MostLikelyRacist 1 Napisano 8 Marca 2017 Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 (edytowane) Cześć. Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że na routerach to ja się nie znam nic a nic. Nie miałem z tym nigdy styczności, nigdy się tym nie interesowałem. Niestety (a może stety?) przyszedł czas i dla mnie. Będę niedługo brać internet 300 Mb/s download i 30 Mb/s upload. Przez telefon miła pani zaznaczyła, że routera od nich nie muszę brać, ale ten co mam (lub w tym przypadku - będę miał) "musi być zgodny z DSL". Nie wiem kompletnie co to oznacza, ale za ich router liczą sobie 200 zł, a wydaje mi się, że nie byłby on najwyższej jakości + trochę przepłacony. Dlatego zwracam się do was, benchmarkowiczów . Router "od nich" jest: "ROUTER WIFI, 4x1 Gigabit LAN", i to wszystko co jest oznaczone. Na dodatek rozumiem, że Wi-Fi zależy od samego routera, a nie dostawcy? Internet będzie podłączany pod zintegrowaną kartę sieciową z płyty głównej ASRock H110M-HDV Jeżeli czegoś nie napisałem, piszcie. Nie wiem czy to ważne, ale internet byłby brany stąd: http://domtel.com.pl/ Byłby używany przez 3, może 4 urządzenia (komputer [po kablu], 2 lub 3 telefony i w przyszłości może laptop) Kolejny edit: Najlepiej jakby taki router kosztował 100, może 150 zł, ale nie oczekuję cudów i jeżeli nic normalnego w takiej cenie nie da się znaleźć, to proszę tylko poniżej 200 zł, np. 190 zł Edytowane 8 Marca 2017 przez MostLikelyRacist Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 8 Marca 2017 Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Za dwie stowy to pewnie tp-link 1043nd 1 Cytuj Link to post Share on other sites
MostLikelyRacist 1 Napisano 8 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 (edytowane) Rozumiem, że "zgodny z DSL" (cokolwiek to znaczy)? @Edit: Byłby jakiś tańszy? Jeżeli tak, to czego by mu brakowało? Jest sens brania używek? Jeżeli nie, to po prostu wziąłbym ten TL-WR1043ND @cooger co myślisz o tym? http://www.tp-link.com.pl/products/details/cat-9_Archer-C50.html mój błąd, on ma "4 porty 10/100Mb/s LAN 1 port 10/100Mb/s WAN" Edytowane 8 Marca 2017 przez MostLikelyRacist Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 8 Marca 2017 Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Interesuje cie model z portami 1000Mbit. Jeśli nie masz większych wymagań to jest to praktycznie jedyny warunek. Za 200zł kupujesz TP Linka C2 z WiFi w standardzie AC, dzięki czemu wykorzystanie łącza 300Mbit będzie w praktyce możliwe także po WIFi. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
MostLikelyRacist 1 Napisano 8 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Interesuje cie model z portami 1000Mbit. Jeśli nie masz większych wymagań to jest to praktycznie jedyny warunek. Za 200zł kupujesz TP Linka C2 z WiFi w standardzie AC, dzięki czemu wykorzystanie łącza 300Mbit będzie w praktyce możliwe także po WIFi. czyli ARCHER C2 czy TL-WR1043ND? Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 8 Marca 2017 Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 W twoim wypadku lepszym wyborem będzie C2. Wydajniejsze WiFi w standardzie AC przy podobnej specyfikacji sprzętowej w obu modelach. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 8 Marca 2017 Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 C2 lepszy ale i tak nie przepchniesz 300Mbps po WiFi. Cytuj Link to post Share on other sites
MostLikelyRacist 1 Napisano 8 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 C2 lepszy ale i tak nie przepchniesz 300Mbps po WiFi. ważne by było "po kablu" w komputerze A wytłumaczyłby mi ktoś o co chodzi z tym DSL? Pracownik z infolinii jasno się wyraził, że musi być DSL by mogli podłączyć. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 8 Marca 2017 Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Konkretnie to xDSL czyli router z portem WAN ethernet umożliwiającym podłączenie do niego dowolnego modemu lub zasadniczo jakiegokolwiek łącza ethernet na miedzi. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
MostLikelyRacist 1 Napisano 11 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 Konkretnie to xDSL czyli router z portem WAN ethernet umożliwiającym podłączenie do niego dowolnego modemu lub zasadniczo jakiegokolwiek łącza ethernet na miedzi. Witam, ktoś na innym forum napisał mi, że nie ma sensu brać takich szybkości, bo ta technologia takich szybkości nie obsługuje, czy to prawda? Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 12 Marca 2017 Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Która 'ta'? Cytuj Link to post Share on other sites
MostLikelyRacist 1 Napisano 16 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 16 Marca 2017 Która 'ta'? DSL Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 17 Marca 2017 Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 Możesz sprecyzować o co Ci chodzi? Cytuj Link to post Share on other sites
mabrothrax 5730 Napisano 17 Marca 2017 Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 (edytowane) Pewnie chodziło komuś o to, że na xDSL nie da rady osiągnać 300Mbit co jest prawdą, maksymalna prędkość jaką oferuje VDSL2 to w teorii 250Mbit. Aczkolwiek wydaje mi się, że tutaj operator świadczący usługę nie oferuje tej technologii tylko ftth bądź rfog Tak czy siak, do całego zestawu i tak pewnie dostaniesz jakiegoś ONT/ONU z którego będzie wychodzić zwykła skrętka więc każdy z podanych wyżej routerów będzie działać prawidłowo. Edytowane 17 Marca 2017 przez mabrothrax 1 Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 17 Marca 2017 Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 To co się da lub nie da w ADSL, VDSL czy jakimkolwiek DSL nie ma żadnego znaczenia, router nie posiada modemu więc nie ma to żadnego ograniczenia. Ograniczeniem może być port WAN i wydajność NATowania. W większości nowych routerów gigabitowych oba parametry wynoszą >900Mbps. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts