Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam :)

Zamierzam uaktualnić trochę mój sprzęt :)

Aktualnie wyglada to tak:

e6750 @3,5ghz

8800gtx

p35 ds3r

4gb ram patriot 800mhz

corsair 550W

Pomysł mianowicie mam taki:

sprzedać w/w rzeczy oprócz zasilacza a dokupić takie cuś:

AMD Phenom II X4 955 Black Edition C3 479zł

GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 139zł

ASRock 870 Extreme3 315zł

Vertex3D Radeon HD6850 639zł

Co o tym myślicie? O/C będzie obowiązkowo.

PS. Dwa pytania :D

1. Czy ta wersja 6850 będzie dobrym wyborem?

2. Myślałem za jakiś czas o dokupieniu jeszcze jednej 6850 w crossfire, tylko nie wiem, jaka płyta była by dobra i pod O/C i do crossfire

Z góry dzięki za pomoc :P

Nie napisałeś jaką płytę główną zamierzasz kupić

Płyta się nada- jest bardzo dobra. Karty do CF- super, jedynie co, to zastanowiłbym się nad wersjami od Gigabyte. Mam jednak wątpliwości czy przy mocnym OC i CF Twój zasilacz sobie da radę- poleciłbym Ci wtedy http://www.esc.pl/product_info.php?manu ... s_id=32882 :D

Upgrade 775: sprzedaż procka i grafiki (350zł), kupno nowego procka C2Q i grafiki (1000zł) - razem 650zł

Kupno AM3: sprzedaż całości (700zł), kupno nowych klocków (1600zł) - razem 900zł

A wydajność wyjdzie praktycznie taka sama ;)

Crossfire - lepiej chyba kupić pojedynczą ale mocniejszą w cenie 2.

Być może i lepiej, ale wszystko rozchodzi się o $$$ :)

Nieprawda. CF z dwóch 6850 będzie bardzo mocnym układem. Nie napisałeś jaką płytę główną zamierzasz kupić. Do CF przydałaby się trochę z wyższej półki.

Nie napisałeś jaką płytę główną zamierzasz kupić

Płyta się nada- jest bardzo dobra. Karty do CF- super, jedynie co, to zastanowiłbym się nad wersjami od Gigabyte. Mam jednak wątpliwości czy przy mocnym OC i CF Twój zasilacz sobie da radę- poleciłbym Ci wtedy http://www.esc.pl/product_info.php?manu ... s_id=32882 ;)

I z obsługą Pci-E 8x8, przynajmniej.

O tej płycie przeczytałem na prawdę wiele pochlebnych opinii :P o zasilaczu akurat nie pomyślałem, bo wydawało mi się, że jednak uciągnie... widocznie będe się musiał nad tym zastanowić :)

zamiast AsRock'a dałbym mocniejszego Asus M4A88T-V EVO http://www.proline.pl/?p=ASUS+M4A88T-V+EVO%2FU. Pamięć RAM ok. Karta też jest dobra ale bym sie kłonił ku Gigabyte. Ma lepsze chłodzenie :(

W czym dokładnie jest lepszy ten Asus? Odnośnie karty, to nie będzie przesadą jeżeli powiem, że spędziłem dobrych kilkanaście godzin czytając co i czemu wybrać. Przeglądałem wyniki O/C tych kart i ta od Vertexa ma dosyć dobry wynik, a jest tańsza :)

Upgrade 775: sprzedaż procka i grafiki (350zł), kupno nowego procka C2Q i grafiki (1000zł) - razem 650zł

Kupno AM3: sprzedaż całości (700zł), kupno nowych klocków (1600zł) - razem 900zł

A wydajność wyjdzie praktycznie taka sama :)

Nooo, powiem, że takiej opcji w ogóle nie brałem pod uwagę :) chciałem faktycznie zostać przy 775, ale pochlebne opinie na temat phenoma II x4 BE skłoniły mnie do zmiany poglądu. Ale z pkt widzenia $$$ to co napisałeś jest bardzo ciekawe :) Tylko teraz parę pytań:

1. zakładając że na grafikę wydam 639 to domyślam się, że chodziło Ci o quada 8400?

2. Jeżeli tak, to jak ma sie jego wydajność do phenoma?

3. Napisałeś ze wydajnośc ta sama czyli nie będzie żadnej różnicy pomiędzy 4gb ram 800 ddr2, a 4gb ram 1333 ddr3?

4. Jak wygląda sprawa z O/C?

Dziękuje wszystkim za pomoc :)

domyślam się, że chodziło Ci o quada 8400?

najpewniej, udany model

Jeżeli tak, to jak ma sie jego wydajność do phenoma?

zależy w czym, phenom będzie miał pewną przewagę

Napisałeś ze wydajnośc ta sama czyli nie będzie żadnej różnicy pomiędzy 4gb ram 800 ddr2, a 4gb ram 1333 ddr3?

będzie, ale nieszczególna, pomiędzy tymi układami nie ma przepaści, co najwyżej szczelina

Jak wygląda sprawa z O/C?

q8400 kręci się jak karuzela

q8400 kręci się jak karuzela

:D

Ok, pytanie. O ile procentowo (o ile się da to określić :menda: ) będzie słabsza konfiguracja oparta na q8400 niż na phenomie + 4gb ddr3 + płytka asrocka? Bo różnica w cenie ogromna :]

Dzięki za pomoc :P

Edit:

poczytałem trochę o tym procku i nie było zbyt wiele pochlebnych opinii o nim :) pytanie, czy nie warto dołożyć do 9xxx?