Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

wiec tak jak w temacie posiadam łącze 250 od UPC i potrzebuje z modemo-routera UBEE zasilić dom a w zasadzie to dwie kondygnacje po prawie 100m2. Modem znajduje sie przy komputerze stacjonarnym w najwyższej kondygnacji i jest zasilany prosto z modemu kablem, za to wifi z tego miejsca jak i sprzętu dociera w każde miejsce tylko z bardzo małym zasięgiem, ale działa. Bardziej chodziło by mi o to żeby w tych skrajnych miejscach pozostał nawet sygnał w niskiej skali ale żeby nie dochodziło to tego ze siedzimy we dwoje i w telefonie jedna osoba ogląda/przegląda coś, a druga nie może nawet strony wyświetlić? nie wiem czym to jest spowodowane może ten modemo-router nie wyrabia (procesor? ram?) i jak jest kilka klientów to skupia się na jednym. Do tej pory używałem UBEE jako WIFI oraz już nie działającego Netgeara (nie podam modelu bo wywaliłem)

Urządzenia jakie będą korzystać z routera:

- komputer stacjonarny, poprzez kabel (chciałbym tutaj mieć zawsze MAX, i żeby mi ping nie skakał gdy ktoś korzysta z sieci w innym pomieszczeniu, mam na myśli np. siostry ściągające lub buforujące film hehe)

- laptop, kondygnacja niżej jak pomieszczenie z routerem (2,4ghz , N)

- telefony komórkowe 2x iPhone 7, 3x Huawei P9 i Samsung S6 (2,4ghz/5ghz oraz AC)

- drukarka po Wifi - HP LaserJet p1102w (2,4ghz, będzie znajdować się kondygnacje niżej lub przy routerze)

Routery jakie "oglądałem" to:

TP-LINK  C7/C5/C2

- Asus AC1200+

- Asus RT-AC58U

- Asus RT-AC68U

- Asus RT-N18U 

- Netgear R7000 - używany, myślałem że dziś kupie ale jednak zostałem przelicytowany dlatego temat

- Netgear R6400 - 399 zł > http://allegro.pl/router-bezprzewodowy-netgear-r6400-100pes-i6755502690.html

- ASUS RT-AC56R - używany > http://allegro.pl/router-asus-rt-ac56r-rt-ac56u-super-cena-tomato-i6747691958.html#thumb/1

Chciałbym żeby spełniał oczekiwania odnośnie pracy - myślę ze cena tutaj nie gra roli ale wiadomo, żeby mi nie było szkoda 750zł to kupiłbym nowego R7000, ale jeśli nie będzie innego wyjścia to kupie

Dzięki za odpowiedzi i pomoc :)

pozdrawiam

Ogarnięcie dwóch kondygnacji po 100m2 jednym routerem będzie trudne. Moim zdaniem nie ma sensu iść >AC1200 a lepiej postawić dwie maszyny, po jednej na kondygnacji i połączyć je kablem. Jeśli nie ma takiej możliwości to ustawić repeater.

Tez o tym myślałem bo wcześniej przez jakiś czas miałem inny modemo router z upc i własny router. Rozstawiłem to tak ze z jednej strony budynku był router od upc a z drugiej mój :) tak na prawdę wystarczyły by lepszy router przy modemie a z drugiej strony budynku jest kabel pociągnięty "skrętka" i wystarczyłby nawet jakiś podstawowy router w technologi N bo tam głównie używane są telefony (pokój sióstr) i czasami laptop wiec miały by swoje wifi, tylko jaki sprzęt wybrać

Biorąc pod uwagę możliwości a cena to c7. Biorąc pod uwagę lepszy firmowy soft to ac68 jeśli chcesz tyle płacić. C5 aktualny (v2) i ac1200+ zdecydowanie bym skreślil. N18u tez, Netgearow nie polecam - płacisz więcej niż za Tplinka a zazwyczaj nic więcej nie dostajesz. Do tego interfejs strasznie kanciasty.

Jako ten drugi router bez większych wymagań to ze spokojem wystarczy 8level wrt300 chyba ze chcesz wyjść tam też > 100 Mbps to musi być coś z gigabitem.

jak jest z łączeniem routerów?  jeśli je połączę mowa o WIFI to np. telefon będzie wiadomo połączony z jedna i ta samą siecią, ale czy przechodząć bliżej drugiego routera samo mi zmieni router? w sensie czy zmieni na lepszy zasięg/moc - trudno mi to opisac do tego na telefonie 

Jeśli połączysz kablem masz dwa niezależne AP i mogą mieć różne SSID. Repeater repeatuje tą samą sieć, mają to samo SSID. Roaming na takich domowych sprzętach nie działa, zmieni się AP to na moment jesteś rozłączony.