mutissj 2199 Napisano 25 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2017 Witam, Po moim pierwszym OC 6800K 4,3 GHz ~ 1,350 Vcore, po 2 tygodniach komputer mi się raz zawiesił, sprawdziłem ponownie stabilność: Testy IntelBurnTest (standard) przechodzą pomyśle, Prime95 po paru minutach następuje zawieszenie PC OCCT - podaje "Error Core Detected" po 2 minutach temperatury CPU w testach dochodzą do około ~80'C , wcześniej były rownież komplikacje z pamięciami, nie zawsze chciały ruszyć z XMP_3000. Screen Shots: ######################################################################## ######################################################################## Jak myślicie które wartości poprawić? / Zapraszam do odpowiedzi Cytuj Link to post Share on other sites
ErniK 16 Napisano 26 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 czy wcześniej przechodził testy? czy Adaptive Mode to przypadkiem nie jest tryb offsetowy? Jeśli tak to mogłeś uszkodzić procek zbyt wysokim napięciem... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Fanbooj 1667 Napisano 26 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 (edytowane) @up Adaptive mode to teoretycznie coś pomiędzy offset a manual, gdzie ustawiasz sobie jakieś bazowe napięcia (np. 1.3v), a w zależności od obciążenia/zapotrzebowania ono rośnie/maleje. 1.35v jak na 4,3Ghz to dość sporo, procek nie jest stabilny na niższych napięciach z tymi taktami? Jakiej wersji Prime95 używasz? Te nowsze są znane z zarzynania CPU, tu też może być problem. Edytowane 26 Lutego 2017 przez Fanbooj 1 Cytuj Link to post Share on other sites
ErniK 16 Napisano 26 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 @up Adaptive mode to teoretycznie coś pomiędzy offset a manual, gdzie ustawiasz sobie jakieś bazowe napięcia (np. 1.3v), a w zależności od obciążenia/zapotrzebowania ono rośnie/maleje. 1.35v jak na 4,3Ghz to dość sporo, procek nie jest stabilny na niższych napięciach z tymi taktami? Jakiej wersji Prime95 używasz? Te nowsze są znane z zarzynania CPU, tu też może być problem. właśnie o tym piszę, 1,35+ to trochę dużo i może konkretnie zdegradować procek... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
mutissj 2199 Napisano 26 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 (edytowane) czy wcześniej przechodził testy? czy Adaptive Mode to przypadkiem nie jest tryb offsetowy? Jeśli tak to mogłeś uszkodzić procek zbyt wysokim napięciem... Z tego co widziałem w poradniku Liptona: to dopuszczalne napięcie do 1.300v dla chłodzeń powietrznych, ale w tym przypadku używam kolosa D15, więc jest to poziom wodnego chłodzenia, więc pozwoliłem sobie na 1,350v ustawiłem te tryby adaptive + dynamic aby zrzucał napięcia i takty kiedy nie ma potrzeby. (tak jak Batman napisał) Adaptive mode to teoretycznie coś pomiędzy offset a manual, gdzie ustawiasz sobie jakieś bazowe napięcia (np. 1.3v), a w zależności od obciążenia/zapotrzebowania ono rośnie/maleje. 1.35v jak na 4,3Ghz to dość sporo, procek nie jest stabilny na niższych napięciach z tymi taktami? Jakiej wersji Prime95 używasz? Te nowsze są znane z zarzynania CPU, tu też może być problem. Stabilnie jedynie dzisiaj zrobiłem @ 1,30v 4,2 GHz, na razie komp się nie zawiesił przy tych setting, właśnie Prime95 używam najnowszej wersji.. a może być tak że troche wyższe napięcie 1,35v robi nie stabilność ? Edytowane 26 Lutego 2017 przez mutissj Cytuj Link to post Share on other sites
Fanbooj 1667 Napisano 26 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 (edytowane) a może być tak że troche wyższe napięcie 1,35v robi nie stabilność ? No pewnie, że może tak być. właśnie Prime95 używam najnowszej wersji.. To polecam w takim razie spróbować Realbencha, Aida64, Prime95 v27.9 (różnica ok. 8-12C w porównaniu do najnowszej wersji) oraz IBT na ustawieniu Very High i wyżej. Z OCCT sam mam teraz nie lada problem, bo wiesza mi się przy praktycznie każdej okazji, nawet na stock, a ostatnio to nawet nie chce się włączyć bez reinstalacji po każdym pojedynczym uruchomieniu . e// Nie musisz cytować całych postów, tak gwoli ścisłości. Edytowane 26 Lutego 2017 przez Fanbooj 1 Cytuj Link to post Share on other sites
aerofan 8 Napisano 28 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 Pozostałbym przy 1,3V @4.2Ghz. To według opinii to uśredniony bezpieczny szczyt możliwości (sporo użytkowników pisało, że na 4,4 procek się wysypuje w testach), a napięcie 1.35 przy 4.3 to raczej norma, 4.4 widziałem już przy powyżej 1.4, ale po co zażynać CPU. Adaptive mode jest jak najbardziej odpowiedni, bo ustawia się maksymalne napięcie, a w zależności od zapotrzebania dawkowany jest mniejszy woltaż. Trzeba bardzo uważać z trybem offset, bo bios zapamiętuje ostatnio użyte napięcie wprowadzone manualnie i jeśli masz np. fabrycznie 1.25, przestawisz ręcznie na 1.35 a potem przełączysz na offset np. +0,1 to będzie się dodawało nie do 1,25 a do 1,35 i można uszkodzić CPU. Na Twoim miejscu spróbowałbym jeszcze 1,33V ustawić i zobaczyć, czy pójdzie mnożnik 4.3 bez błędów i z bezpieczną temperaturą, jeśli tak to będzie znaczyło, że to max co uda Ci się wycisnąć na aktualnej konfiguracji sprzętowej i raczej bym zostawił oczko niżej. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Pankracy666 312 Napisano 3 Marca 2017 Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 Od kiedy 1.35V to dużo dla procesora ? Nie zaleca się na co dzień przekraczać 1.4V i tego bym się trzymał. Jeżeli temperatury nie przekraczają 85 stopni w OCCT i 70-75 w grach to jest w porządku. Miałem 2500k (wiem, że bez kleju pod czapą tylko lut) i pracował sobie przy @4.8 przy 1.44V. Próbowałem także swojego i5 6600k @4.7 na 1.37V a nawet to testów @4.9 na 1.45V i nie było problemów. 7600k jeszcze wyżej ale robiło się niebezpiecznie blisko 1.52 dalej nie tykałem żeby go nie uwalić. Oba procesory żyją. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Fanbooj 1667 Napisano 3 Marca 2017 Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 (edytowane) Miałem 2500k Dokładnie, miałeś 2500k. Broadwelle-E nie znoszą napięć większych niż 1.4v, które już są uważane za szkodliwe dla samego cepa (co też widać po masywnym skoku temperatur). Na potrzeby testów można tymczasowo sięgnąć nawet i do 1.5v, ale te testy nie trwają z reguł więcej jak dzień czy dwa. To nie FX czy SB, żeby sobie proc leciał na 1.45v 24/7. i5 6600k @4.7 na 1.37V Swojego próbowałem na 5Ghz 1.5V odpalić, ale już się Skylake obraził i bsodami system sypał i nie było problemów A jak długo używałeś go z takimi napięciami? Z czystej ciekawości pytam, żadnych złośliwości z mojej strony tutaj. Edytowane 3 Marca 2017 przez Fanbooj Cytuj Link to post Share on other sites
Pankracy666 312 Napisano 3 Marca 2017 Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 A jak długo używałeś go z takimi napięciami? Z czystej ciekawości pytam, żadnych złośliwości z mojej strony tutaj. Mówisz o 6600k czy 7600k ? Cytuj Link to post Share on other sites
Fanbooj 1667 Napisano 3 Marca 2017 Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 W sumie to o obu Cytuj Link to post Share on other sites
Pankracy666 312 Napisano 3 Marca 2017 Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 6600k to około 7 miesięcy może więcej . Co do 7600k to kilka dni dosłownie - pobawiłem się nim z ciekawości. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts