Skocz do zawartości

AMD Phenom II x4 960T podkręcanie

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Chciałem podkręcić swój procesor Phenom II x4 960T i dodatkowo w miarę możliwości odblokować pozostałe rdzenie, posiadam następujący komputer (wszystkie komponenty mają już 6 lat, prócz karty graficznej- 2 lata, chłodzenia procesora- 1,5 roku):

Płyta główna: Gigabyte GA-M52LT-D3 nForce 520LE Socket AM3 (http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-m52lt-d3rev_23/overview/)
Chłodzenie procesora: SilentiumPC Spartan Pro HE924
Karta graficzna: Asus Geforce GTX 750 OC Titanium 2 GB
Karta muzyczna: zintegrowana Realtek HD
RAM: 8 GB Kingston DDR3 1333 Mhz CL 9
Dysk: Samsung 500GB SATA2 (HD502HJ)
Zasilacz: Chieftec CTG-450-80P 450W
Napęd: Nagrywarka DVD LG x52

Około rok temu miałem w domu spięcie, moja 16letnia listwa zasilająca niestety tego nie wychwyciła. W rezultacie padła sekcja zasilania na płycie głównej i karcie graficznej (tak twierdził serwisant). Wszystko zostało naprawione, ale gdzieś na forum otrzymałem informację, że ta płyta główna ma słabą sekcję zasilania. Teraz moje pytanie: czy w związku z powyższym zdarzeniem jest sens podkręcać ten procesor, czy nie za bardzo obciąży on kilkuletnie komponenty (płyta główna, zasilacz), które w dodatku miały awarię (płyta główna)?

Sama sekcja zasilania slaba nie jest, jedynym jej mankamentem jest to ze nie jest chlodzona... Sprobuj podkrecic, zarzuc test i sprawdzaj czy nie zrzuca taktowan... Mozesz tez zamowic na allegro jakies radiatorki i zamontowac na ww sekcje... Co do odblokowania 2 pozostalych rdzeni jest to loteria, wiec z gory nie zakladaj ze sie uda i beda stabilne ;)

Chyba jednak dam sobie spokój, sekcja zasilania już raz padła, więc teraz po podkręceniu znowu byłaby narażona. Jeżeli chodzi o dodatkowe rdzenie, to niestety, ale są uszkodzone- wyrzuca blue screen przy ładowaniu systemu.

Edytowane przez vicu88

Nie zakładając nowego tematu, ma Phenoma II 955 BE ma 6 lat, prawie od początku działa z podbitym mnożnikiem i zegarem ustawionym na 3,8 Ghz, jednak coraz częściej brakuje mi mocy więc postanowiłem, mam gdzieś tam w planie wymianę tego dziadka, ale jeszcze nie teraz. Przy 3,8 działa pięknie stabilnie, żadnych problemów z nim nie ma i to na auto napięciu, ale wystarczy, że podniosę na 3,9 , bądź na 4,0 i już kicha uruchamia się, ale jakiekolwiek testy go zawieszają, czy to prime95 czy normalnie grami, testowałem na WD2 i to niezależnie czy ustawię sztywne napięcie (próbowałem w wartościach od 1,43 do 1,49) czy na auto, granica 3,8 Ghz jest dla niego nie do przeskoczenia, chyba, że ja robię coś źle?

Co do zestawu to jest dość dobry:

Płyta: msi 970 gaming 

Zasilacz: XFX Core 550 W

Obudowa: silentiumpc jakaś z tych tańszych ale całkiem ok

chłodzenie: silentiumpc fortis he1225

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...