Skocz do zawartości

Grafika do Phenoma II 965BE

Recommended Posts

Próbuję sprzedać zestaw z prockiem jak w tytule, ale nikt go nie chce kupić, a mi zalega, więc wymyśliłam sobie, że poskładam go do jakiejś taniej obudowy i dam siostrze, bo od jakiegoś czasu wspomina, że brakuje jej stacjonarki po przesiadce na lapka.

-Kiedy dokonujesz zakupu i jaką kwotą dysponujesz: teraz, zaraz; do ~400zł

-Zastosowanie: multimedia, starsze gry (z naciskiem na serię The Sims).

-Model i moc zasilacza: mam kilka różnych, na razie kandydatem jest CX430, ale jak trzeba będzie więcej, to będzie wiecej (mam jakieś 600W od Fractala i 550W XFX).

-Reszta specyfikacji komputera: 965BE + 970 Pro3 + 8GB ramu. Nie mam jeszcze obudowy, ale dokupię taką, jaka będzie potrzebna. 

-Rozdzielczość monitora w której grasz: 1080p

-Dodatkowe wymogi: coś raczej energooszczędnego i cichego, może być używka (wiadomo, w takiej cenie to ciężko o coś innego). Stawiam na używaną 750ti, ale może coś lepszego w podobnej cenie można wyhaczyć?

Model i moc zasilacza: mam kilka różnych, na razie kandydatem jest CX430, ale jak trzeba będzie więcej, to będzie wiecej (mam jakieś 600W od Fractala i 550W XFX).

Coś pokroju XFX 450 lub VS450 powinno wystarczyć.

Stawiam na używaną 750ti, ale może coś lepszego w podobnej cenie można wyhaczyć?

Jedyne co mi przychodzi na myśl to starsze gtx 660 i 660ti. Ewentualnie jakiś radeon ale budżet pozwala raczej na tylko 7850.

Edytowane przez helfi2

Mogę dołożyć więcej (nawet do tych ~700zł do najtańszego 1050ti), ale nie wiem, czy jest sens, bo nie wiem, ile ten procek może z siebie wykrzesać jeszcze (nie będę go kręcić mocno, max 3,6 pewnie, bo komp pójdzie w ludzi i nie chce mi się trzymać palca na tym, czy się przypadkiem nie smaży. Co prawda robił spokojnie 3,9GHz pod 212 Evo, ale nie mam już tego chłodzenia, z montażem pod amd zostało mi tylko jakieś badziewie od Zalmana, więc nie oczekuję nie wiadomo jakich osiągów).

175W tdp dla 7850 nie wygląda zachęcająco w zestawie, co ma być przede wszystkim cichy i energooszczędny (bo będzie robił długie przebiegi głownie na gierkach na fejsie). Tak, wiem, że wkładam tu Phenoma, co też przeczy trochę idei, ale mam ten zestaw i nie mam co z nim zrobić, a nikt go nie chce kupić, więc nawet sprzedaż i złożenie czegoś z i3/Pentiumem nie wchodzi w rachubę (a szkoda, bo mam płytę pod 1150, co leży i czeka na swój moment).

Edytowane przez iamnotreal

Jeśli karta ma być na dłużej z tym Phenom-em lepiej wsadzić jakiegoś nowszego GeForce (karty z GPU Kepler omijałbym ze względu na olewanie tej serii w grach przez sterowniki).

Karty AMD są nie wskazane ze względu że te "lubią " większą  wydajność na rdzeń, a to tylko jak na razie procesory Intela mają.

Jeśli będzie robił upgrade za jakieś pół roku może przeczeka z całością, albo zrobi upgrade na raty najpierw kupi kartę za wyznaczoną sumę, lub nawet dołoży i kupi mocniejszą.

Kupować będę ja, to będzie prezent na jakąś najbliższą okazję :)

Komp używany pewnie będzie do czasu, jak nie umrze śmiercią naturalną, albo nie nastąpi nieunikniona termiczna zagłada wszechświata, albo nie podaruję jej nic nowego. Ostatnia stacjonarka (jeszcze z Pentium D) miała jakichś 8 albo 9 lat, kiedy całkiem odmówiła posłuszeństwa, po prostu siostra nie uważa tego za wystarczający priorytet, żeby wydawać na to jakieś pieniądze (laptopy się nie liczą, bo można iść do sklepu i kupić bezużytecznego macbooka za 6 kafli...)

Więc ten. Co tam wsadzę, to tam będzie. Jak mówię, będzie służyć raczej do necika i mniej wymagających gierek, chyba, że jej facet się pokusi o granie w coś nowszego.

• Popieram 1

po prostu siostra nie uważa tego za wystarczający priorytet, żeby wydawać na to jakieś pieniądze (laptopy się nie liczą, bo można iść do sklepu i kupić bezużytecznego macbooka za 6 kafli...)

:D

GTX 660, GTX 750 Ti, GTX 950 - w te karty bym celował. Wiadomo - im nowsza tym lepsza. Ale 950 trudno trafić w dobrej cenie, więc pewnie zostaniesz przy 750 Ti. Najlepiej 2 GB.

4x 8GB@1600MHz DDR3

Sygnaturka - to je aktualne? Nie planujesz może wymiany w przyszłości na jakieś porządne pamiątki (2400 MHz)?

przy i7-4790K @ 4.8 + GTX 1080 aż żal patrzeć na taką podstawową szybkość DDR3 :)

• Popieram 1

Na twoim miejscu brał bym jakiegoś rx460, albo 1050ti, jakaś wersja z cichym pół pasywnym chłodzeniem będzie idealna. 955be na 4.2ghz, a wcześniej 3.8ghz spokojnie targał nowsze gry jak gta5, wiesiek. Karta to r9 280x, wszystko grało jak należy.  

Mogę dołożyć więcej (nawet do tych ~700zł do najtańszego 1050ti), ale nie wiem, czy jest sens, bo nie wiem, ile ten procek może z siebie wykrzesać jeszcze (nie będę go kręcić mocno, max 3,6 pewnie, bo komp pójdzie w ludzi i nie chce mi się trzymać palca na tym, czy się przypadkiem nie smaży. Co prawda robił spokojnie 3,9GHz pod 212 Evo, ale nie mam już tego chłodzenia, z montażem pod amd zostało mi tylko jakieś badziewie od Zalmana, więc nie oczekuję nie wiadomo jakich osiągów).

175W tdp dla 7850 nie wygląda zachęcająco w zestawie, co ma być przede wszystkim cichy i energooszczędny (bo będzie robił długie przebiegi głownie na gierkach na fejsie). Tak, wiem, że wkładam tu Phenoma, co też przeczy trochę idei, ale mam ten zestaw i nie mam co z nim zrobić, a nikt go nie chce kupić, więc nawet sprzedaż i złożenie czegoś z i3/Pentiumem nie wchodzi w rachubę (a szkoda, bo mam płytę pod 1150, co leży i czeka na swój moment).

nie wiem skąd te błedne info,  że niby hd7850 175w pobiera ;) max tdp tej karty to 130w, a jak ją miałem to 110 max brała pod obciązeniem - wg testu pclaba cała jednostka w stresie nie przekracza 230w z tą kartą

http://pclab.pl/art49021-10.html

Jedyny plus to gwarancja . Ale taki hd7850 czy gtx660 jest duzo mocniejsza karta w tej samej cenie .

Skoro składa energooszczędny, cichy zestaw do Simsów i innych mniej wymagających gier to karty z TDP 130W nie będą dobrym wyborem.

Sygnaturka - to je aktualne? Nie planujesz może wymiany w przyszłości na jakieś porządne pamiątki (2400 MHz)?

przy i7-4790K @ 4.8 + GTX 1080 aż żal patrzeć na taką podstawową szybkość DDR3 :)

Niestety aktualne, nie przekminiłam tego za dobrze przy zakupie, a teraz żal mi ponad tysiaka na nowy ram. Jeżeli ceny spadną to będę kminić. Swoją drogą, prędkość nie boli przy grach (bo nie natknęłam się jeszcze na taką, gdzie procek byłby bottleneckiem), tylko przy renderach, ale da się żyć.

nie wiem skąd te błedne info,  że niby hd7850 175w pobiera 

Źle popatrzyłam, to były dane dla 7870. Ale 130W to nadal sporo.

r7 250x

Mam 7770 1GB, w wersji z upośledzonym chłodzeniem (obecnie ma założony cooler od cpu i jakoś tam działa, ale jest daleko od pełnego komfortu), któej r7 250 jest rebrandem, jeżeli dobrze się orientuję. To była nawet moja pierwsza koncepcja, ale wymyśliłam, że zainwestuję w coś nowszego, przynajmniej wsparcie sterowników będzie lepsze. Stąd też ze startu wykluczam i 7XXX i gtxy 6XX, ale może niesłusznie.

Ogólnie koncepcja jest lekko w zawieszeniu, bo dostałam ofertę, że ktoś kupi tego procka. Więc po sprzedaniu płyty na alle (może ze 100zł za nią wezmę na licytacji, na kup teraz chodzą po 250zł i wzwyż, ale ofert nie ma za dużo) i dołożeniu trochę mogę mieć jakąś tanią i3 czwartej generacji (na zasadzie 4130), do której mam płytę (Z87m-G43, trochę overkill, ale i tak nie mam co do niej lepszego pomysłu). Albo nawet Haswellowego pentiuma, podobno G3258 się wybornie kręci, a nie miałam szansy się z nim pobawić jeszcze.

gtx 950 wyglada jak dobry pomysł. Ale jak stanie na i3 to chyba skłonię się w stronę rx 460, bo różnica w cenie jest za duża między tymi kartami, żeby uzasadnić różnice w wydajności.

edit: dobra, kupiłam i3-4160 za 350zł.

Zestaw prezentuje się zatem następująco:

i3-4160

Z87m-G43

8 GB ramu (pod warunkiem, że dwie różne kości ddr3 1600 które posiadam, będą ze sobą kooperować)

CX430m

Obudowy nie mam, ale jakaś matx.

edit2: czy rx 460 w wersji Windforce można ustawić tak, żeby bez obciążenia nie hałasował za bardzo i nie smażył się przy tym do 60'C (co miało miejsce z kartą gtx 960 od Gigabyte'a, przynajmniej z tą, którą miałam w łapkach). Bo to jest w tym momencie najtańsza opcja i powiem, że wygląda nader kusząco (nówka za 470zł z darmową wysyłką).

Edytowane przez iamnotreal

Niestety aktualne, nie przekminiłam tego za dobrze przy zakupie, a teraz żal mi ponad tysiaka na nowy ram. Jeżeli ceny spadną to będę kminić. Swoją drogą, prędkość nie boli przy grach (bo nie natknęłam się jeszcze na taką, gdzie procek byłby bottleneckiem), tylko przy renderach, ale da się żyć.

Źle popatrzyłam, to były dane dla 7870. Ale 130W to nadal sporo.

Mam 7770 1GB, w wersji z upośledzonym chłodzeniem (obecnie ma założony cooler od cpu i jakoś tam działa, ale jest daleko od pełnego komfortu), któej r7 250 jest rebrandem, jeżeli dobrze się orientuję. To była nawet moja pierwsza koncepcja, ale wymyśliłam, że zainwestuję w coś nowszego, przynajmniej wsparcie sterowników będzie lepsze. Stąd też ze startu wykluczam i 7XXX i gtxy 6XX, ale może niesłusznie.

Ogólnie koncepcja jest lekko w zawieszeniu, bo dostałam ofertę, że ktoś kupi tego procka. Więc po sprzedaniu płyty na alle (może ze 100zł za nią wezmę na licytacji, na kup teraz chodzą po 250zł i wzwyż, ale ofert nie ma za dużo) i dołożeniu trochę mogę mieć jakąś tanią i3 czwartej generacji (na zasadzie 4130), do której mam płytę (Z87m-G43, trochę overkill, ale i tak nie mam co do niej lepszego pomysłu). Albo nawet Haswellowego pentiuma, podobno G3258 się wybornie kręci, a nie miałam szansy się z nim pobawić jeszcze.

gtx 950 wyglada jak dobry pomysł. Ale jak stanie na i3 to chyba skłonię się w stronę rx 460, bo różnica w cenie jest za duża między tymi kartami, żeby uzasadnić różnice w wydajności.

edit: dobra, kupiłam i3-4160 za 350zł.

Zestaw prezentuje się zatem następująco:

i3-4160

Z87m-G43

8 GB ramu (pod warunkiem, że dwie różne kości ddr3 1600 które posiadam, będą ze sobą kooperować)

CX430m

Obudowy nie mam, ale jakaś matx.

edit2: czy rx 460 w wersji Windforce można ustawić tak, żeby bez obciążenia nie hałasował za bardzo i nie smażył się przy tym do 60'C (co miało miejsce z kartą gtx 960 od Gigabyte'a, przynajmniej z tą, którą miałam w łapkach). Bo to jest w tym momencie najtańsza opcja i powiem, że wygląda nader kusząco (nówka za 470zł z darmową wysyłką).

Dobrze że kupiłaś i3 zamiast g3258 . Ja przesiadłem się z i5 4440s na właśnie g3258. Tylko dlatego że jedyną grą w którą gram jest WOT , a tam różnicy nie ma miedzy tymi procami (a 400zł w kieszeni :) ). Mój aktualnie jest ustawiony na 4ghz na boxowym chłodzeniu . WOT oczywiście śmiga świetnie , ale odpaliłem The Crew z ciekawości bo miałem na dysku i gra okazała się nie grywalna . i3 z Ht jednak powinien się dużo lepiej spisywać w grach wymagających więcej jak 2 rdzenie .