Skocz do zawartości

[Mobo + Procesor]Ucieczka od AMD

Recommended Posts

Witam !

Wcześniej siedziałem na Asrock + APU A8-7650K i 8gb DDR3. Chciałbym uciec w stronę Intel G4560. Moje pytanie dotyczy:

Warto zostawać przy DDR3, czy tak samo wymienić na DDR4 ?

Jaką polecacie płytę główną pod Intel G4560 oraz ew. czy warto przesiąść się na DDR4 ?

Ps. Moja obecna konfiguracja:

- ASRock FM2A68M-HD+

- AMD A8-7650K

- MSI RX470 8GB

- 8GB Ram [ G.Skill TridentX DDR3 2x4GB 2400MHz CL10 ]

- PSU - Corsair VS 450

Mój budżet wynosi 500zł + ew. chciałbym sprzedać Płytę Główną, Procesor i jeśli się opłaca - pamięć RAM. Ile wezmę za te części ?

Będziesz procesor podkręcać przez blck? Jeśli nie to jakąś z chipsetem H210 wybieraj po cenie. Zwróć uwagę jaki zestaw złącz będzie Ci potrzebny, a dalej to długość gwarancji i właśnie cena, led'y :P - zostanie, żeby box'owe chłodzenie zmienić.

RAM'y masz bardzo dobre. DDR4 nie da praktycznie żadnego zysku.

No chyba, że kiedyś planujesz jakieś i5/i7. Wtedy może będzie opłacało się kombinować z Z270, ale DDR3 raczej odpadną.

Posiadam Gigabyte GA-H110M-S2H DDR3 z G4400 w kompie do neta i filmów. Jak wybierałem? Najtańsza z HDMI. Po aktualizacji bios'u nawet ona by się nadawała.

https://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-h110m-s2h-ddr3-h110-ddr3-sata3-usb-3-0-matx-ga-h110m-s2h-ddr3-798157/

Płytę i procesor będzie ciężko sprzedać, bo to raczej mało popularny sprzęt. No i padł na nie jeszcze cień Ryzen'ów.

Nie będzie problemów z nią ?

Nie będzie

Inna sprawa, że pewnie będzie konieczność aktualizacji bios na płytach 1xx. Warto o tym pamiętać. Ponadto jak wybierzesz płytę z 2 slotami na ram to nie rozbudujesz ewentualnie w przyszłości do 16gb. 

Nie masz czasem planów upgrade'u kiedyś do i5/i7k? 

Podstawowe pytanie: to i5 będziesz podkręcać, czy nie?

Planujesz dokładać 3/4 kość RAM, czy ewentualnie zmieniać na dwie pojemniejsze? Na płycie potrzebujesz jakichś konkretnych złącz? Np. PCI pod starszą dźwiękówkę, albo masz jakieś konkretne preferencje?

Jeśli mamy pomóc to potrzebujemy większej ilości szczegółów.