Skocz do zawartości

LG 55UH6507 czy coś innego?

Recommended Posts

Hej

Planuje kupić telewizor, mam wstępnie upatrzony, ale wolałem się upewnić:

Cena: do 4000zł

Co będę oglądać: głównie kablówka cyfrowa, czasem jakiś film z PC, myślę nad netflixem/showmaxem itp.

Trochę filmów przeróżnego gatunku, całkiem sporo sportu.

Kiedy będę oglądać: Różnie. Głównie to będą wieczory, ale weekendami również w ciągu dnia. TV stoi blisko okna (nie jest super nasłonecznione), ale nie ma problemu, żeby okno zasłonić. Więc nie jest to kluczowa informacja.

Z jakiej odległości oglądam TV: ok. 2,3m

Co bym chciał:

Rozdzielczość: Chciałbym 4k - wiem, że to trochę na wyrost, ale planuje nie zmieniać TV przez kolejne 6 lat.

Przekątna: Zastanawiam się nad 50" lub 55". 55 obawiam się, że biorąc pod uwagę odległość od TV może być blisko, ale z drugiej strony przeróżne tabelki w necie pokazują że niecałe 2,5m jest ok do takiej rozdzielczości, i wszędzie piszą, żeby kupować większy, bo inaczej potem się żałuje :D

W sklepie oczywiście patrzyłem na TV o takiej rozdzielczości z podobnej odległości - wydaje mi się, że 55 będzie ok. Teraz mam 42" FHD i oglądam z odległości 2m - też na początku  uważałem że będzie za blisko, ale się przyzwyczaiłem i jest wygodnie.

Dodatkowe informacje:

Większość moich wymagań jest spełniona przez współczesne TV (wyjście optyczne, 3xhdmi, smart tv itp).

Wolę aby TV był z roku 2016. Nie zakrzywiony. Dźwięk nie ma większego znaczenia, i tak dokupię sobie soundbara jakiegoś.

Nie jestem wielkim specem, więc nie szukam wad w jakości obrazu pod lupą, nie muszę mieć sprzetu z najwyższej półki.

Szukam najlepszego stosunku jakości do ceny.

Czytałem, że jak się ogląda dużo sportu, to lepiej mieć matrycę >50Hz, ale mój aktualny TV ma 50Hz i nie narzekam (chyba, że wyższa rozdzielczość i wyższa przekątna powoduje, że na tym samym odświeżaniu będzie gorzej)?

Upatrzony przeze mnie telewizor:

http://www.mediaexpert.pl/telewizory/telewizor-lg-led-55uh6507,id-676932

Wiem, że LG w tych modelach nie mają prawdziwego 4k, bo mają biały subpiksel czy co tam - nie przeszkadza mi to. W sklepie nie widziałem różnicy i zakładam, że w domu też jej nie zobaczę. Dodatkowo jest promocja na zwrot kasy z LG + w mediaexpert dorzucają pilota, którego pewnie i tak bym chciał dokupić, więc zawsze dodatkowa oszczędność.

Ponadto aktualnie mam LG i jestem zadowolony.

Ogólnie wybrany TV ok za taką kasę? Jest coś lepszego w tej cenie o podobnych parametrach?

Edytowane przez vincent88

Rozumiem, że masz na myśli model 49"? Bo 55" to juz jest dużo droższy. I z tego co patrzę, to wyszło by dołożenie ~1200zł biorąc pod uwagę również promocje od LG.

Wcześniej myślałem o tym modelu (zaczynałem od poszukiwań ~50" :) ). Więc jeśli ostatecznie zdecyduje, że 55" to jednak za dużo i nie ma potrzeby się w taki rozmiar pchać, to na pewno będę miał tego samsunga na uwadze.

^^ Wczoraj go odebrałem, w wersji 65 cali i mogę powiedzieć z ręką na sercu, że takiego przeskoku w jakości nie pamiętam jak żyję, to co się dzieje oglądając materiał HDR... orgazm, brak słów żeby to opisać. Tak, oczywiście to jest 10 bitowa matryca z certyfikatem UHD Premium i najprawdziwszym HDR robiącym woow.

Edytowane przez delfinn
  • Popieram 1
  • 2 tygodnie później...