Skocz do zawartości

Składanie kompa w Australii - potrzebna pomoc

Recommended Posts

Witam wszystkich,

po pięciu latach przerwy w montowaniu zestawów postanowiłem zbudować PC - zajmuję się głównie obróbką zdjęć + korzystaniem z netu. Mam już obudowę - Antec Sonata III oraz monitor na matrycy IPS, następnie potrzebuję innych bebechów.

Moje priorytety:

1. Cisza, cisza, cisza! Odkurzacz już w domu mam ;-)

2. Stabilność i bezawaryjność,

3. wydajność (nie gram w gry, a do obróbki zdjęć po 20mb nie potrzba super rakiety).

Co wybrałem?

- Intel i5 2500 (nie -K, nie mam zamiaru podkręcać)

- ASRock H67M-GE Motherboard (socket 1155)

- Arctic Cooling Alpine 11 Pro Rev. 2 (znam go, jest cichy... ale czy są lepsze?)

- Patriot PC3-12800 2x2GB DDR3 PSD34G1600KH

- 2 x Hitachi Deskstar 7K1000 1TB 7200RPM (zamierzam zbudować RAID0)

- nie ma karty video, wystarczy mi ta w procesorze

Kilka pytań przy tej okazji - i tutaj będę wdzięczny za Wasze wskazówki:

1. Pamięć wybrałem najtańszą, nie zależy mi na wydajności, pytanie: czy ta marka zapewni stabilność? może lepiej wybrać coś pewniejszego z tej listy?

http://www.pccasegear.com/index.php?mai ... &vk_sort=1

2. ASRock? Kiedyś ta firma założona przez ASUSa znana była z dobrych produktów, jak to wygląda dzisiaj?

2. Czy SandyBridge ma jakieś specjalne wymagania odnośnie pamięci?

3. Skusiłbym się na 2 x 1B F2 Samsunga, ale czytałem o awaryjności tych dysków. Hitachi minimalnie wolniejszy, ale jakby bardziej bezproblemowy i nie znalazłem złych recencji - co dla mnie ważne, jako że celuję w RAID0. Wasze opinie?

4. Słyszałem o problemach płyt pod Sandy Bridge. Mam zamiar podłączyć obydwa dyski Hitatchi 1TB (SATA2) do portu SATA3 - czy są z tym jakieś problemy? Oraz, czy lepiej stosować kable dedykowane do SATA2 czy SATA3?

WAŻNE ZAŁOŻENIE: wszystkie podzespoły, z racji specyfiki lokalnego rynku, będą pochodziły z jednego sklepu: http://www.pccasegear.com. Niestety, w Australii ciężko kupić niektóre części (np. zapomnij o monitorach Iiyama...), a ten jest chyba jeden z lepiej wyposażonych i tańszych. Także, jeśli polecacie coś innego - proszę spójrzcie co jest tam dostępne, bo jeśli tego nie ma, to raczej nie będę tracił czasu na ściąganie tego z zagranicy...

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie,

Elijah

2. ASRock? Kiedyś ta firma założona przez ASUSa znana była z dobrych produktów, jak to wygląda dzisiaj?

jest ok

2. Czy SandyBridge ma jakieś specjalne wymagania odnośnie pamięci?

DDR3

4. Słyszałem o problemach płyt pod Sandy Bridge.

skoro słyszałeś to wstrzymaj się z zakupem o czerwca, może do tego czasu ogarną dystrybucję i w sklepach pojawią się nieuwalone wersje

drachenfeles,

dzięki

pytanie odnośnie pamięci dotyczyło bardziej rzeczy typu timingi czy jakiś innych "sztuczek", ale skoro każda DDR3 z odpowiednim taktowaniem pójdzie, to ok ;-)

odnośnie zaś problemów - to nie ma kłopotu - jak dla mnie - z tym, że mi się z czasem złącza Sata2 zdegradują, jak to stwierdził Intel.

zamierzam bowiem korzystać z SATA3 - tylko kwestia, czy bezproblemowo można podłączyć dysk SATA2 do takowego oraz jakim kablem (SATA2 czy 3?)

Wszystko O'K. Z jednym wyjątkiem. Jeśli autor stawia na bezawaryjność, do tego biorąc pod uwagę pracę z wykorzystaniem RAID0 IMO lepszym tandemem HDD będzie zakup dysków do tego dedykowanych.

http://www.pccasegear.com/index.php?mai ... s_id=16126

Jeszcze jedna uwaga. Nie przypuszczam by autor komfortowo zajmował się obróbką photo za pomocą zintegrowanego GPU. Lepiej dołożyć 130 $ i mieć nadal ciszę, jak i komfort wydajnej grafiki.

http://www.pccasegear.com/index.php?mai ... s_id=16216

Pozdrawiam.

pytanie odnośnie pamięci dotyczyło bardziej rzeczy typu timingi czy jakiś innych "sztuczek", ale skoro każda DDR3 z odpowiednim taktowaniem pójdzie, to ok

możesz zwrócić uwagę na:

- to czy są typu low voltage, ale obecnie prawie wszystkie są

- więcej niż 1333Mhz nie ma sensu, nadal różnice pomiędzy 1333 a 2133 powstają tylko w niektórych grach i przy liczeniu fizyki (a i tak nie są szczególnie duże), także w twoim przypadku nic to nie da

- to, czy mają wysokie radiatory, nie ma to wpływu na chłodzenie, a jedynie utrudnia lub uniemożliwia montaż niektórych schładzaczy