Skocz do zawartości

Gigabyte HD5770 - artefakty i zawieszanie komputera

Recommended Posts

Witam

Mam problem z kartą graficzną Gigabyte HD5770 Silent Pipe 1GB.

Mianowicie od pierwszych chwil użytkowania, podczas wyświetlania grafiki 3D po kilku minutach można zauważyć migotanie ekranu, potem szare, pionowe pasy, potem już tylko czarny ekran i nie reagujący komputer.

Temperatura pracy karty to wg. softu od ATI ok. 49 stopni Celsjusza, wg HDMonitor ok. 55 (przy otwartej obudowie tak samo).

Grafikę sprawdzałem na sterownikach 11.1 i na 8.741.

Konfiguracja komputera: MOBO - Gigabyte P35-S3L (BIOS F8), Intel Q9550, Ram 4 GB Kingmax DDR2, Windows 7 64 bit HP, zasilacz Silver Power 500 Watt.

Obstawiam zasilacz, ale chciałbym się upewnić, żeby bez sensu kilkuset zł nie wydawać. Nie mam zielonego pojęcia jak powinny prawidłowe napięcia wyglądać, ale HWmonitor podaje dla mojego komputera następujące cyfry:

Voltage 0 0.98 Volts [0x3D] (CPU VCORE)

Voltage 1 1.87 Volts [0x75] (VIN1)

Voltage 2 3.34 Volts [0xD1] (+3.3V)

Voltage 3 4.87 Volts [0xB5] (+5V)

Voltage 4 3.52 Volts [0x37] (+12V)

Voltage 6 -4.99 Volts [0x4E] (-5V)

Voltage 7 5.35 Volts [0xC7] (+5V VCCH)

Voltage 8 3.31 Volts [0xCF] (VBAT)

Pozdrawiam

den

Sprawdziłem również, czy to może wina systemu nie jest i na XP 32 bity karta zachowuje się tak samo, zmiana kości RAM również nic nie zmieniła.

Pozostaje więc odesłać kartę do serwisu i zobaczymy co dalej. Jeżeli ktoś miałby jednak jakiś dodatkowy pomysł, będę wdzięczny za poświęcony czas :D

spróbuj jeszę od kogoś znajomego kartę podpiąć u siebie by mieć absolutną pewność że to jej wina przed wysłaniem na gwarancje i najlepiej nagraj jakieś wideo z objawami i wyślij wraz z kartą. Mi 2 dni temu padła również karta z przegrzania nic po za trybem awaryjnym nie moge liczyć :D

• 1 miesiąc temu...

Witam

Problem niestety niezdiagnozowany, ale karta po wizycie w serwisie działa normalnie. Dodatkowo po naprawie grafika nagrzewa się do maksymalnie 65 stopni, a więc jest dużo chłodniejsza niż na początku. Niestety nie dostałem informacji od Gigabyte'a co zostało naprawione/zmienione (egzemplarz odesłali do mnie ten sam, więc usterka nie wymagała wymiany całego sprzętu).

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc w diagnozie :)