Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Zastosowanie komputera : gry, multimedia (przeglądanie internetu, filmy, seriale itp..)
  • Maksymalna kwota : 4500zł
  • Kiedy zamierzam kupić komputer? : do końca marca
  • Których części potrzebuję : wszystko
  • Czy będę podkręcać sprzęt? : raczej nie, ponieważ nie sądzę, żeby budżet na to pozwolił (?)
  • Rozdzielczość mojego monitora i model : FullHD
  • Specjalne wymagania : niżej
  • Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : -
  • Własna propozycja zestawu : -
  • Inne :

Potrzebuję zestawu, który będzie służył w głównej mierze do gier.

Naczytałem się ostatnio różnych opinii, patrzyłem testy i doszedłem do wniosku, że lepiej wziąć GTX 1070 ze słabszym procesorem, aniżeli GTX 1060/R 480 z 7600K.

Chciałbym w tym zestawie mieć tę 1070 ze względu na to, że nie zamierzam przez najbliższe dwa, trzy lata wymieniać GPU.

Jeśli da radę to miło widziany byłby również dysk SSD, ale zdaje sobie sprawę, że budżet może na to nie pozwolić.

Dodatkowo prosiłbym o doradzenie w kwestii monitora, a raczej dwóch.

Mogę na nie przeznaczyć jakieś 1000/1100zł.

Najlepiej, żeby były dwa takie same.

Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.

Edytowane przez ptrDGA

Wersja do podkręcania:

1x Intel Core i5 6402p 1x Goodram Iridium Pro 240gb 1x Goodram PLAY 2x4gb 2400mhz 1x Corsair CX450M 1x SilentiumPC Fera 3 1x ASRock Fatal1ty B150 GAMING K4 HYPER 1x Palit Geforce GTX 1070 Dual 1x SilentiumPC Regnum RG2W 1x Toshiba P300 1TB

4547pln

OC procesora za pomocą szyny BCLK.
Zasilacz 449w na linii +12v z długą gwarancją.
Dobrze wentylowana buda z oknem (jeśli nie potrzebujesz okna bierzesz o 10zł tańszą wersję bez W).
Dysk SSD z 5 latami gwarancji na kościach MLC.

Jeśli nie potrzebujesz dysku SSD to grafikę zamieniasz na Palit GeForce GTX 1070 GameRock.

Tylko pamiętaj, przy podkręcaniu nie przekraczaj napięcia 1.39v bo widziałem inteligentów którzy dawali 1.6v i procesor już nigdy nie wstawał >.< 

Jeśli będziesz kupywał na dniach i nie strach Ci 2 lata gwarancji na procesor mniej, to bierz go w wersji OEM bo jest na wyprzedaży. Zaoszczędzisz 90zł.

Dziękuje za pomoc.

Czy może ktoś doradzić coś w kwestii monitora?

Masz od tego specjalny dział.

Jeśli ja mam coś doradzić (ale nie słuchaj się 100 pro mnie bo aż tak sie na tym nie znam, gama moich monitorów nie jest zbyt szeroka :D) to poleciłbym 2x Samsung LS24F350FHUXEN.

Dobrej jakości matryca (PLS jest odpowiednikiem IPS) która daje dużą ostrość obrazu, szerokie kąty widzenia i większą jasność. G-Sync to nie ten budżet jeśli chcesz dwie sztuki. Można by pomyśleć też nad jakąś iiyamką w cenie ~500zł.

Ale tak jak mówię, zalukaj w dział o monitorach. Tam uzyskasz fachową pomoc w mgnieniu oka. ;) 

Dodatkowo prosiłbym o doradzenie w kwestii monitora, a raczej dwóch. Mogę na nie przeznaczyć jakieś 1000/1100zł.

Tutaj raczej skończysz na tych Samsungach albo na czymś podobnym od LG na IPS.  Szału tutaj raczej nie będzie. 

Mam zamiar jeszcze dziś zamówić zestaw i chciałem zadać dwa pytania,

jaka jest różnica w wydajności pomiędzy i5 6402p, a i5 7600k?

czy przejściówka HDMI-->DP będzie działać jeśli mam zamiar podłączyć drugi monitor? bo ta karta graficzna ma tylko jedno wejście HDMI.

jaka jest różnica w wydajności pomiędzy i5 6402p, a i5 7600k?

Więcej GHZ. Ale biorąc i5 7600k raczej bierzesz płytę z270 żeby podkręcać, co nie? I i5 7600k jest z rodziny Kaby Lake, a 6402p Skylake.

czy przejściówka HDMI-->DP będzie działać jeśli mam zamiar podłączyć drugi monitor?

Tak.