Smaug 0 Napisano 18 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 Witam.Od pewnego czasu mam problem z komputerem. Niektóre gry chodzą na nim tak wolno, że nie można w nich kompletnie nic zrobić mimo iż wcześniej działały bez zarzutu. Nawet gry z 2003 roku! Mało tego, podobny problem robi chociażby przeglądarka. Przeinstalowałem system kilkukrotnie na czysto, ale nic to nie dało. Oczywiście mam legalny, w pełni zaktualizowany podobnie jak sterowniki do chipsety, karty graficznej itd. które instaluję zawsze sam, bez jakichkolwiek programów pomocniczych. No ale do rzeczy: szukając przyczyn spojrzałem w Menadżer urządzeń i okazuje się, że mój komputer nagle zaczął czasem zużywać 100% procesora nawet, gdy nic nie robi a uruchomione ma tylko wymagane programy! Przeglądarki to już w ogóle fenomen, sprawdzałem na wszystkich możliwych i na każdej to samo - zacinają się, bo komputer pracuje na 100%. Mało tego, cały czas w menadżerze procesy "przeskakują" raz to do góry, raz do dołu a zużycie procesora skacze jak sobie chce, od 0% przez 20% do 100% itd. Ciężko nawet było zrobić screena, bo po prostu się nie da. W ułamek sekundy jest 100 by za chwilę było 20 a następnie 90, liczy są różne. Nigdy takiego problemu nie miałem. Przeskanowałem komputer antywirusem i malwarebytes, wyczyściłem CCleanerem, ale nadal nic. Specyfikacja komputera:Pentium Dual Core E5200RAM 4 GBGeforce 9600 GT Realtek HD AUDIOWindows 7Nie jest to mocny sprzęt, ale do starszych gier, słuchania muzyki i przeglądania internetu wystarcza. I do tego mi służył. Obecnie jednak chodzi gorzej niż staroć oparty na Celeronie jednordzeniowym.Screen z menadżera:http://files.tinypic.pl/i/00872/6r14ed58bqgo_t.jpgByłbym wdzięczny za pomoc. Jak coś jeszcze trzeba dodać do informacji to dajcie znać. Cytuj Link to post Share on other sites
FoRGeT 1 Napisano 18 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 Pokaż zrzut ekranu z zakładki procesy w menadżerze urządzeń. Cytuj Link to post Share on other sites
mbe13 444 Napisano 18 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 Model i marka zasilacza. Model i marka zasilacza. Cytuj Link to post Share on other sites
thevpe 8 Napisano 18 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 Na 99% jakieś wirusy, przeinstaluj system. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
mbe13 444 Napisano 18 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 Na 99% jakieś wirusy, przeinstaluj system.Przeczytałeś chociaż pierwszy post autora?? Cytuj Link to post Share on other sites
MESSER 222 Napisano 18 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 Skoro nic nie pomaga na takie przypadki gdzie się wydawało że tylko format:C pomoże dobry był program Combofix. Cytuj Link to post Share on other sites
Smaug 0 Napisano 18 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 Model i marka zasilacza. Zasilacz Cooltek CTB550550W Pokaż zrzut ekranu z zakładki procesy w menadżerze urządzeń. Ciężko go zrobić tak dokładnie bo wszystko skacze zamieniając się miejscami co pół sekundy. Wtedy też rośnie zużycie procesora. Sięga ponad 50 gdy zaczynam jakikolwiek ruch myszką. http://iv.pl/images/22292551477716388896.jpg Dodam, że byłem ostatnio z nim w serwisie, ale gość mi niestety nic nie ustalił. Powiedział, że możliwe, że to dysk siadł, ale diagnostyka (on robił) wykazała, że nie ma problemów.No nie będę wymieniał dysku w ciemno jeżeli nie ma 100% pewności, że problem jest właśnie tu.Zastanawiam się, czy nie spróbować wymienić pasty. Nie pamiętam już kiedy ostatni raz to robiłem, więc mogło to być już jakiś czas temu. Cytuj Link to post Share on other sites
thevpe 8 Napisano 18 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 Wyciągnij pamięci i baterię biosu, odczekaj chwilkę i włóż ponownie. Sprawdź jak działa system, jeżeli nie ustąpi to stawiam na zasilacz (skoro to nie wirusy bo system niby na czysto instalowałeś). Porzycz od kogoś jakiś zasilacz i przetestuj. Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
Fenio 1708 Napisano 18 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 Ciężko go zrobić tak dokładnie bo wszystko skacze zamieniając się miejscami co pół sekundy. Wystarczy sprawdzić jakie procesy obciążają najwięcej CPU w chwili wystąpienia problemu. Przy tym powyłączaj w tle wszystko co nie jest niezbędne do działania systemu. Dodam, że byłem ostatnio z nim w serwisie, ale gość mi niestety nic nie ustalił. Powiedział, że możliwe, że to dysk siadł, ale diagnostyka (on robił) wykazała, że nie ma problemów. Lepiej omijaj ten "serwis" szerokim łukiem. Cytuj Link to post Share on other sites
Smaug 0 Napisano 18 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 Wyciągnij pamięci i baterię biosu, odczekaj chwilkę i włóż ponownie. Sprawdź jak działa system, jeżeli nie ustąpi to stawiam na zasilacz (skoro to nie wirusy bo system niby na czysto instalowałeś). Porzycz od kogoś jakiś zasilacz i przetestuj. Pozdrawiam. Bateria była ostatnio wymieniana. Ale i tak próbowałem już tego i nic Co do zasilacza to testowałem na słabszym (z starego komputera) i silniejszym (z nowego komputera kolegi) i nie było różnicy w działaniu Wystarczy sprawdzić jakie procesy obciążają najwięcej CPU w chwili wystąpienia problemu. Przy tym powyłączaj w tle wszystko co nie jest niezbędne do działania systemu. Próbowałem nawet czystego rozruchu. Procesor przegrzewa się trochę wolniej ale nadal skoki są dziwne, szczególnie pamiętając sytuację z niedawna, gdzie w czystym rozruchu nie sięgał około 50%. Lepiej omijaj ten "serwis" szerokim łukiem. Właśnie zamierzam to robić od teraz. Jeżeli samemu nie uda mi się dojść co się tutaj wyczynia to za tydzień, gdy odzyskam samochód, zawiozę go do innego serwisu i zobaczę co tam powiedzą. Cytuj Link to post Share on other sites
thevpe 8 Napisano 18 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 Jak masz możliwość to sprawdź każdy podzespół po kolei , niestety ale jak nie mam kompa przed sobą to ciężko jest coś doradzić. Jeszcze polecam sprawdzić na nowszym systemie np. Windows 8.1 nawet wersie trial. Cytuj Link to post Share on other sites
KubaIV 1 Napisano 19 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Wyłącz Windows update i zobacz czy pomogło. Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
Smaug 0 Napisano 19 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Wyłącz Windows update i zobacz czy pomogło. Niestety nie. Jeszcze polecam sprawdzić na nowszym systemie np. Windows 8.1 nawet wersie trial. Sprawdzałem na 10, to samo. Cytuj Link to post Share on other sites
mbe13 444 Napisano 19 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 A może po prostu komp już dogorywa. Młody nie jest. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts