nahu01 0 Napisano 12 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Mam następujące pytanie. ta obudowa jak w temacie ma 3 wentylatory. Z tyłu,z przodu i z boku. Czy da się ustawić szybkość obracania tych wentylatorów?? W obudowie nie ma żadnego monitora ani pokrętła. Proszę o pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
novee 7 Napisano 12 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Musisz kupić kontroler obrotów ew. przejściówkę na 7V/5V. jeśli mają złącze 4pin, możesz ustawić ich prędkość z poziomu systemu operacyjnego. Cytuj Link to post Share on other sites
lewas 0 Napisano 12 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 miałem tą obudowe i niema żadnej opcji no chyba że rozwiązanie novee ale bez kombinowania też bedzie dobrze ponieważ te wiatraczki są dość ciche Cytuj Link to post Share on other sites
nahu01 0 Napisano 12 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 No są ciche ale chodzi mi o zwiększenie obrotów żeby jeszcze lepiej chłodziło No te wiatraczki są podłączone 4 pinowym kablem do kabla wychodzącego z zasilacza(chieftec) A ten kontroler obrotów to gdzie kupić i jak go zamontować?? a jak z poziomu systemu ustawić?? Wtedy nic nie muszę kupować?? Cytuj Link to post Share on other sites
Tearius 1 Napisano 13 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 No są ciche ale chodzi mi o zwiększenie obrotów żeby jeszcze lepiej chłodziło No te wiatraczki są podłączone 4 pinowym kablem do kabla wychodzącego z zasilacza(chieftec) A ten kontroler obrotów to gdzie kupić i jak go zamontować?? a jak z poziomu systemu ustawić?? Wtedy nic nie muszę kupować?? 1. jeśli wentylatory są podłączone bezpośrednio do zasilacza to prawdopodobnie działąją na 100% swoich możliwości. więcej z nich nie wyciśniesz. 2. jak chcesz mieć kontroler z prawdziwego zdarzenia to polecam: http://www.cooling.pl/scythe-kaze-q-35- ... 51990.html sam posiadam i IMO nic więcej nie trzeba Montujesz go do zewnętrznej zatoki 3,5" 3. Z tym kontrolowanie wentyli z poziomu systemu to różnie bywa... zależy jaką masz płytę główną. nowsze modele razem ze sterownikami mają dołączone specjalne oprogramowanie. Jak nie ma to wypróbuj programy takie jak SpeedFan. Cytuj Link to post Share on other sites
nahu01 0 Napisano 13 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 1. jeśli wentylatory są podłączone bezpośrednio do zasilacza to prawdopodobnie działąją na 100% swoich możliwości. więcej z nich nie wyciśniesz. 2. jak chcesz mieć kontroler z prawdziwego zdarzenia to polecam: http://www.cooling.pl/scythe-kaze-q-35- ... 51990.html sam posiadam i IMO nic więcej nie trzeba Montujesz go do zewnętrznej zatoki 3,5" 3. Z tym kontrolowanie wentyli z poziomu systemu to różnie bywa... zależy jaką masz płytę główną. nowsze modele razem ze sterownikami mają dołączone specjalne oprogramowanie. Jak nie ma to wypróbuj programy takie jak SpeedFan. Płyte główną mam asusa P7P55D ma około 1 roku A jak z poziomu systemu?? A ten kontroler to jak zamontować do wentylatorów?? Cytuj Link to post Share on other sites
Tearius 1 Napisano 13 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 1. jeśli wentylatory są podłączone bezpośrednio do zasilacza to prawdopodobnie działąją na 100% swoich możliwości. więcej z nich nie wyciśniesz. 2. jak chcesz mieć kontroler z prawdziwego zdarzenia to polecam: http://www.cooling.pl/scythe-kaze-q-35- ... 51990.html sam posiadam i IMO nic więcej nie trzeba Montujesz go do zewnętrznej zatoki 3,5" 3. Z tym kontrolowanie wentyli z poziomu systemu to różnie bywa... zależy jaką masz płytę główną. nowsze modele razem ze sterownikami mają dołączone specjalne oprogramowanie. Jak nie ma to wypróbuj programy takie jak SpeedFan. Płyte główną mam asusa P7P55D ma około 1 roku A jak z poziomu systemu?? A ten kontroler to jak zamontować do wentylatorów?? 1. Ściagnij sobie program Asus AISuite http://pl.asus.com/product.aspx?P_ID=RB ... templete=2 w zakładce Download/Utilities w tym pakiecie będzie program FanXpert + parę innych badziewi do podkręcania/sprawdzania temperatury. Sam używam i nie narzekam 2. Od tego kontrolera jeden molex będzie do podłączenia pod zasilacz. No i dostaniesz razem z nim 4 przedłużacze kabelków 3-pin. podpinasz które potrzebujesz pod odpowiednie pokrętła i już Cytuj Link to post Share on other sites
nahu01 0 Napisano 13 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Dziękuje wszystkim za pomoc. temat uważam za zakończony. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts