koperator 0 Napisano 9 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 otoz wymieniajac plyte glowna asus p5q pro z q6600 i 8gb ddr2 na ma770 ud3 rev2.1 z phenomem x6 1090 i 8gb ddr2 pojawil sie problem. Komputer nie startuje, na ekranie nic nie wyswietla. Slysze zapraszajace dzwieki, jakby wszystko sie wlaczalo... ale po paru sekundach przestaje a na mojej grafice 4870 zapalaja sie 3 z 4 czerwonych diodek i jakby karta sie resetowala i znowu dmuchala z maksymalna predkoscia. Wciskajac grafike LEKKO zaczepilem o wystajacy... to sie chyba nazywa kondensator, wydal dzwiek jakby `ciche puk`. Ale sie nie obluzowal jest sobie tam siedzi. Co ciekawe, czy w karte sa wpiete 2 6 pinowe kable (bezposrednio, bez przejsciowek) od zasilacza czy sa wypiete z karty dzieje sie z nia to samo. Czerwone pikanie ma czestotliwosc 2 razy w ciagu sekundy raz na 10-12 sekund. Zasilacz mam coolermaster 700w. Pomozcie prosze )) Cytuj Link to post Share on other sites
Dementor 269 Napisano 9 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 a ten zasilacz jest przypadkiem niedawno kupiony na allegro w PROMOCJI? Cytuj Link to post Share on other sites
koperator 0 Napisano 9 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 powiem ponadto ze w miejscu tego `kondensatora` po drugiej stronie jest nadruk 22V. Zalaczam 2 zdjecia tego elementu. http://img826.imageshack.us/img826/5240/imgwbl.jpg Tak wiec... zle podpialem cos, uszkodzilem sprzet, czy moze cos innego? Cytuj Link to post Share on other sites
koperator 0 Napisano 9 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 a ten zasilacz jest przypadkiem niedawno kupiony na allegro w PROMOCJI? nie, kupilem razem z reszta zestawu, kosztowal mnie z 350-400zl. Pracowal dzielnie z 10 000 godzin w ciagu tych 2 lat. Nie bylo zadnych problemow. http://img43.imageshack.us/img43/6964/img4005g.jpg --------------------------- ....tak wiec? jaki plan dzialania proponujecie panowie specjalisci? (i panie specjalistki tez) co powinienem teraz zrobic? Jutro planuje pojechac do brata i wpiac do jego kompa (ma 500w chiefteca) ta grafe. Zeby zobaczyc czy dziala... Ale co moge zrobic teraz? Czy `diagnoza` ze to raczej grafika moze byc sluszna? Cytuj Link to post Share on other sites
koperator 0 Napisano 9 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 grzebie w necie... napisalem na forum asusa... poradzi mi ktos co MOGE zrobic sam? teraz? Cytuj Link to post Share on other sites
koperator 0 Napisano 9 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 przebicia z obudowy nie ma, sprawdzilem. Ponadto NA STAREJ PLYCIE GLOWNEJ SYSTEM SIE URUCHAMIA. Co wiec jest zle? ...po ponownym podpieciu nowej nadal system nie startuje. Jedynym tego objawem jest `restartujaca sie co 10s grafa` wyczytalem na jakims forum uwage dotyczaca plyty gigabyte`a na tym samym chipsecie ze moge podpiac zasilanie 4 piny zamiast 8 w miejsce na 8... tak wiec zrobilem. Komp wyswietla kolorwy ekran startowy plyty glownej. Ale sie rebootuje. Ponadto udalo mi sie przez chwile (przy odpietych dyskach itd) zobaczyc ekran startowy gdzie podlicza pamieci itd... nie podal ilosci pamieci a tylko ze ddr2... no i pisalo unknown CPU. I cos w stylu `bios updating firmare ec do not reboot or...` Wtedy tez sam sie zrebootowal. O co chodzi? Blagam, pomozcie prosze... Cytuj Link to post Share on other sites
misi3k08 14 Napisano 10 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Płytę główną masz nówkę, czy kupowałeś używaną? Jeśli używaną, zresetuj CMOS zworką lub wyciągnij baterię na około 10 minut. Z informacji wyświetlonej przez BIOS wynika, że masz prawdopodobnie za wczesną jego wersję, która nie posiada wsparcia dla Phenomów II X6. Jeśli powyższy krok nie pomoże, będziemy próbować zaktualizować bios. Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 10 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 http://www.gigabyte.pl/products/page/mb ... nload/bios Cytuj Link to post Share on other sites
koperator 0 Napisano 10 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 brzmi logicznie, ale czy komputer ktory ma za wczesna wersje biosa by rozpoznac procesor sie sam resetuje? Ponadto, zaistniala sytuacja pojawila sie dopiero kiedy wpialem 4 pinowy kabel od zasilania w miejsce 8 pinowego, wiec czy nie moze byc tak ze procesor dostaje za malo `mocy` zeby zadzialal tak zeby go plyta wykryla? czy takie rozwiazanie wogole odpada? Domyslalm sie ze dla wielu z was moje pytania brzmia troche absurdalnie ale na nie mialem nigdy takich problemow jak teraz. Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 10 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 dziwne określenie "za wczesną" nie lepiej powiedzieć że ma starą wersje biosu i trzeba wgrać nowszą żeby płyta potrafiła obsłużyć 6 rdzeni? podałem Ci linka do biosu flash biosu Płyty główne firmy Gigabyte -sciągamy najnowszy bios ze strony http://www.gigabyte.pl/products/page/mb ... nload/bios -nagrywamy plik biosu na dyskietkę lub PenDrive (zalecana dyskietka), -resetujemy komputer wchodzimy do Biosu naciskając DEL, - uruchamiamy Q-Flash przyciskiem F8 dalej Y, -wybieramy Q-Flash -wkładamy dyskietkę z biosem -wybieramy i aktualizujemy. powinno zaskoczyć ja zawsze używam @bios bo można to zrobić z poziomu windowsa Cytuj Link to post Share on other sites
koperator 0 Napisano 10 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Dzieki wielkie za info. Nie mam innego procesora na AM2, AM2+, AM3. Na warszawskiej gieldzie elektronicznej zrobia mi to (wgraja nowy bios) za 5 dych. Mam nadzieje ze na tym moje problemy sie skoncza. Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 10 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 nie rób jaj 5 dych???????? to złodzieje daj spokój sam to zrobisz w 5 minut :ciekawy: Cytuj Link to post Share on other sites
misi3k08 14 Napisano 10 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Zrób tak jak wspomniał lukyeti, nagraj plik z ostatnim wydanym biosem na pendrive'a, uruchom komputer i wciśnij przycisk , wybierz źródło pliku (w tym przypadku pendrive) i uaktualnij bios. Cytuj Link to post Share on other sites
koperator 0 Napisano 10 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Dobra, moze nie wypowiedzialem sie dosc jasno, nie mam dostepu do ZADNEGO procesora AM2 AM2+ AM3, musze sie zglosic ludzi ktorzy go posiadaja. Jacys moi dalsi 'koledzy' maja jakies phenomy ale nie bede im wchodzil na chate i rozkrecal komputera przeciez, prawda? Cytuj Link to post Share on other sites
misi3k08 14 Napisano 10 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Była mowa o tym, abyś spróbował na posiadanym przez siebie Phenom'ie z jedną kostką RAMu, bez dysków, napędów dvd itp. Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 11 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 "O co chodzi? Blagam, pomozcie prosze..." no pomagamy ale nie chcesz współpracować trzeba zrobić prawdopodobnie tylko update biosu i wykryję tego 6 rdzeniowca po co jeździć ze sprzętem, płacić, zawracać komuś gitarę jak możesz to sprawdzić sam :tajniak: do tego dowiesz/nauczysz się czegoś nowego same plusy zero minusów no chyba że faktycznie uszkodzona masz grafikę to wtedy problem jest bardziej złożony Cytuj Link to post Share on other sites
koperator 0 Napisano 11 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 moja standardowa klawiatura USB logitecha sprawia wrazenie nieaktywnej. Probowalem ja wpinac zarowno do przednich (po podlaczeniu) jak i tylnich portow USB i nic. Capslock ani numlock nie zapalaja diodki. I nie moge sie przez to dostac do qflash-a albo bios-a. Oczywiscie probowalem na X6, ktory na moim aktualnym biosie nie jest supportowany. Macie jakies pomysly? Cytuj Link to post Share on other sites
koperator 0 Napisano 15 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 wyglada na to ze wymiana biosa pomogla... dziekuje. Potwierdze jak mi sie uda postawic system i wykonac jakies testy stabilnosci. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts