Spirit 3 Napisano 11 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Witam, Pisałem już w tej sprawie na Ubuntu.pl, ale wywalili mi temat bez bliższej przyczyny. Może Wy pomożecie... A więc: mam laptopa a na nim postawiony Ubuntu 10.10. Chciałbym teraz jakimś cudem zainstalować na nowo Siódemkę. Problem jest taki, że nie posiadam w nim sprawnego napędu, oraz nie zrobiłem dodatkowych partycji przy instalacji Ubuntu. A więc pytania do Was: 1. Jak utworzyć drugą partycję? 2. Jak zainstalować Windows z poziomu Ubuntu za pomocą obrazu lub innym sposobem? Pozdro. Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13230 Napisano 11 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Windowsa 7 można zainstalować z pendrive'a. A chcesz mieć oba systemy jednocześnie ? Cytuj Link to post Share on other sites
Spirit 3 Napisano 11 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Nie można instalować z dysków USB Windowsów. Ostatnio próbowałem to coś takiego było napisane. Poza tym raz próbowałem zainstalować z dysku zewnętrznego to mi całkiem padł. Dopiero po kilku miesiącach mi w styczniu przysłali. Nie mam też pena większego niż 4GB, także nie da rady. Edit: Możliwe też, że nie przygotowałem odpowiednio dysku do tego. Zawsze mogę zainstalować XP z pena bo akurat to się zmieści. Hmm?? Trzeba przygotować odpowiednio pena? Przyznam się, że nie mam pojęcia na ten temat bo nigdy takiego problemu nie miałem osobiście i nie spotkałem się. Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13230 Napisano 11 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Nie można instalować z dysków USB Windowsów hhhęęęęę....? Jest mnóstwo poradników, poszukaj w google. Win Xp ciężej jest wgrać z USB. Cytuj Link to post Share on other sites
Spirit 3 Napisano 11 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 A widzisz, tak myślałem, że nie przygotowałem go odpowiednio. Tylko zabraknie mi chyba 200mb miejsca na penie (o ile dobrze pamiętam) żeby zgrać tam siódemkę. Dzięki wielkie za tego linka. Coś będę w takim razie myślał. Najwyżej kupię większego pena. Będzie dobry pretekst bo przymierzam się już chyba z pół roku do tego Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13230 Napisano 11 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 I pamiętaj, że Linux jedzie na swoich partycjach (system plików). Nie mam pewności czy instalator Win je wykryje, bo dawno już Linux'a nie wrzucałem. Cytuj Link to post Share on other sites
Spirit 3 Napisano 11 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Wtedy dalej będę szukał na to rad. Ale bądźmy dobrej myśli. Jakby co to założę nowy temat albo tutaj będę pisał. Cytuj Link to post Share on other sites
Bart3kW 4 Napisano 11 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Windows 7 nie rozpoznaje partycji Linuksowskich. Musisz sobie w programie do partycjonowania zmniejszyć jedną z partycji i sformatować ją do ntfs'a. Cytuj Link to post Share on other sites
Spirit 3 Napisano 11 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Robić to jakimś programem z zewnątrz czy jakimś "fabrycznym" z ubuntu? Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13230 Napisano 11 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Ja robiłem formata Linux'a innym Linux'em uruchomionym z pendriva, ale to troszeczkę zagmatwane. Cytuj Link to post Share on other sites
Spirit 3 Napisano 11 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 W zagmatwane rzeczy będę się na końcu pakował . Muszę to zrobić jak najszybciej bo to ostatni mój wolny weekend (grypka) . Cytuj Link to post Share on other sites
Bart3kW 4 Napisano 12 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Wszystko jedno jakim programem. Tylko potem będziesz musiał sobie przywrócić boot manager'a Linuksa bo Windows go nie rozpozna i wgra swój. Oto jak to zrobić: http://jakilinux.org/linux/ubuntu/przywracanie-bootloadera-grub-2-w-ubuntu-po-reinstalacji-windows/ Cytuj Link to post Share on other sites
Spirit 3 Napisano 12 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Oki. Wielkie dzięki. Macie może jakiegoś linka do podesłania na PM do jakiejś okrojonej wersji Siódemki?? Brakuje mi 200mb miejsca na penie żeby wrzucić instalkę. Edit: Pobrałem Windows.XP.Live.USB.Edition, programem sformatowałem pena, nie zaznaczałem opcji "Create DOS startup disc" bo i tak nie przyjmuje mi wcale folderów z plikami DOS. Skopiowałem najpierw wszystkie pliki z folderu i obrazu, który się w nim znajdował i nie działało. Pojawiał się tylko komunikat po wybraniu pena do bootowania: "Proszę wyjąć nośnik i wcisnąć enter". Potem jeszcze raz zrobiłem to samo, ale już nie kopiowałem zawartości obrazu tylko sam obraz razem z resztą plików. Problem ten sam. Ja już nie wiem jak to ogarnąć. Wydaje mi się, że powodem jest nie utworzenie dysku startowego. Cytuj Link to post Share on other sites
Bart3kW 4 Napisano 13 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Musisz zaznaczyć to "Create DOS startup disc". Cytuj Link to post Share on other sites
Spirit 3 Napisano 22 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Ale skąd wtedy wziąć te pliki?? Kiedyś tak robiłem i przyjmowało, teraz jakoś nie chce. Cytuj Link to post Share on other sites
Bart3kW 4 Napisano 22 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Rozumiem że chcesz zrobić wersję instalacyjną tego XP'eka. Skorzystaj z tego może http://toin.pl/20/windows-xp-z-pendrivea/ Cytuj Link to post Share on other sites
Spirit 3 Napisano 22 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Sprawdzę w piątek czy działa i dam znać. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts