nikosfron2 5 Napisano 19 Marca 2017 Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 (edytowane) Witam, Temat trochę niestandardowy (większość zestawów to gry/grafika) Zastosowanie komputera: SolidWorks 2017 standard + Chrome/Opera/Mozilla + openoffice. Maksymalna kwota jaką dysponujesz: około 3000-5000 (odpowiedni stosunek cena/wydajność). Kiedy zamierzasz kupić komputer? im szybciej tym lepiej - do 24 marca. Których części potrzebujesz?: PC + monitor. Czy będziesz podkręcać sprzęt? Nie Jaką rozdzielczość posiada Twój monitor? Czy masz zamiar go zmienić? Jaki to model?: - Specjalne wymagania: Brak. Czy posiadasz jakieś części z poprzedniego komputera? Nie. Własna propozycja zestawu: - Inne: Kompy po leasingu też wchodzą w grę Nie wiem jak podejść do tego tematu (kupuje kompa na firmę). Mój laptop z Core i7-4712MQ i GeForce GTX 760M nie daje rady przy złożeniach, które robimy Dlatego jest decyzja - kupujemy stacje roboczą tylko do Solida, ale nie wiemy z kolegami jak dobrać komponenty do rzeczy, które robimy (projekty, złożenia maszyn). Nigdzie nie znalazłem żadnego tutorialu do tego Ktoś ma doświadczenie w tym temacie? Edytowane 19 Marca 2017 przez nikosfron2 Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 19 Marca 2017 Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 Wrzuć jeszcze raz koszyk Cytuj Link to post Share on other sites
nikosfron2 5 Napisano 19 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 Wrzuć jeszcze raz koszyk Koszyk skopiowany z innego posta Już usuwam... Nie mam własnych propozycji. Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 19 Marca 2017 Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 Ogólnie całość będzie siedzieć na CPU stąd trzeba stawiać na mocny CPU, 16 GB pamięci, GPU z średniej półki typu 750 Ti / 1050 Ti chyba że potrzebujecie quadro. Do tego szybki SSD i praktycznie tyle w temacie. Całość z monitorem zamknie się gdzieś w okolicach i tak 5000 zł. Procesor w tym posiadanym lapku też wcale taki zły nie jest. http://www.dpstoday.pl/komputer-do-solidworks-jaki-wybrac/ Cytuj Link to post Share on other sites
nikosfron2 5 Napisano 21 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 Procek w lapku nie jest zły, ale na złożenia, które robimy już nie daje rady Jak określić czy potrzebujemy Quadro? Jest ona potrzeba tylko do renderów, czy do normalnego modelowania też? Podstawowych rzeczy na studiach nie uczą "Tak działa Solid! Ale jakiego kompa do niego kupić już wam nie powiemy" Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 21 Marca 2017 Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 A przeczytałeś cokolwiek z tego linku wyżej ? Wszystko tam masz napisane odnośnie tego, co oferuje Quadro względem kart gamingowych. Cytuj Link to post Share on other sites
nikosfron2 5 Napisano 22 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 (edytowane) Zrobiłem rozeznanie w temacie kart. Potrzebuje Core i7-7700K, kartę NVIDIA Quadro M2000, 16 GB ramu oraz dysk 256 GB. Czy pomożecie dobrać konkretne modele części? Nie wiem jaką płytę, jaki ram, jaki dysk... Czy chłodzenie Box może być? Oczywiście system też potrzebuje Cena nie gra roli (oczywiście szukamy optimum cena/jakość) Chciałbym części zamówić jeszcze dziś/jutro Edytowane 22 Marca 2017 przez nikosfron2 Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 22 Marca 2017 Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Potrzebuje Core i7-7700K, kartę NVIDIA Quadro M2000 Tak do końca nie jestem przekonany, że potrzebujecie M2000 w cenie ~ 2000 zł. Jesteście tego świadomi ? Czy chłodzenie Box może być? 7700K nie posiada chłodzenia boxowego Cytuj Link to post Share on other sites
nikosfron2 5 Napisano 22 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 1.Konsultowałem to ze sprzedawcą softu 2. kajtek. masz tu etat jakiś czy coś?? 3. Potrzebuje złożyć cały zestaw PS Sorry za marudzenie i ogólne bycie "noobem" Cytuj Link to post Share on other sites
Veene2 0 Napisano 22 Marca 2017 Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 https://www.pugetsystems.com/all_articles.php Polecam posprawdzac sobie testy sprzętu pod SW. Miłej lektury:) Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts