Skocz do zawartości

Modernizacja mojego PC- zmiana platformy ~3000 pln

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Jako że wystawiłem swojego i5 4460 na sprzedaż, zwracam się do Was z prośbą o poradę:

Chciałbym porządna płytę główną w formacie Matx- myślę żeby komputer stał na biurku

Procesor- i5 7600k

Pamięci RAM- myślę nad Corsair Vengance 2x 8gb.

Jak myślicie, warto?

Resztę swojej konfiguracji zostawiam póki co bez zmian;

3x Samsung ssd 850 Pro 256 GB

1x Wd Blue 1tb

Corsair H80i Gt

Asus Xonar Dx

Corsair CX 500M

Msi Radeon Rx 480 Gaming X 8gb

Proszę o jakieś porady

Edytowane przez dudus8

Wybór mATX na Z270 jeszcze dość mały. Albo MSI Z270M MORTAR albo Asus STRIX Z270G GAMING, choć cena tej drugiej zabija. 

Obudowę możesz dobrać wedle własnego uznania. Nie wiem na czym dokładnie się skupiasz.

Ogólnie zamysł ok. 

No to głupio zrobił jeśli maił platformę na LGA 1150, do najmocniejszej zablokowanej i 5 Haswell można byłoby dać nawet GTX 1070,( oczywiście w grach procesorowych karta była by troszkę blokowana przez słaby procesor). Zawsze można byłoby wpakować  jakieś używane zablokowane i 7 wtedy sytuacja by się poprawiła.

Sam mam odblokowaną  i 5 tej generacji i puki nie wsadzę karty o wydajności  GTX 1080 nie zamierzam zmieniać platformy ( na razie mam weterana 28 nm  R9 280X).

Co do pomysłu czekania  na AMD ma sens, bo jeśli Intel przyspieszył prace nad Core 8 generacji znaczy że wiedzą co się święci, jest szansa na obniżkę cen ze względu na konkurencję , choć podejrzewam że AMD będą obarczone "podatkiem od nowości", albo Intel "dmucha na zimne".

Edytowane przez MESSER

Różnica to gdzieś 15% przy dość mocnym OC, a koszta chore :P Kup mobo mATX/ITX i zmień bude i po problemie. Also nie można tak mówić "nie chce czegoś bo nie", bo gdyby nie takie AMD to teraz procki by spokojnie po 2kpln za jakieś i5 najtańsze chodziły jak to monopoliści.

Koszta wcale nie muszą być duże. Kwestia tego za ile pójdzie obecnie posiadany CPU, mobo i pamięci. 

Patrząc na to jeszcze z innej strony. Im później tym zapewne większa będzie dopłata do takiej przesiadki. 

Osobiście nie wierzę za bardzo w ten nowe procki od AMD no ale czas pokaże. Czekanie na AMD jeszcze nigdy nie okazało się dobrym wyborem bodajże od czasów 7xxx. 

Ostatnio w modzie nawet fakeowe wycieki Ryzen 

Jeśli nawet, to jeszcze bardziej wątpię w to, co by Intel musiał zjeżdżać z ceny. 

Ile jest warty I5 4460 bez chłodzenia?

Teraz nie wiem czy kupić płytę pod Matx i obudowę i zostawić tą platformę......

Czy zrobić tak:

Sprzedać tą i5 4460 i kupić np. I5 4690K+ jakąś płytkę fajną Matx Z97 i będzie gitara.....

Czy po prostu zakupić KabyLake na Matx?

Mea culpa mea culpa, mea maxima culpa.

Jak to w jednej piosence było

" Łaciny już nie znamy

i z polskim nam nie łatwo"...

Wracając do tematu czy używane części wchodzą w grę?

Tak wchodzą w grę.

Jeśli nie warto zmienić platformy to oczywiście że wówczas tylko używane części

Zachcianki są niestety mało opłacalne. Sam obecnie przez to przechodzę. Dwie płyty za 1200 zł w przeciągu dwóch miesięcy, wymiana chłodzenia, wymiana zasilacza, dwukrotna wymiana wentylatorów i końca nie widać. 

Sam musisz podjąć decyzję. Możesz po prostu kupić nowe mobo i zostać na tym co masz, możesz się przesiadać na Kaby, możesz czekać na Ryzen ..... Wyborów masz całą masę. Ciężko nie będącTobą powiedzieć, które z tych rozwiązań będzie dla Ciebie najlepsze.