Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nałożyłem AC5 i teraz przy włączonym prime95 92stopnie;//

To ileś ty tam tej pasty nawalił :) Nawet przy boxowym chłodzeniu ten procesor nie ma prawa mieć takich temperatur, a szczególnie jeśli nie bawiłeś się w OC! Pamiętaj, że warstwa pasty musi być jak najcieńsza i dobrze rozprowadzona(równomiernie) po całym CPU! Nałóż pastę na nowo przy pomocy czegoś płaskiego, lub nawet owiń palec folią, żeby precyzyjnie go posmarować. Tylko najpierw porządnie wytrzyj chłodzenie i sam procesor, żeby nie było śladów starej pasty :ciekawy:

Dociśnij radiator tak, zebyś w każdym kołku usłyszał ciche pstryknięcie. Usuń tą paste co nawaliłeś bo pewnie jej jest za dużo. Nałóż teraz paste na proca ( małe ziarnko, i palcem na którym masz folie rozsmaruj po całej powierzchni ). W BOX'ie ważne jest dociśnięcie całego chłodzenia. Gdy chociaż jedna zapinka nie trzyma tak jak powinna to występują problemy typu 90 stopni w IDLE :) Pozdrawiam

Jak zakładasz BOX'a to te białe nóżki w chłodzeniu ustaw w takiej pozycji, żeby każda miała swoją dziurę (na płycie głównej) wtedy wtykaj każdą z osobna, tylko trzymaj się takiej metody, żeby robić to na krzyż. Dla wyjaśnienia masz 4 punkty. Wtykasz obojętnie którą zapinkę jako pierwszą i potem robisz to samo z zapinką która jest naprzeciw tej pierwszej. Musisz robić to tak, żeby nie połamać tych plastików bo jeśli tak się stanie (albo już się stało) to chłodzenie nie będzie spełniało swojej roli. Jak nie masz w tym doświadczenia to lepiej oddaj to do jakiegoś serwisu. Bardzo łatwo jest uwalić i cooler i sam procesor - wystarczy wyładowanie elektrostatyczne. Intel już dawno powinien zmienić te zapinki bo jest to największy badziew pod słońcem.

Nałóż tylko na procek wystarczy..

albo na procek albo na radiator, w twoim wypadku palcem wysmarowałbym miedziany rdzeń tylko na radiatorze, ma być cieniutka warstwa.

zasadniczo w większość wypadków radiatory są bardzo dobrze dopasowane i gładkie, ale zawsze są tam mikro szczeliny, lub paski gdy jest nie polerowany a proces obróbki zatrzymano na frezie czy szlifowaniu.

Chodzi własnie by to wypełnić, jak nawalisz na pół milimetra ze aż kipi to po prostu robi się izolator

Dobrze jest do zmywania starej pasy użyć spray do czyszczenie elektryki, taki środek rozpuszczalnikowy. Zwłaszcza jak pasta jest bardzo stara i wyschnięta to ładnie ułatwia całą operacje.

Niedawno czyściłem mój procek po 3 latach, pasta zeschła się na skałę. (Arctic Silver 5)

Poza tym jak już grzebiesz to dobrze odkurzyć wewnątrz, wydmuchać sprężonym powietrzem radiatory, wypendzelkować wentylatory, a styki kart i pamięci przetrzeć szmatką nasączoną własnie tym środkiem.

aha, czasami ludzie próbują polerować stopki, wg mnie to nonsens, by robić to ręcznie.

jedynie mechaniczne polerowanie np na szlifierce magnetycznej, ma sens, wtedy radiator jest położony idealnie płasko a narzędzie polerujące idealnie od góry poziomo trze, bo jak poleruje się ręcznie mimowolnie uzyskuje się efekt soczewki (poczytajcie o polerowaniu soczewek bardzo interesujące), czyli własnie zmniejsza się powierzchnie styku, a nie zwiększa.

Ten radiator powinien wystarczyć jeżeli nie kręcisz procka, jedyne uzasadnienie kupowanie jakiegoś dużego radiatora to obniżenie hałasu.

Mam płytę Asus P7H55-M LX czytałem że w artykułach i na benchmarku i innych stronach że dobra płyta w miarę ładnie się kręci procka, mowie zobaczę w biosie czy wszystko ok i tu zong bo nie ma tej opcji i kurde się wkurzyłem bo przecież nie będę kupować jakiegoś wypasionego coolera na marne. Mój problem ma dużo osób wyczytałem w googlach, pisali do asusa który odpowiada że bios w fazie testów, a do redakcji dali z biosem w którym da się kręcić, czuję się trochę oszukany bo tu pisze ładnie że jest a naprawdę nie ma. Kompa mam około 2tygodni i się zastanawiam może w okolicach wakacji sprzedać tą płytę i zmienić na jakąś lepszą, czy czekać na ten bios który nie wiadomo czy się w ogóle pojawi?

Mam płytę Asus P7H55-M LX czytałem że w artykułach i na benchmarku i innych stronach że dobra płyta w miarę ładnie się kręci procka, mowie zobaczę w biosie czy wszystko ok i tu zong bo nie ma tej opcji i kurde się wkurzyłem bo przecież nie będę kupować jakiegoś wypasionego coolera na marne. Mój problem ma dużo osób wyczytałem w googlach, pisali do asusa który odpowiada że bios w fazie testów, a do redakcji dali z biosem w którym da się kręcić, czuję się trochę oszukany bo tu pisze ładnie że jest a naprawdę nie ma. Kompa mam około 2tygodni i się zastanawiam może w okolicach wakacji sprzedać tą płytę i zmienić na jakąś lepszą, czy czekać na ten bios który nie wiadomo czy się w ogóle pojawi?

Jeżeli w redakcji mieli tą samą płyte z jakimś tam biosem to na pewno jest dostępny na stronie producenta.

A może procesor uniemożliwia ci podkręcanie bo masz zablokowany mnożnik?