scdeer 0 Napisano 1 Marca 2017 Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 Mobo- M4A785TD-V EVO Zasilacz- XFX Core TS 550W Procek- AMD phenom II X4 955 black edition +fortis HE 1225 Grafika- msi gtx 950 Witam, zastanawiam sie nad wyborem obudowy max.300zł. Miałem kupować bude razem z nowym prockiem za pare miesiecy po premierze ryzen 5, ale zdarzyło sie kilka incydentów przez które aktualnie jedyna obudowa ktora mi została do aktualnego komputera to jakiś noname w dodatku z pękniętym przodem i brakiem miejsca na okablowanie,a moj zasilacz kabli ma sporo przez co nie moge nawet zamknąć boku Więc na czym mi zależy. Najważniejsze to miejsce na ułożenie kabli, dobry przepływ powietrza i chłodzenie(zależy mi na temperaturach bo tak jak teraz tak i w przyszłości będę podkręcał sprzęt) w miare grube blachy(najlepiej wyciszana) Co udało mi się samemu znaleźć to to- SilentiumPC Pax M70 v2 Pure Black choć widziałem, że ktoś skarżył się na brak wystarczającej ilości miejsca na okablowanie, czy wentylatory, ale w sumie zawsze znajdzie sie ktos kto bedzie narzekał. Cytuj Link to post Share on other sites
choleryk65 406 Napisano 1 Marca 2017 Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 (edytowane) Do 300 zł. z wyciszanych to chyba został Ci tylko SPC Pmax M70. Ma około 3 cm wolnego miejsca za tacką płyty głównej, czyli dosyć sporo. Warto czasami dołożyć i kupić coś lepiej spasowanego. Gdybyś się na tą zdecydował, to warto poprzebierać w egzemplarzach. Zdarzają się niedoróbki, co nie oznacza, że ta obudowa jest zła. Gdybyś nie potrzebował zewnętrznych zatok, to niewiele droższe, około 40 zł. więcej, lepiej wykonane są Fractal Design Define C lub Phanteks Eclipse P400. Warto spojrzeć na Nanoxie DS3. Dużo zależy czego oczekujesz od obudowy, poza tym, że ma być solidna, wyciszona, z dobrą aranżacją wentylacji. Ilość miejsca na dyski, zatoki zewnętrzne, wysokość chłodzenia, i.t.d. Edytowane 1 Marca 2017 przez choleryk65 1 Cytuj Link to post Share on other sites
scdeer 0 Napisano 1 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 Szczerze mówiąc miejsca na dyski szczególnie nie potrzebuje, HDD + SSD( lub może sam HDD jeśli zdecyduje sie na M2) Zatoki zewnętrzne nie będą mi potrzebne, Wysokość chłodzenia 160mm. Zastanawiam sie czy dla samej wyciszanej obudowy jest w ogóle sens płacić 300zł. Chodzi o to, że komputer będzie na długie lata i na pewno będzie kręcony więc zdecydowanie na wysokich obrotach będzie głośny, a nigdy nie miałem kontaktu z obudową wyciszaną i nie wiem jak bardzo potrafi ona wyciszyć. Cytuj Link to post Share on other sites
choleryk65 406 Napisano 1 Marca 2017 Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 (edytowane) Obudowa wyciszana całkowicie nie wyciszy odgłosów urządzeń, ale w znacznym stopniu wytłumi. Ja osobiście, gdybym nie potrzebował zatok zewnętrznych, nie potrzebował zbyt wiele miejsca na dyski, był ograniczony budżetem do około 300 zł. dołożyłbym te 40 zł. i kupiłbym Fractala Define C. Bardzo dobra aranżacja wentylacji, miejsc na wentylatory chyba z 7, dobrze filtrowana:https://www.morele.net/obudowa-fractal-design-define-c-midi-tower-czarny-fd-ca-def-c-bk-1076295/ Wspomniałem o Phanteksie konkretnie o wersji wyciszanej:https://www.morele.net/obudowa-phanteks-eclipse-p400s-ph-ec416psc-bk-867852/ Też niezła obudowa, zmieści chłodzenie do max. 160, o dwa miejsca mniej jeżeli chodzi o montaż dodatkowych wentylatorów. W końcu Nanoxia DS3:https://www.morele.net/obudowa-nanoxia-deep-silence-3-600060300-729244/ Możliwość instalacji do 6 wentylatorów, chłodzenie CPU do 165mm, wyciszana, w zestawie z obudową trzy wentylatory. U poprzedników dodali po dwa. Ta ostatnia jest trochę na wyrost, jeżeli chodzi o Twoje potrzeby, bo ma i dużo miejsca na dyski, i trzy zatoki zewnętrzne 5,25" Radziłbym wstrzymać się z zakupem i dozbierać, dołożyć te 40zł. i zastanowić się nad którąś z tych powyżej. Prawdopodobnie koledzy z forum jeszcze dodadzą jakieś inne propozycje. Edytowane 1 Marca 2017 przez choleryk65 1 Cytuj Link to post Share on other sites
scdeer 0 Napisano 1 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 Fractala Define C rzeczywiście wygląda bardzo dobrze, dużo miejsca w środku, elegancki wygląd(co bardzo się ceni bo nie lubie tych "super ultra gaming" obudów). sporo miejsca na okablowanie i co najważniejsze nie sądziłem, że istnieje wyciszana obudowa z taką ilością miejsca i takimi wymiarami, pozostałe obudowy są znacznie większe od tej. Wielkie dzięki za pomoc ! Cytuj Link to post Share on other sites
RetroManiak 7 Napisano 19 Marca 2017 Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 Kupiłeś już obudowę, jak się sprawuje? Cytuj Link to post Share on other sites
scdeer 0 Napisano 10 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 (edytowane) Sprawuje się bardzo dobrze, solidna, mała, sporo miejsca w środku i dużo filtrów przeciw kurzowych które widać, że robią swoje. Ogólnie jak najbardziej polecam. Edytowane 10 Kwietnia 2017 przez scdeer Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts