Skocz do zawartości

Powrót z Ubuntu 10.10 na Windows 7

Recommended Posts

Witam,

Pisałem już w tej sprawie na Ubuntu.pl, ale wywalili mi temat bez bliższej przyczyny.

Może Wy pomożecie...

A więc: mam laptopa a na nim postawiony Ubuntu 10.10. Chciałbym teraz jakimś cudem zainstalować na nowo Siódemkę. Problem jest taki, że nie posiadam w nim sprawnego napędu, oraz nie zrobiłem dodatkowych partycji przy instalacji Ubuntu.

A więc pytania do Was:

1. Jak utworzyć drugą partycję?

2. Jak zainstalować Windows z poziomu Ubuntu za pomocą obrazu lub innym sposobem?

Pozdro.

Nie można instalować z dysków USB Windowsów. Ostatnio próbowałem to coś takiego było napisane.

Poza tym raz próbowałem zainstalować z dysku zewnętrznego to mi całkiem padł. Dopiero po kilku miesiącach mi w styczniu przysłali.

Nie mam też pena większego niż 4GB, także nie da rady.

Edit:

Możliwe też, że nie przygotowałem odpowiednio dysku do tego.

Zawsze mogę zainstalować XP z pena bo akurat to się zmieści.

Hmm?? Trzeba przygotować odpowiednio pena?

Przyznam się, że nie mam pojęcia na ten temat bo nigdy takiego problemu nie miałem osobiście i nie spotkałem się.

A widzisz, tak myślałem, że nie przygotowałem go odpowiednio. Tylko zabraknie mi chyba 200mb miejsca na penie (o ile dobrze pamiętam) żeby zgrać tam siódemkę. Dzięki wielkie za tego linka.

Coś będę w takim razie myślał. Najwyżej kupię większego pena. Będzie dobry pretekst bo przymierzam się już chyba z pół roku do tego :D

Oki. Wielkie dzięki.

Macie może jakiegoś linka do podesłania na PM do jakiejś okrojonej wersji Siódemki??

Brakuje mi 200mb miejsca na penie żeby wrzucić instalkę.

Edit:

Pobrałem Windows.XP.Live.USB.Edition, programem sformatowałem pena, nie zaznaczałem opcji "Create DOS startup disc" bo i tak nie przyjmuje mi wcale folderów z plikami DOS.

Skopiowałem najpierw wszystkie pliki z folderu i obrazu, który się w nim znajdował i nie działało. Pojawiał się tylko komunikat po wybraniu pena do bootowania: "Proszę wyjąć nośnik i wcisnąć enter". Potem jeszcze raz zrobiłem to samo, ale już nie kopiowałem zawartości obrazu tylko sam obraz razem z resztą plików. Problem ten sam.

Ja już nie wiem jak to ogarnąć. Wydaje mi się, że powodem jest nie utworzenie dysku startowego.

• 2 tygodnie później...