Skocz do zawartości

Router DSL pod internet 300 Mb/s DL, poniżej 200 zł

Recommended Posts

Cześć.

Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że na routerach to ja się nie znam nic a nic. Nie miałem z tym nigdy styczności, nigdy się tym nie interesowałem. Niestety (a może stety?) przyszedł czas i dla mnie.

Będę niedługo brać internet 300 Mb/s download i 30 Mb/s upload. Przez telefon miła pani zaznaczyła, że routera od nich nie muszę brać, ale ten co mam (lub w tym przypadku - będę miał) "musi być zgodny z DSL". Nie wiem kompletnie co to oznacza, ale za ich router liczą sobie 200 zł, a wydaje mi się, że nie byłby on najwyższej jakości + trochę przepłacony. Dlatego zwracam się do was, benchmarkowiczów :).

Router "od nich" jest: "ROUTER WIFI, 4x1 Gigabit LAN", i to wszystko co jest oznaczone.

Na dodatek rozumiem, że Wi-Fi zależy od samego routera, a nie dostawcy?

Internet będzie podłączany pod zintegrowaną kartę sieciową z płyty głównej ASRock H110M-HDV

Jeżeli czegoś nie napisałem, piszcie.

Nie wiem czy to ważne, ale internet byłby brany stąd:

http://domtel.com.pl/

Byłby używany przez 3, może 4 urządzenia (komputer [po kablu], 2 lub 3 telefony i w przyszłości może laptop)

Kolejny edit: Najlepiej jakby taki router kosztował 100, może 150 zł, ale nie oczekuję cudów i jeżeli nic normalnego w takiej cenie nie da się znaleźć, to proszę tylko poniżej 200 zł, np. 190 zł

Edytowane przez MostLikelyRacist

Rozumiem, że "zgodny z DSL" (cokolwiek to znaczy)?

@Edit: Byłby jakiś tańszy? Jeżeli tak, to czego by mu brakowało?

Jest sens brania używek?

Jeżeli nie, to po prostu wziąłbym ten TL-WR1043ND

@cooger co myślisz o tym? http://www.tp-link.com.pl/products/details/cat-9_Archer-C50.html

mój błąd, on ma "4 porty 10/100Mb/s LAN

1 port 10/100Mb/s WAN"

Edytowane przez MostLikelyRacist

Interesuje cie model z portami 1000Mbit. Jeśli nie masz większych wymagań to jest to praktycznie jedyny warunek. Za 200zł kupujesz TP Linka C2 z WiFi w standardzie AC, dzięki czemu wykorzystanie łącza 300Mbit będzie w praktyce możliwe także po WIFi.

• Popieram 1

Konkretnie to xDSL czyli router z portem WAN ethernet umożliwiającym podłączenie do niego dowolnego modemu lub zasadniczo jakiegokolwiek łącza ethernet na miedzi.

Witam, ktoś na innym forum napisał mi, że nie ma sensu brać takich szybkości, bo ta technologia takich szybkości nie obsługuje, czy to prawda?

Pewnie chodziło komuś o to, że na xDSL nie da rady osiągnać 300Mbit co jest prawdą, maksymalna prędkość jaką oferuje VDSL2 to w teorii 250Mbit. Aczkolwiek wydaje mi się, że tutaj operator świadczący usługę nie oferuje tej technologii tylko ftth bądź rfog

Tak czy siak, do całego zestawu i tak pewnie dostaniesz jakiegoś ONT/ONU z którego będzie wychodzić zwykła skrętka więc każdy z podanych wyżej routerów będzie działać prawidłowo.

Edytowane przez mabrothrax
  • Popieram 1

To co się da lub nie da w ADSL, VDSL czy jakimkolwiek DSL nie ma żadnego znaczenia, router nie posiada modemu więc nie ma to żadnego ograniczenia. Ograniczeniem może być port WAN i wydajność NATowania. W większości nowych routerów gigabitowych oba parametry wynoszą >900Mbps.