Skocz do zawartości

Zmiana internetu - wymiana routera ?

Recommended Posts

Witam. W najbliższym czasie będę zakładał w domu internet ze światłowodu z deklarowaną prędkości 300mb/s. Aktualnie posiadam Router Pentagram P6361 150mb/s

Czy podłączając go do komputera po kablu uzyskam największy możliwy download, a te 150mb/s dotyczy tylko wifi ?

• 3 tygodnie później...

Sprawa wygląda tak.

Podłączyli mi światłowód, głównym urządzeniem jest ZTE Gpon F660, od tego urządzenia idzie skrętka bezpośrednio do kompa i prędkość idzie pełną przepustowością.

Urządzenie to ma zablokowane wi-fi, dlatego zakupiłem router https://www.morele.net/router-asus-rt-ac51u-706593/ i podłączyłem go do ZTE. Wszystko działa, ale prędkość uzyskiwana na galaxy s7 czy to na paśmie 2,4 czy 5 Ghz to maksymalnie 70Mb/s

Czy problemem jest tutaj telefon, który może ma jakieś ograniczenia, czy wina leży w routerze ?

3d02b387b407685a2d2b21f1480360d4.jpg

Edytowane przez bzt.app

Standard WiFi 802.11 a/b/g/n/ac (2,4/5 GHz)

Ustawiłem 80Mhz, zmieniłem DNS-y googlowskie,zmieniłem kanaly prędkości bez zmian ;/

Telefon identyfikuje poprawnie prędkość sieci, ale szybciej pobierać nie chce.

30df32ea712b4eb7370a3a40b2bfb29e.jpgf2e3e68b4fb775be168bed288c100c79.jpg

Edytowane przez bzt.app

Po kablu idzie pełną mocą, ale tak jak pisałem, kabel do kompa idzie z urządzenia ZTE, Asus jest tylko do wi-fi

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Między ZTE a Asusem masz kabel, w Asusie masz porty 10/100, to ile chciałeś wyciągnąć z WiFi? 70 Mb/s to całkiem niezły wynik.

Router ma wszystkie porty 10/100Mbit. Nie ma portów wejściowych i wyjściowych, wszystkie są dwukierunkowe. 300 i 433Mbit to transfery wewnętrzne po Wi-Fi. W praktyce przy komunikacji między urządzeniami podłączonymi przewodowo i bezprzewodowo ograniczeniem będzie szybkość portu lan i w praktyce co najwyżej zbliżysz się do 100Mbit. Szybkość Twojego Internetu 300Mbit jest nieosiągalna na tym routerze.