grzadkar 0 Napisano 10 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Witam mam problem z temperaturą karty graficznej. Ma może ktoś gotowy zmieniony bios i podkręcony,ponieważ sam podkręciłem wszystko ale nie mogę ogarnąć tematu zmiany szybkości wentylatora w stosunku do temperatury(za słabo wieje np 80stopni a chodzi na 24). Niby wszystko ustawione mam ale po restarcie zmiany nie zapisują się.Wydaje mi się że szybko wieje tylko podczas początkowej fazy rozruchu, a jak system się ładuje to jakby stery wszystko zmieniały na 24 procent mocy wentylatora.Gdzie leży problem Program do ładowania biosu ATIWinflash Edytor biosu RBE 125 Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13232 Napisano 10 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 W RBE nie ma takiej opcji do kontroli obrotów(takie schodki). Kiedyś dawno temu takie coś widziałem. http://tpucdn.com/rbe/RBE_Fan_small.png Cytuj Link to post Share on other sites
grzadkar 0 Napisano 11 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Nie konkretnie o to mi chodzi.Ja nie mam możliwości zapisania Duty cycle na stałe mimo że dam 35% chodzi na standardowym 24% albo 25%,jak to ominąć.Napięcia gpu mogę zmieniać,taktowanie również,ale co z tego jak przydało by się żeby szybciej się wentylator kręcił. Manualnie w catalyst jak ustawie 40% szybkości to działa ale jak to zautomatyzować. System reinstalować po flashowaniu karty ,czy coś to da? Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13232 Napisano 11 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 A programami typu MSI Afterburner. Settings -> zakładka FAN ? Albo w oknie głównym ustawić na sztywno obroty i zaznaczyć aby startowały ustawienia z windowsem - Apply overclocking at system startup. Pamiętaj, że zabawa z ustawieniami obrotów może przegrzać kartę ! ! ! Cytuj Link to post Share on other sites
grzadkar 0 Napisano 11 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 W MSI Afterburner zarządzanie wetylatorem działa prawidłowo. tylko chce na stałe w biosie grafiki zapisać. Cytuj Link to post Share on other sites
Antenor 5 Napisano 11 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 W moim hd5870 na 80 stopniach też jest 24% wiatraka, te karty są tak ustawione aby dopiero po zbliżeniu się do 85 stopni zbijać temperaturę za wszelką cenę, a widzę że też masz sapphire, u mnie powyżej 30% wiatraka to jest taka suszarka że nie da się wytrzymać. Więc nie martw się że osiąga 80 stopni, bo jak podkręcisz to przy 85 stopniach nie da ci pójść z temperaturą wyżej. Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13232 Napisano 11 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 A czym karty podgrzewane ? Cytuj Link to post Share on other sites
Sławek 242 0 Napisano 11 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Siema Jak podkręcisz kartę to zwiększ jej manualnie obroty w MSI Afterburner. Jak to zrobisz to kliknij save i okienka pojawią się na zielono, kliknij pierwsze żeby zapisać. Aha i w opcjach programu ustaw żeby się uruchamiał wraz z startem systemu. To powinno pomóc. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Antenor 5 Napisano 11 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Ja swoją FurMarkiem podgrzewałem, i nie wiem jak u kolegi ale u mnie ustawienie fan na 30% jest głośno a na 50% jest nie do wytrzymania o 100% nie wspomnę bo bałem się że komp odleci, bo wydawał odgłosy jak odrzutowiec xD Cytuj Link to post Share on other sites
grzadkar 0 Napisano 11 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 To RBE w automatic mode fan nie ma mozliwosci zmiany podstawowych ustawien Fan-a? Bo mi wygrzewa sie do 90 stopni po podkreceniu i jest niestabilna. 980/1125 1.3V Cytuj Link to post Share on other sites
Antenor 5 Napisano 11 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Próbowałem ale u mnie nie da rady, możesz tylko ustawić na sztywno w sterowniku karty graficznej obroty, apropo u ciebie też jest tak głośno powyżej 30% wiatraka?? Ja sobie odpuściłem podkręcani mojej grafy do puki nie zmienię chłodzenia bo po 1 odgłosy nie do wytrzymania a po 2 u mnie nawet po podkręceniu na to co pozwalają stery się przegrzewa więc a jak ustawie fan speed 40% mam o wiele niższą temperaturę ale wtedy zaczyna się walka o usłyszenie dźwięków z głośnika xD Cytuj Link to post Share on other sites
grzadkar 0 Napisano 11 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 tak u mnie tez powyzej 30% fana slychac ale chlodniej Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts