Skocz do zawartości

Prośba o pomoc w doborze sprzętu.

Recommended Posts

Witam,

Ostatnio po małej przeprowadzce mieszkam dosyć daleko od nadajnika mój Huawei B593 osiąga w tym miejscu ok. 15 mb/s przy sztywnym LTE. Jednak jest też potrzebny w innym miejscu dlatego tutaj kupiłbym coś mocniejszego.

A więc szukam sprzętu, który będzie lepszy niż owy Huawei, jakiś specjalnych preferencji nie mam, w miarę dobre WiFi jest mile widziane.

Moja lokalizacja: 50.450606, 21.201653

Operator: Orange 

Bardzo bym prosił o pomoc ponieważ w sprzęcie sieciowym jestem zielony :(

O której godzinie robisz testy? Pokaż parametry łącza tak jak to jest opisane tutaj http://tplink-forum.pl/index.php?/topic/3057-parametry-sygna%C5%82u-lte/

Lepszego sprzętu raczej nie znajdziesz. Pomyśl raczej o zewnętrznej antenie. Postaw router tam gdzie masz najlepszy sygnał LTE a w innych miejscach gdzie potrzebujesz zasięgu WiFi postaw jakiegoś APeka. Jak możesz to postaw router na poddaszu. Jak będzie 2 czy 3 metry wyżej, to może to bardzo pomóc.

Ja zacząłem zabawę z LTE 2.5 roku temu. Miałem transfery od 15-17 do 42. Teraz w godzinach szczytu przełączam się na 3g bo działa lepiej niż LTE. Przerabiałem różne modemy i routery, od TPLinka 3320, poprzez Netgear, Dovado Tiny, Tiny AC, Huawei e5186. Teraz mam zestaw Nexx 3020 + E3372 + Gargoyle + jakoś tani AP. Huawei e5186 nic mi nie dał, więc go zwróciłem. Dziś przychodzi do mnie antena za prawie 200PLN :( mam nadzieję że pomoże. Jeśli dobrze popatrzyłem to mieszkasz koło stawów rybnych na zachód od Połańca. Masz 5 km do BTSów więc to trochę daleko. Do tego na około jest trochę lasów. Antena w twoim wypadku jest konieczna. Nie wiem tylko co u ciebie lepiej działa czy 1800 Mhz czy 800. Musisz protestować.

Edytowane przez benutzer