Skocz do zawartości

SAPPHIRE 6850 TOXIC flash biosu...... nieudany

Recommended Posts

no i stalo sie, chcialem popsuc i popsulem, a teraz kita pod du*e i prosze o pomoc.....

a wiec tak.:

zczytalem bios jednego z moich 6850 toxic, ustawilem w radeon bios editor napiecie na 1.25V, podnioslem maxymalne wartosci oc dla zegara i pamieci,

nie dalo sie zapisac takiego samego Sub Vendor ID, ustawilem vendor zgodny z sapphire, video card oczywiscie 6850 bios zapisalem

wgralem atiwinflashem do drugiej karty i reset kompa.

po resecie wszystko sie laduje pieknie do momentu jak win7 ma pokazac sie juz kursor i miluki ekran "Zapraszamy!".

w tym momencie jest bluescreen i reset.

rozpinam crossfire, podlaczam sama flashowana karte (druga dziala bez zarzutu) no i znow bluescreen w tym samym miejscu.

win w trybie awaryjny dziala, w normalnym o ile usune sterowniki karty tez, ale jak wroce do sterow ati powtorka z bluescreena

ok, mysle wracamy do backupowego biosu, atiwnflash nie dziala w trybie awaryjnym ani bez sterow wiec z wiersza polecen odpalam

atiflash -p 0 backup.rom

ale dostaje error 01FL01 press 1 to continue i wyjscie do wiersza polecen, to samo

atiflash -f -p 0 backup.rom...

tu juz pomysly mi sie koncza i prosze Was o pomoc, bo jakos szkoda mi niedawno zmontowanego crossfire, nawet moga juz byc te standardowe zegary

moj config:

ASUS P5E Deluxe

INTEL Core 2 Quad Q6600 @ 3.6 GHz

4x1GB Hyundai DDR2 800Mhz

2 x SAPPHIRE Radeon HD 6850 TOXIC

CHIEFTEC 850W

No Panie tutaj serwis zostaje ;) . Po jasną cholerę ty wgrywałeś tego BIOS'a ?. Teraz masz big problem bo musisz wysyłać kartę na gwarancję i błagaj Boga, żeby goście nie skapnęli się, że przy karcie coś było grzebane.

nikogo o nic nie bede blagal, a Bog jakby mial czas na pierdoly to bys sie dziecmi w afryce zajal a nie moja karta.... ;)

poza tym mysle ze do serwisu daleka jeszcze droga, raczej szukam rozwiazania jak przepchnac stary bios przez atiflash bez tego j******o bledu.

@mik86:

wiersz polecen = dos, bez windowsa

ok, mysle wracamy do backupowego biosu, atiwnflash nie dziala w trybie awaryjnym ani bez sterow wiec z wiersza polecen odpalam

atiflash -p 0 backup.rom

ale dostaje error 01FL01 press 1 to continue i wyjscie do wiersza polecen, to samo

atiflash -f -p 0 backup.rom...

Niech wszyscy zmieniają biosy w kartach będzie o czym czytać ;) Kolego nie nakombinujesz już wiele chyba,że będziesz miał szczęście i ci sie uda go wystartować ale wątpie.Serwis sie kłania i tak na dobrą sprawę co ci daje zmiana biosu w karcie ? bo zgodzę sie w płycie ale nie w karcie chyba,że te radki takie nie wypały.Nigdy nie zmieniałem biosu w karcie i wszystko zawsze hula. :);)

Niech wszyscy zmieniają biosy w kartach będzie o czym czytać ;) Kolego nie nakombinujesz już wiele chyba,że będziesz miał szczęście i ci sie uda go wystartować ale wątpie.Serwis sie kłania i tak na dobrą sprawę co ci daje zmiana biosu w karcie ? bo zgodzę sie w płycie ale nie w karcie chyba,że te radki takie nie wypały.Nigdy nie zmieniałem biosu w karcie i wszystko zawsze hula. :);)

kolego, a co ten post wnosi do dyskusji?

zaspokoje twoja ciekawosc;

zmiana biosu pozwala dobic rdzen do ponad 1ghz , dwa takie w crossfire i wydajnosc juz calkiem zadowalajaca, no nie?

Niech wszyscy zmieniają biosy w kartach będzie o czym czytać :) Kolego nie nakombinujesz już wiele chyba,że będziesz miał szczęście i ci sie uda go wystartować ale wątpie.Serwis sie kłania i tak na dobrą sprawę co ci daje zmiana biosu w karcie ? bo zgodzę sie w płycie ale nie w karcie chyba,że te radki takie nie wypały.Nigdy nie zmieniałem biosu w karcie i wszystko zawsze hula. ;):)

kolego, a co ten post wnosi do dyskusji?

zaspokoje twoja ciekawosc;

zmiana biosu pozwala dobic rdzen do ponad 1ghz , dwa takie w crossfire i wydajnosc juz calkiem zadowalajaca, no nie?

No czysta ciekawość bo napisałem nigdy nie zmieniałem biosu w karcie i jak ty byś tego nie robił ;):o to by ci wszystko działało ale człowiek uczy się na błędach i nie wiem czy jest sens zmieniać dla ponad 1ghz ;) to tak jak byś nie mógł wcale podkręcić żadną z tych kart bez zmiany biosu temu korciło :/:)

prpogramowo nie da rady podkrecic wyzej bo trzeba zmienic napiecie w biosie

poza tym wyzej niz 850 mhz mozna podkrecic tylko trixxx od sapphire ale on z kolei nie dziala z dwiema kartami w CF

ale juz mam spowrotem drugiego toxica, a ktos wspominal o blaganiu boga i takie tam......

gdyby ktos mial tutaj ten problem:

http://forum.pclab.pl/topic/668276-flash-bios-6850-toxic/

sorry panowie, ale od razu widac poziom forum.