czerwony od wiatraka pod żółty (12 V) w molexie to wtedy będę miał pełną moc. A jak podłącze czerwony do czerwonego to wtedy 5 V tak? Tutaj schemat molexa: Molex Pin # Kolor Funkcja 1 Żółty +12 V 2 Czarny Masa 3 Czarny Masa 4 Czerwony +5 V Cytuj Link to post Share on other sites
Wulfisko 24 Napisano 15 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Tak. We wcześniejszym poście się machnąłem z kolorami. Cytuj Link to post Share on other sites
Eleven 1 Napisano 15 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Ok teraz już wszystko jasne. Dzięki za pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts