maja3d 0 Napisano 6 Marca 2017 Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Witam. Chciałbym prosić o pomoc w dobraniu podzespołów do zestawu, które mogą zostać upakowane do obudowy mini ITX. Zestaw ma służyć głownie do rozrywki tj. gry, filmy itp. Zakres cenowy okolice 2000zł. Chciałbym od zasu do czasu pograc w nowsze tytuły gier Wiedźmin GTA V Battlefield itp w miare możliwości na wysokich detalach, Zastosowanie komputera : głownie gry, filmy Maksymalna kwota : 2000zł, 2300 MAX Kiedy zamierzam kupić komputer? : w najbliższym czasei Których części potrzebuję : cała buda Czy będę podkręcać sprzęt? : niekoniecznie Rozdzielczość mojego monitora i model : Telewizor FHD LG lub oraz Monitor 32" Specjalne wymagania : Względy estetyczne (salonie przy telewizorze) w związku z czym obudowa mini ITX. Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : Dysk SSD oraz HDD, może też zasilacz Własna propozycja zestawu: brak Z góry dziękuję za propozycje Cytuj Link to post Share on other sites
thevpe 8 Napisano 6 Marca 2017 Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 (edytowane) https://www.morele.net/inventory/info/BHx0FB/ Moja propozycja. Oczywiście można pozamieniać pewne rzeczy. Jeżeli się zdecydujesz to musisz dodać update biosu bo inaczej płyta gł. nie będzie widzieć cpu. Jaki zasilacz posiadasz bo może będzie można usunąć z koszyka i różnicę dorzucić do GPU. //ATX gdzie autor prosi o ITX, przy takim połączeniu autor tematu nawet tego sprzętu nie odpali, brak argumentacji. Edytowane 7 Marca 2017 przez kajtek. Cytuj Link to post Share on other sites
szafa_23 32 Napisano 6 Marca 2017 Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 tu starczy zasilacz ze 400 w max. https://www.morele.net/zasilacz-be-quiet-pure-power-9-400w-bn262-774312/ Cytuj Link to post Share on other sites
nos_tro 1542 Napisano 6 Marca 2017 Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Od kiedy to CM N200 jest budą mini ITX ? MOBO na B150 w cenie niemalże B250 i do tego RAM 2400 MHz - jaki jest tego sens ? Zamiast ładować pieniądze w chłodzenie lepiej dołożyć do mocniejszego GPU - więcej będzie z tego pożytku na teraz, a chłodzenie można dodać przy okazji (chociaż typowe wertykalne chłodzenie to kiepski pomysł jeżeli autor chce się zmieścić w mała obudowę). Cytuj Link to post Share on other sites
thevpe 8 Napisano 6 Marca 2017 Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Od kiedy to CM N200 jest budą mini ITX ? MOBO na B150 w cenie niemalże B250 i do tego RAM 2400 MHz - jaki jest tego sens ? Zamiast ładować pieniądze w chłodzenie lepiej dołożyć do mocniejszego GPU - więcej będzie z tego pożytku na teraz, a chłodzenie można dodać przy okazji (chociaż typowe wertykalne chłodzenie to kiepski pomysł jeżeli autor chce się zmieścić w mała obudowę). Niech autor postu ocenia, obudowa może nie mITX ale GPU na przyszłość może na konkretniejsze wymienić (jak coś składać to w miarę konkretnie a nie na odp...), napisałem że można pozamieniać więc nie krytykuj bo mógłbyś napisać że "zmieniłbym to albo to" a nie jaki to ma sens. A do tego kwestia zasilacza, jeszcze autor nie napisał jakim dysponuje a do małej obudowy raczej z modularnym okablowaniem lepszy (moim zdaniem). Cytuj Link to post Share on other sites
nos_tro 1542 Napisano 6 Marca 2017 Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Niech autor postu ocenia, obudowa może nie mITX ale GPU na przyszłość może na konkretniejsze wymienić (jak coś składać to w miarę konkretnie a nie na odp...) Idąc tym tokiem myślenia można skońćzyć na budzie full tower, bo każda trochę większa jest na jakiś sposób kompromisem. Równie dobrze można wybrać budę typu cube tower gdzie wchodzą płyty mATX, pełnowymiarowe GPU i są to w miarę kompaktowe rozwiązania. Poza tym buda mITX nie wyklucza montażu mocniejszego GPU. Chociażby w takich nie będzie większego problemu z zastosowaniem mocniejszej grafiki w przyszłości: https://www.morele.net/obudowa-cooler-master-elite-130-rc-130-kkn1-608939/ https://www.morele.net/obudowa-fractal-design-node-304-fd-ca-node-304-bl-536624/ Cytuj Link to post Share on other sites
maja3d 0 Napisano 7 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 (edytowane) Panowie. Zależy mi głównie żeby PC był małych rozmiarów bo mam już jednego PC z dużą budą. Myślałem właśnie nad budą https://www.morele.net/obudowa-cooler-master-elite-130-rc-130-kkn1-608939/ Chłodzenie dokupilbym później coś w tym stylu https://proline.pl/?p=CRYORIG+C7 także także spokojnie. Zasilacz mam z tego co pamiętam 500 ale nie wykluczam zakupu nowego specjalnie do zestawu. Głównie chodzi mi o małe gabaryty i dobrą wydajność. Edytowane 7 Marca 2017 przez maja3d Cytuj Link to post Share on other sites
nos_tro 1542 Napisano 7 Marca 2017 Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 A coś pokroju obudów z serii Alea od SPC ? Wejdzie tam płyta mATX zamiast droższego mITX. Cytuj Link to post Share on other sites
maja3d 0 Napisano 7 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Jeśli nie byłoby znacznej różnicy wielkosciowo to mógłbym rozważyć propozycję. Zweryfikuje przedstawione propozycje Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 7 Marca 2017 Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Zasilacz mam z tego co pamiętam 500 Jaki model ? Dysk SSD oraz HDD HDD oczywiście SATA ? Względy estetyczne (salonie przy telewizorze) w związku z czym obudowa mini ITX. A może konsola ? Fractal Design Node 304 / Fractal Design Define Nano S będą pasować ? Cytuj Link to post Share on other sites
maja3d 0 Napisano 7 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 (edytowane) HDD oczywiście SATA ? Tak. Fractal Design Node 304 Myślę że mógłbym sie skusić. Wszystko zależy od ceny za pozostałe podzespoły Jaki model ? Zasilacz jednak musi być nowy na stary zestaw mam kupca. A może konsola ? Wolę PC Edytowane 7 Marca 2017 przez maja3d Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 7 Marca 2017 Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 1 x Fractal Design Node 304 Black (mini ITX) 1 x AsRock H110M-ITX /H110, DDR4, LGA1151/ 1 x Corsair 8GB 2400MHz CL16 Vengeance LPX 1 x Intel Pentium G4560 /3.5GHz, 3MB, LGA1151, BOX/ 1 x SilentiumPC Spartan 3 PRO HE1024 1 x Asus GeForce GTX1050Ti Expedition 4GB DDR5 128bit (1392/7008) 1 x Corsair CX450M 450W 120mm Bronze Semi-Modularny 2203 zł + Kody na darmowe złożenie i wysyłkę przy zakupie w esc.pl do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa Mocne i bardzo opłacalne 2 rdzenie / 4 wątki. Wydajność w grach na poziomie i3 6100, który kosztuje niemal dwa razy tyle. GPU w postaci GTX 1050 Ti od ASUSA. Model dwuslotowy wraz z chłodzeniem pół pasywnym. Chłodzenie na CPU na start co by później się nie męczyć. Spartan 3 Pro z 100 mm wentylatorem wejdzie bez problemu. Zasilacz z modularnym okablowaniem, długość karty nie będzie tutaj problemem a moc na +12V będzie z sporym zapasem. Przy Node 304 trzeba uważać na długość GPU oraz na zasilacz i jego okablowanie bo może zrobić się dość niewygodnie. Prz y zakupie H110 w tej wersji musisz pamiętać o biosie do obsługi Kaby. W esc.pl zaktualizują za darmo. W innych sklepach najczęściej dodatkowo płatna usługa. Cytuj Link to post Share on other sites
maja3d 0 Napisano 7 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 1 x Fractal Design Node 304 Black (mini ITX) 1 x AsRock H110M-ITX /H110, DDR4, LGA1151/ 1 x Corsair 8GB 2400MHz CL16 Vengeance LPX 1 x Intel Pentium G4560 /3.5GHz, 3MB, LGA1151, BOX/ 1 x SilentiumPC Spartan 3 PRO HE1024 1 x Asus GeForce GTX1050Ti Expedition 4GB DDR5 128bit (1392/7008) 1 x Corsair CX450M 450W 120mm Bronze Semi-Modularny 2203 zł + Kody na darmowe złożenie i wysyłkę przy zakupie w esc.pl do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa Mocne i bardzo opłacalne 2 rdzenie / 4 wątki. Wydajność w grach na poziomie i3 6100, który kosztuje niemal dwa razy tyle. GPU w postaci GTX 1050 Ti od ASUSA. Model dwuslotowy wraz z chłodzeniem pół pasywnym. Chłodzenie na CPU na start co by później się nie męczyć. Spartan 3 Pro z 100 mm wentylatorem wejdzie bez problemu. Zasilacz z modularnym okablowaniem, długość karty nie będzie tutaj problemem a moc na +12V będzie z sporym zapasem. Przy Node 304 trzeba uważać na długość GPU oraz na zasilacz i jego okablowanie bo może zrobić się dość niewygodnie. Prz y zakupie H110 w tej wersji musisz pamiętać o biosie do obsługi Kaby. W esc.pl zaktualizują za darmo. W innych sklepach najczęściej dodatkowo płatna usługa. Bardzo fajnie to wygląda. Masz może jeszcze jakieś inne obudowy, które pomieściłyby ten zestaw? Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 7 Marca 2017 Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 To pomieści większość ITX. Kwestia chłodzenia CPU. Jak pójdziesz w coś węższego to i zasilacz, i GPU nisko profilowe. Cytuj Link to post Share on other sites
maja3d 0 Napisano 7 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 To pomieści większość ITX. Kwestia chłodzenia CPU. Jak pójdziesz w coś węższego to i zasilacz, i GPU nisko profilowe. Wejdzie to do http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=112_429&products_id=7038 dodatkowo z takim lub podobnym chłodzeniem https://proline.pl/?p=CRYORIG+C7 Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 7 Marca 2017 Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Wejdzie. Sam mam tego C7. Mimo wszystko trzymałby się tego Fractala Cytuj Link to post Share on other sites
maja3d 0 Napisano 29 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 (edytowane) Witam ponownie. Wiem, że minęło trochę czasu ale dopiero teraz moge sobie pozwolić na kupno PC, a że ceny i podzespoły troche się pozmieniałyod tego czasu to prosiłbym o pomoc. Wymagania nie uległy dużej zmianie. Z racji że płyty Mini-ITX są duzo droższe może byc mATX Obudowa tylko i wyłącznie typu Cube Tower.Myślałem nad SilverStone SG11B (SST-SG11B) mieści zarówno Micro-ATX / Mini-ITX Dyski odpadają bo juz mam Budżet zwiększony do 3.000 zl Edytowane 29 Grudnia 2017 przez maja3d Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts