Skocz do zawartości

Monitor Non PnP brak wysokich rozdzielczości

Recommended Posts

Cześć,

Właśnie złożyłem nowy zestaw w którego skład wchodzi GTX 1050TI oraz płyta główna MSI Z97 Gaming 5 oraz Windows 10 .  Poprzednia maszyna pracowała na windowsie 7 i podpięta do monitora z wyjściem VGA oraz do drugiego z hdmi  iiyama ProLite E2403WS .

W nowej jednostce MSI GTX 1050TI posiada tylko wyjścia cyfrowe więc z głównego monitora na vga musiałem zrezygnować i podpiąć poprzez hdmi  iiyama ProLite E2403WS. I tu pojawia się cały problem.

System wykrywa monitor jako no PnP.   Maksymalna rozdzielczość jaką można nastawić to 1024x768. Obraz jest tak rozmazany że aż oczy bolą. Ten monitor ma możliwość wyświetlania w 1920x1200.

Zainstalowałem najnowsze sterowniki karty ze strony MSI. Próbowałem zmenić przewody podłączeniowe. Podłączyłem monitor przewodem hdmi-hdmi, wtedy maxymalna rozdzielczość to 800x600. Potem podłączyłem przewodem dvi-d- hdmi Pojawiła się wtedy wspomniana 1024x768 (native).  Próbowałem dodać własną rozdzielczośc w sterowniku nvidii, lecz skutkuje to czarnym ekranem i jednym malutkim widocznym paskiem na górze monitora. Na koniec próbowałem zmienić sterownik na oryglinalny windowsowy PNP monitor w rozdzielczośći 1920x1200 lecz nic to nie zmieniało.

Czego to wina, nowego windowsa czy nowej karty graficznej ???

Wskazówką może być też znany problem w płytach głównych MSI który wystąpił także u mnie,

Przy próbie wejścia do biosu i kliknięciu jakiejkolwiek opcji zacina się bios i wyskakuje błąd " The bin file is incorrect". W internecie jest często poruszany ten temat. Jest to problem z obsługą przez tą płytę niektórych telewizorów. Przy przepięciu do innego monitora cyfrowego problem znika i bios działa normalnie.

Tak to wygląda : http://i.imgur.com/gqV0jDM.jpg

Bardzo proszę o pomoc.

Podepnij monitor pod inny zestaw tym samym kablem i sprawdź jak się będzie zachowywał, jeżeli bez problemów, to wykonujemy podobny manewr tym razem z nowa budą i innym monitorem. jeżeli w obu przypadkach nie sprawi problemów to pozostaje ci tylko :

• Aktualizacja oprogramowania układowego (zacznij od UEFI, a skończ na karcie graficznej) - i tu jest dość spore ryzyko że coś uceglisz;
  • Zwrot komponentów i zakup komponentów innych producentów..

PS.

The bin file is incorrect wskazuje na korupcje pliku CMOS, można jeszcze spróbować wyczyścić  przywracając domyślne ustawienia...

https://forum-en.msi.com/index.php?PHPSESSID=eslenmju8k9u1aebnn227pe8q0&topic=31222.msg178956#msg178956

Pozdrawiam