vincent88 8 Napisano 24 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 (edytowane) Hej Planuje kupić telewizor, mam wstępnie upatrzony, ale wolałem się upewnić: Cena: do 4000zł Co będę oglądać: głównie kablówka cyfrowa, czasem jakiś film z PC, myślę nad netflixem/showmaxem itp. Trochę filmów przeróżnego gatunku, całkiem sporo sportu. Kiedy będę oglądać: Różnie. Głównie to będą wieczory, ale weekendami również w ciągu dnia. TV stoi blisko okna (nie jest super nasłonecznione), ale nie ma problemu, żeby okno zasłonić. Więc nie jest to kluczowa informacja. Z jakiej odległości oglądam TV: ok. 2,3m Co bym chciał: Rozdzielczość: Chciałbym 4k - wiem, że to trochę na wyrost, ale planuje nie zmieniać TV przez kolejne 6 lat. Przekątna: Zastanawiam się nad 50" lub 55". 55 obawiam się, że biorąc pod uwagę odległość od TV może być blisko, ale z drugiej strony przeróżne tabelki w necie pokazują że niecałe 2,5m jest ok do takiej rozdzielczości, i wszędzie piszą, żeby kupować większy, bo inaczej potem się żałuje W sklepie oczywiście patrzyłem na TV o takiej rozdzielczości z podobnej odległości - wydaje mi się, że 55 będzie ok. Teraz mam 42" FHD i oglądam z odległości 2m - też na początku uważałem że będzie za blisko, ale się przyzwyczaiłem i jest wygodnie. Dodatkowe informacje: Większość moich wymagań jest spełniona przez współczesne TV (wyjście optyczne, 3xhdmi, smart tv itp). Wolę aby TV był z roku 2016. Nie zakrzywiony. Dźwięk nie ma większego znaczenia, i tak dokupię sobie soundbara jakiegoś. Nie jestem wielkim specem, więc nie szukam wad w jakości obrazu pod lupą, nie muszę mieć sprzetu z najwyższej półki. Szukam najlepszego stosunku jakości do ceny. Czytałem, że jak się ogląda dużo sportu, to lepiej mieć matrycę >50Hz, ale mój aktualny TV ma 50Hz i nie narzekam (chyba, że wyższa rozdzielczość i wyższa przekątna powoduje, że na tym samym odświeżaniu będzie gorzej)? Upatrzony przeze mnie telewizor: http://www.mediaexpert.pl/telewizory/telewizor-lg-led-55uh6507,id-676932 Wiem, że LG w tych modelach nie mają prawdziwego 4k, bo mają biały subpiksel czy co tam - nie przeszkadza mi to. W sklepie nie widziałem różnicy i zakładam, że w domu też jej nie zobaczę. Dodatkowo jest promocja na zwrot kasy z LG + w mediaexpert dorzucają pilota, którego pewnie i tak bym chciał dokupić, więc zawsze dodatkowa oszczędność. Ponadto aktualnie mam LG i jestem zadowolony. Ogólnie wybrany TV ok za taką kasę? Jest coś lepszego w tej cenie o podobnych parametrach? Edytowane 24 Lutego 2017 przez vincent88 Cytuj Link to post Share on other sites
delfinn 126 Napisano 24 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 (edytowane) Jak mógłbyś dołożyć 800 zł to otrzymałbyś o klasę wyższy model Samsung KS7000, UHD premium, z prawdziwym HDR, 10 bitową matrycą , szerokim spektrum barw, obraz nieporównywalnie lepszy. Edytowane 24 Lutego 2017 przez delfinn 1 Cytuj Link to post Share on other sites
vincent88 8 Napisano 24 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 Rozumiem, że masz na myśli model 49"? Bo 55" to juz jest dużo droższy. I z tego co patrzę, to wyszło by dołożenie ~1200zł biorąc pod uwagę również promocje od LG. Wcześniej myślałem o tym modelu (zaczynałem od poszukiwań ~50" ). Więc jeśli ostatecznie zdecyduje, że 55" to jednak za dużo i nie ma potrzeby się w taki rozmiar pchać, to na pewno będę miał tego samsunga na uwadze. Cytuj Link to post Share on other sites
delfinn 126 Napisano 24 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 Na allegro jest za 4800 zł 55 cali, sprzedawca ma ponad 4700 komentarzy i średnią ocen 99.6%. Można za pobraniem. http://allegro.pl/samsung-tv-55ks7000-suhd-4k-2100hz-nowosc-2016-i6722240062.html Cytuj Link to post Share on other sites
droid 1091 Napisano 24 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 @@delfinn, a KS7500 też ma prawdziwy HDR i 10 bitową matrycę? Cytuj Link to post Share on other sites
delfinn 126 Napisano 25 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2017 (edytowane) Wczoraj go odebrałem, w wersji 65 cali i mogę powiedzieć z ręką na sercu, że takiego przeskoku w jakości nie pamiętam jak żyję, to co się dzieje oglądając materiał HDR... orgazm, brak słów żeby to opisać. Tak, oczywiście to jest 10 bitowa matryca z certyfikatem UHD Premium i najprawdziwszym HDR robiącym woow. Edytowane 25 Lutego 2017 przez delfinn 1 Cytuj Link to post Share on other sites
droid 1091 Napisano 25 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2017 Gratki!!!! Czy matryca jest błyszcząca czy taka półmatowa jak w K6300(curved)?? Cytuj Link to post Share on other sites
delfinn 126 Napisano 11 Marca 2017 Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 (edytowane) Hej matryca niby jest typu glossy, ale nie odbija otoczenia, użyto specjalnej powłoki (oko ćmy) w telewizorach klasy SUHD. Moje foto Edytowane 11 Marca 2017 przez delfinn 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts