jerseyy 0 Napisano 14 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Witam, chce kupic w najblizszym czasie komputer. Przykro mi ze musze zadawac te pytania tutaj. mam nadzieje ze nikogo tym nie zirytuje. Niestety nigdzie indziej nie znalazłem nikogo kompetentnego, kto znałby odpowiedzi na te pytania. Najwyrazniej pracownicy firmy komputronik nie zajmuja sie sprzedaza komputerow tylko handluja pomidorami z pod lady. Oto kilka pytanek: 1 jak to jest z procesorami wielordzeniowymi?? czy jesli procesor z 6 rdzeniami jest taktowany na 3ghz to oznacza to ze ma 6 rdzeni i kazdy z nich jest taktowany na 3ghz?? czy w przypadku rdzeni dwuwatkowych kazdy watek ma dla siebie pol rdzenia?? czyli 1,5 ghz?? 2 czy procesowy amd phenom 2 maja wielowatkowe rdzenie?? np phenom 2 x4 ma 4 watki, czy 8 ?? 3 czy uklady grafioczne dostepne na procesorach I7 pod socket 1155 moga sluzyc jako samodzielne karty graficze?? czy w przypadku dołaczenia do kompletu karty graficznej uklad taki sie wylacza?? czy wspiera on karte?? 4 prosze spojrzec w ten link jest tam procesor i7 2600k. jest tam napisane ze obsluguje pamiec 1066 i 1333 http://ark.intel.com/Product.aspx?id=52 ... odes=SR00C czy w takim razie wyzej taktowane pamieci nie bede dzialaly z takim procesorem?? czy pamiec nie bedzie dzialala w dwoch kanałach ?? 5 Czy aby miec w komputerze 2 karty w ukladzie sli lub crossfire potrzebuje jakiegos specialnego zasilacza. widzialem ze niektore zasilacze maja oznaczenie sli w nazwie. Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13233 Napisano 14 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 2. nie mają. http://www.benchmark.pl/uploads/image/f ... _cpu-z.png 3. powinien się wyłączyć, ewentualnie w biosie ręcznie, i chyba nic nie wspiera. Karta działa tylko na chipsetach z serii "H" np. H67. Za to na "P" można podkręcać. 5. Potrzeba mocnego zasilacza min. 600W z zależności od kart, nie musi mieć SLI albo CF w nazwie wystarczy odpowiednia ilość złączy. Cytuj Link to post Share on other sites
jerseyy 0 Napisano 14 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 ok dzieki. wiesz juz duzo wiecej niz przecietny pracownik firmy kompuitronik. Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13233 Napisano 14 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Wiesz z własnego doświadczenia wiem, że sprzedawcy komputerowi nie zawsze znają się na komputerach, często dla nich to po prostu praca a nie np. hobby. Cytuj Link to post Share on other sites
jerseyy 0 Napisano 14 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 no tak. jest dokładnie tak jak mowisz. ale ludzie ktorych pracą jest siedzienie za komputerem i odpowiadanie na czacie online na pytania klientów chyba powinni wiedziec cokolwiek Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 14 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 myślę że jak przeczytasz ten artykuł ( w szczególności wnioski pod wynikami testów) będziesz wiedział jeszcze więcej http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzj ... /9953.html Hyper-threading służy zwiększeniu wydajności obliczeń prowadzonych równolegle (czyli wykonywaniu wielu zadań jednocześnie) przez mikroprocesory. Dla każdego fizycznego rdzenia procesora system operacyjny przypisuje dwa procesory wirtualne (ang. virtual processors), a następnie dzieli obciążenie obliczeniami między nimi jeżeli jest to możliwe. Hyper-threading wymaga nie tylko wsparcia ze strony systemu operacyjnego ale również oprogramowania specyficznie zoptymalizowanego dla obsługi tej technologii, Intel zaleca wyłączanie jej jeżeli używany jest system operacyjny bez takich optymalizacji. osobną sprawą jest właśnie problem z tym że programy nie radzą sobie z tym rozdzieleniem zadań czy obliczeń, nie wykorzystują w pełni możliwości HT a ten artykuł powinien zaspokoić twoją potrzebę wiedzy:) http://elektronikab2b.pl/biznes/2693-wi ... dzeniowosc Cytuj Link to post Share on other sites
jerseyy 0 Napisano 14 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 no dzieki. juz to pierwsze z grubsza przeczytałem. ale dalej nie do konca kumam. taktowanie procesora to maksymalna czestotliwosc z jaka moga pracowac wszystkie rdzenie. czyli jest to tak jakby miec kilka procesorow taktowanych 3 ghz kazdy?? Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 14 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 6 rdzeni każdy pracuję z max taktowaniem np 3,0GHz Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13233 Napisano 14 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Nie maksymalna tylko aktualna bo przeważnie można ją podnieść przez podkręcanie. Cytuj Link to post Share on other sites
jerseyy 0 Napisano 14 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 6 rdzeni każdy pracuję z max taktowaniem np 3,0GHz i moga osiagnac to maksymalne taktowanie nawet gdy pracuja wszystkie naraz?? Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 14 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 można wszystko, chyba napisałem że "np" chyba że nie wiesz co znaczy ten skrót chodziło tylko o zobrazowanie problemu no jak będą wykorzystane w 100% to wszystkie na raz pracują 3,0Ghz (kolega wyżej się czepia słówek jak kupisz model 3,0 to masz 3,0 jak 3,2 to masz 3,2) jak podkręcisz do 3,8 to pracują max na 3,8 jak masz mało wymagającą aplikację (program czy grę) to np 4 rdzenie pracują na 50% z taktowaniem 1,5Ghz wtedy mniej prądu ciągną ta technologia w amd nazywa się cool and quiet http://pl.wikipedia.org/wiki/Cool%27n%27Quiet Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13233 Napisano 14 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 i moga osiagnac to maksymalne taktowanie nawet gdy pracuja wszystkie naraz?? Tak. Istnieje też funkcja turbo gdzie im mniej rdzeni działa tym szybciej są one taktowane. Cytuj Link to post Share on other sites
jerseyy 0 Napisano 14 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 no kumam o co ci chodzi. ja sie tylko chcialem zapytac czy aktualne taktowanie ktore wynosi np 3 ghz dzieli sie na 6 w przypadku gdy 6 rdzeni pracuje w tym samym czasie . z tego co [iszesz wnioskuje ze nie. ze kazdy rdzen ma swoj oddzielny zegar. Cytuj Link to post Share on other sites
KuliG 1 Napisano 14 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 1 jak to jest z procesorami wielordzeniowymi?? czy jesli procesor z 6 rdzeniami jest taktowany na 3ghz to oznacza to ze ma 6 rdzeni i kazdy z nich jest taktowany na 3ghz?? czy w przypadku rdzeni dwuwatkowych kazdy watek ma dla siebie pol rdzenia?? czyli 1,5 ghz?? Każdy rdzeń jest taktowany takim zegarem, np. Core2Duo 3GHz posiada 2 rdzenie, każdy taktowany zegarem 3GHz 2 czy procesowy amd phenom 2 maja wielowatkowe rdzenie?? np phenom 2 x4 ma 4 watki, czy 8 ?? AMD nie ma wirtualizacji, czyli 4 rdzenie = 4 wątki 3 czy uklady grafioczne dostepne na procesorach I7 pod socket 1155 moga sluzyc jako samodzielne karty graficze?? czy w przypadku dołaczenia do kompletu karty graficznej uklad taki sie wylacza?? czy wspiera on karte?? Wyłącza się. Coś było o hybrydowych płytach, które pozwalają łączyć integre z GPU, ale to chyba na AMD było. 4 prosze spojrzec w ten link jest tam procesor i7 2600k. jest tam napisane ze obsluguje pamiec 1066 i 1333 http://ark.intel.com/Product.aspx?id=52 ... odes=SR00C czy w takim razie wyzej taktowane pamieci nie bede dzialaly z takim procesorem?? czy pamiec nie bedzie dzialala w dwoch kanałach ?? Nie wiem czemu tak napisali, ale można mieć pamięci np. 2000MHz... 5 Czy aby miec w komputerze 2 karty w ukladzie sli lub crossfire potrzebuje jakiegos specialnego zasilacza. widzialem ze niektore zasilacze maja oznaczenie sli w nazwie. Po pierwsze musisz mieć płytę obsługującą CF albo SLI, a zasilacz to już zależy od TDP kart. Oznaczenie na zasilaczach to bardziej chwyt marketingowy, "o patrzcie mamy oznaczenie SLI, więc mamy mocniejsze 500W od waszego 1000W!" Cytuj Link to post Share on other sites
jerseyy 0 Napisano 14 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 1 jak to jest z procesorami wielordzeniowymi?? czy jesli procesor z 6 rdzeniami jest taktowany na 3ghz to oznacza to ze ma 6 rdzeni i kazdy z nich jest taktowany na 3ghz?? czy w przypadku rdzeni dwuwatkowych kazdy watek ma dla siebie pol rdzenia?? czyli 1,5 ghz?? Każdy rdzeń jest taktowany takim zegarem, np. Core2Duo 3GHz posiada 2 rdzenie, każdy taktowany zegarem 3GHz 2 czy procesowy amd phenom 2 maja wielowatkowe rdzenie?? np phenom 2 x4 ma 4 watki, czy 8 ?? AMD nie ma wirtualizacji, czyli 4 rdzenie = 4 wątki 3 czy uklady grafioczne dostepne na procesorach I7 pod socket 1155 moga sluzyc jako samodzielne karty graficze?? czy w przypadku dołaczenia do kompletu karty graficznej uklad taki sie wylacza?? czy wspiera on karte?? Wyłącza się. Coś było o hybrydowych płytach, które pozwalają łączyć integre z GPU, ale to chyba na AMD było. 4 prosze spojrzec w ten link jest tam procesor i7 2600k. jest tam napisane ze obsluguje pamiec 1066 i 1333 http://ark.intel.com/Product.aspx?id=52 ... odes=SR00C czy w takim razie wyzej taktowane pamieci nie bede dzialaly z takim procesorem?? czy pamiec nie bedzie dzialala w dwoch kanałach ?? Nie wiem czemu tak napisali, ale można mieć pamięci np. 2000MHz... 5 Czy aby miec w komputerze 2 karty w ukladzie sli lub crossfire potrzebuje jakiegos specialnego zasilacza. widzialem ze niektore zasilacze maja oznaczenie sli w nazwie. Po pierwsze musisz mieć płytę obsługującą CF albo SLI, a zasilacz to już zależy od TDP kart. Oznaczenie na zasilaczach to bardziej chwyt marketingowy, "o patrzcie mamy oznaczenie SLI, więc mamy mocniejsze 500W od waszego 1000W!" dziekówa Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 14 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 przy zakupie zasilacza kieruj się m.in tym ile amper posiada on na linii 12v (najlepiej od 20 w zwyż ja np mam 25 A) a najlepiej jakby miał dwie,trzy czy nawet cztery takie linie jak będziesz kupował daj znać doradzimy coś konretnego Cytuj Link to post Share on other sites
jerseyy 0 Napisano 14 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 no ju zmiałem kupowac ale sie znowu naczytałem ze plyty pod sandy bridge sa wadliwe. i znowu jestem w kropce. mialo byc: asus p8p67 pro, i7 2600k, geforce gtx 560ti super OC wczesniej kombinowałem z 1366. mial byc asus sabertooth i i7 950 3,06ghz z amd zrezygnowałem jak zobaczyłem ze plyty nie obsluguja sli. Cytuj Link to post Share on other sites
KuliG 1 Napisano 14 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Załóż temat w dziale zestawy . Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 14 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 "z amd zrezygnowałem jak zobaczyłem ze plyty nie obsluguja sli." nic bardziej mylnego http://www.proline.pl/?p=ASUS+M4N98TD+EVO http://www.proline.pl/?p=MSI+NF980-G65 Cytuj Link to post Share on other sites
KuliG 1 Napisano 14 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Jeśli chodzi o AMD to lepiej poczekać, aż wyjdą buldożery i AM3+. Cytuj Link to post Share on other sites
jerseyy 0 Napisano 14 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 a no sa z chisetami nvidii. ale sata 3 to one juz nie maja usb 3.0 tez chyba nie co ?? do tego jakas zintegrowana grafika. taka zintegrowana grafe wylaca sie przy dodaniu zwyklej karty , tak jak w przypadku grafy z sandy bridge?? Jeśli chodzi o AMD to lepiej poczekać, aż wyjdą buldożery i AM3+. a co to sa buldozery ?? bo juz nie pierwszy raz to slowo widze na tym forum Cytuj Link to post Share on other sites
KuliG 1 Napisano 14 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Nowa generacja procesorów AMD, wyjdą jeszcze w tym roku, mają być zaprezentowane na CeBIT 1-5 Marca. Mają być wiele wydajniejsze od obecnych phenomów II, i dawać sobie radę z Sandy Bridge. Cytuj Link to post Share on other sites
jerseyy 0 Napisano 14 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 no to zycze im powodzenia. dzieki za odpowiedzi Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 14 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 http://www.benchmark.pl/aktualnosci/AMD ... 33159.html nie wiadomo ile w tym prawdy ale gdyby tak faktycznie było to intel leży i kwiczy w tym roku co mnie osobiście by ucieszyło Cytuj Link to post Share on other sites
jerseyy 0 Napisano 14 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 no byłoby pieknie. ale czuje ze sobie na to poczekamy Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts