xkazik 11 Napisano 14 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Witam Tak jak w tytule tematu mam problem z rozdzielczoscia a mianowicie, gra nie jest na pelnym ekranie tylko do okola mam czarne paski i tylko w tej grze to wystepuje, chcialem zrobic w grze screena ale robi bez tych paskow na okolo. sprzet jaki mam mozecie sprawdzic w moim profilu. rozdzielczosc w jakiej chcialem uruchomic Crysis 1920x1080, nawet jesli zmiejsze na inna rozdzialke to nic nie daje, ten sam efekt - czarne paski do okola. Ma to znaczenie ze monitor do kompa mam podlączony kablem DVI - HDMI [do kompa podlaczenie DVI a do monitora HDMI] ? Wczesniej mialem mniejszy monitor panoramiczny ale podlaczony zwyklym kablem, ktory jest zawsze standardowo dodawany i nie mialem tych paskow czarnych. Sterowniki jakie mam to 11.1a - windows 7 x64 Problem wyskoczyl mi tylko w tej grze. Zainstalowany patch do gry v1.2 Ma ktos jakis pomysl co mozna z tym zrobic? Link to post Share on other sites
MiK 13230 Napisano 14 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Sprawdź opcje skalowania obrazu w sterownikach, ale nie wiem gdzie dokładnie. Link to post Share on other sites
dlig_jz 0 Napisano 9 Marca 2013 Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 witam, temat jest już nieco zakurzony, ale sam niedawno instalowałem Crysisa i znalazłem rozwiązanie. Otóż crysis domyślnie ustawia odświerzanie ekranu na 50Hz, nie da się tego zmienić nawet programami wymuszającymi odświerzanie np. RefreshLockiem. Żeby problem skalowania zniknął należy wejść w ustawienia karty graficznej (ja mam Radeona, więc używam Catalysta Control Center). Tam należy ustawić w opcjach monitora rozdzielczość 1920x1080 z odświerzaniem 50Hz. Wtedy ekran już w pulpicie ulegnie przeskalowaniu (czarne paski dookoła jak w Crysisie), i teraz tradycyjnie w CCC wyłączamy skalowanie dla tego ustawienia. Włączamy gre - problem powinien zniknąć. Oczywiście później w ustawieniach karty można wybrać odświerzanie 60Hz. - tryb 1080p z 50Hz i wyłaczonym skalowaniem zostaje tak jakby zapisany w ustawieniach komputera i gra właczając się będzie już zawsze bez skalowania. Niestety nie znalazłem jak dotąd możliwości wymuszenia w Crysisie odświerzania innego niż 50Hz, dlatego z właczoną synchronizacją pionową jest tylko 50 FPS. Mam nadzieję, że ten sposób komuś się przyda.Pozdrawiam Link to post Share on other sites
Recommended Posts