Elijah 3 Napisano 13 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Witam wszystkich, po pięciu latach przerwy w montowaniu zestawów postanowiłem zbudować PC - zajmuję się głównie obróbką zdjęć + korzystaniem z netu. Mam już obudowę - Antec Sonata III oraz monitor na matrycy IPS, następnie potrzebuję innych bebechów. Moje priorytety: 1. Cisza, cisza, cisza! Odkurzacz już w domu mam ;-) 2. Stabilność i bezawaryjność, 3. wydajność (nie gram w gry, a do obróbki zdjęć po 20mb nie potrzba super rakiety). Co wybrałem? - Intel i5 2500 (nie -K, nie mam zamiaru podkręcać) - ASRock H67M-GE Motherboard (socket 1155) - Arctic Cooling Alpine 11 Pro Rev. 2 (znam go, jest cichy... ale czy są lepsze?) - Patriot PC3-12800 2x2GB DDR3 PSD34G1600KH - 2 x Hitachi Deskstar 7K1000 1TB 7200RPM (zamierzam zbudować RAID0) - nie ma karty video, wystarczy mi ta w procesorze Kilka pytań przy tej okazji - i tutaj będę wdzięczny za Wasze wskazówki: 1. Pamięć wybrałem najtańszą, nie zależy mi na wydajności, pytanie: czy ta marka zapewni stabilność? może lepiej wybrać coś pewniejszego z tej listy? http://www.pccasegear.com/index.php?mai ... &vk_sort=1 2. ASRock? Kiedyś ta firma założona przez ASUSa znana była z dobrych produktów, jak to wygląda dzisiaj? 2. Czy SandyBridge ma jakieś specjalne wymagania odnośnie pamięci? 3. Skusiłbym się na 2 x 1B F2 Samsunga, ale czytałem o awaryjności tych dysków. Hitachi minimalnie wolniejszy, ale jakby bardziej bezproblemowy i nie znalazłem złych recencji - co dla mnie ważne, jako że celuję w RAID0. Wasze opinie? 4. Słyszałem o problemach płyt pod Sandy Bridge. Mam zamiar podłączyć obydwa dyski Hitatchi 1TB (SATA2) do portu SATA3 - czy są z tym jakieś problemy? Oraz, czy lepiej stosować kable dedykowane do SATA2 czy SATA3? WAŻNE ZAŁOŻENIE: wszystkie podzespoły, z racji specyfiki lokalnego rynku, będą pochodziły z jednego sklepu: http://www.pccasegear.com. Niestety, w Australii ciężko kupić niektóre części (np. zapomnij o monitorach Iiyama...), a ten jest chyba jeden z lepiej wyposażonych i tańszych. Także, jeśli polecacie coś innego - proszę spójrzcie co jest tam dostępne, bo jeśli tego nie ma, to raczej nie będę tracił czasu na ściąganie tego z zagranicy... Dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie, Elijah Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 13 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 2. ASRock? Kiedyś ta firma założona przez ASUSa znana była z dobrych produktów, jak to wygląda dzisiaj? jest ok 2. Czy SandyBridge ma jakieś specjalne wymagania odnośnie pamięci? DDR3 4. Słyszałem o problemach płyt pod Sandy Bridge. skoro słyszałeś to wstrzymaj się z zakupem o czerwca, może do tego czasu ogarną dystrybucję i w sklepach pojawią się nieuwalone wersje Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13230 Napisano 13 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Jutro ponoć wychodzi nowa rewizja uszkodzonych chipsetów. Tylko kiedy trafi do płyt tego nie wiadomo. Będzie też możliwość weryfikacji rewizji tzn. czy mamy sprawną płytę. Cytuj Link to post Share on other sites
Elijah 3 Napisano 13 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 drachenfeles, dzięki pytanie odnośnie pamięci dotyczyło bardziej rzeczy typu timingi czy jakiś innych "sztuczek", ale skoro każda DDR3 z odpowiednim taktowaniem pójdzie, to ok ;-) odnośnie zaś problemów - to nie ma kłopotu - jak dla mnie - z tym, że mi się z czasem złącza Sata2 zdegradują, jak to stwierdził Intel. zamierzam bowiem korzystać z SATA3 - tylko kwestia, czy bezproblemowo można podłączyć dysk SATA2 do takowego oraz jakim kablem (SATA2 czy 3?) Cytuj Link to post Share on other sites
voxcordi 294 Napisano 13 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Wszystko O'K. Z jednym wyjątkiem. Jeśli autor stawia na bezawaryjność, do tego biorąc pod uwagę pracę z wykorzystaniem RAID0 IMO lepszym tandemem HDD będzie zakup dysków do tego dedykowanych. http://www.pccasegear.com/index.php?mai ... s_id=16126 Jeszcze jedna uwaga. Nie przypuszczam by autor komfortowo zajmował się obróbką photo za pomocą zintegrowanego GPU. Lepiej dołożyć 130 $ i mieć nadal ciszę, jak i komfort wydajnej grafiki. http://www.pccasegear.com/index.php?mai ... s_id=16216 Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 13 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 pytanie odnośnie pamięci dotyczyło bardziej rzeczy typu timingi czy jakiś innych "sztuczek", ale skoro każda DDR3 z odpowiednim taktowaniem pójdzie, to ok możesz zwrócić uwagę na: - to czy są typu low voltage, ale obecnie prawie wszystkie są - więcej niż 1333Mhz nie ma sensu, nadal różnice pomiędzy 1333 a 2133 powstają tylko w niektórych grach i przy liczeniu fizyki (a i tak nie są szczególnie duże), także w twoim przypadku nic to nie da - to, czy mają wysokie radiatory, nie ma to wpływu na chłodzenie, a jedynie utrudnia lub uniemożliwia montaż niektórych schładzaczy Cytuj Link to post Share on other sites
Elijah 3 Napisano 13 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 voxcordi, dziekuje za sugestie o dyskach WD RE4, mysle, ze to faktycznie dobry pomysl. Odnosnie grafiki - to do 2D zintegrowana karta wystarczy w zupelnosci. drachenfeles dzięki, poszukam parametrów tej pamięci! Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts