leszek1976 4 Napisano 13 Marca 2017 Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 (edytowane) Hej, Mam zasilacz Be Quiet Dark Power Pro P10 550W, który ma dwie linie 12V. Jak lepiej podłączyć do niego kartę Gainward GTX 1080 (2 złącza: 6- i 8-pinowe, TDP 180W)? Czy pod tę samą linię czy pod dwie różne linie? Pozdrawiam, Leszek Edytowane 13 Marca 2017 przez leszek1976 Cytuj Link to post Share on other sites
benutzer 257 Napisano 13 Marca 2017 Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 Oblicz orientacyjnie ile Watt potrzebują poszczególne elementy takie jak dyski, płyta i GPU a potem podziel wszystkie urządzenia na te dwie linię. Co masz na myśli mówiąc o dwóch liniach? To są dwa niezależne obwody, czy tylko kolejna wiązka kabli, która w zasilaczu i tak jest wlutowana w jedno miejsce? Sprawdź miernikiem czy te dwa złącza nie są przypadkiem zmotykowane. Jakbyś podpiął kartę jedną żyłą to w teorii prąd jaki by przez nią płynął to około 15A. Jak siedmioma, to około 2,5 przez każdą żyłę. Teraz odpowiedz sobie co jest bezpieczniejsze. Cytuj Link to post Share on other sites
mufasa 147 Napisano 13 Marca 2017 Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 masz tam bodajże 4x(6+2) peg więc podłączasz na spokojnie 6 pin+8pin i gra Cytuj Link to post Share on other sites
Franz 91 Napisano 13 Marca 2017 Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 Producent podaje, że masz w tym modelu 4 linie 12V (2 x 20A i 2 x 25A - max 45A dla wszystkich linii używanych jednocześnie jak jedna mocna linia 12V) lub jedna mocna linię 12V - uzyskujesz ją za pomocą przełącznika "overclocking" na zasilaczu - najlepiej wybrać ten tryb i podłączyć kartę 1 kablem z dwoma gniazdami dla GPU. Cytuj Link to post Share on other sites
leszek1976 4 Napisano 13 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 Niektóre zasilacze mają 2 niezależne linie (obwody) 12V i mój tak właśnie ma. A właśnie patrzę w specyfikacji, że ma nawet 4 niezależne linie 12V: dwie po 20A i dwie po 25A. Z tego co się orientuję, linie 12V dają prąd tylko na PCIe. Czyli jedna mocniejsza daje do 300W. Więc jedna powinna wystarczyć przy TDP 180W. Miernika nie posiadam, ale nie są zmotykowane, bo jest w zasilaczu specjalny przełącznik umożliwiający spięcie tych czterech linii w jedną mocą. Jest on wyłączony. Właśnie o to chodzi — mogłoby się wydawać, że bezpieczniej jest rozłożyć obciążenie na dwie osobne linie, ale coś gdzieś czytałem, że nie jest to jednak zalecane, bo mogą się pojawić problemy ze stabilnością. Dlatego miałem nadzieję, że znajdzie się na forum fachowiec, który będzie potrafił rozwiać wątpliwości w tej kwestii. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts