Skocz do zawartości

Czy przesiadać się z i5 2500k?

Recommended Posts

Witam,

Na początek mój stack

CPU: i5 2500k + dobry cooler

Płyta: asrock p67 pro b3

RAM: 8gb corsair 1600 DDR3

GPU: ASUS GTX 970

Obudowa: Cooler Master Elite 430 czarna (za mała)

Zastanawiam się nad kupnem nowego procka, rowniez z serii i5 mianowicie i5 7600k. Mojego procka nie idzie mi za bardzo krecic. Testy przy 4.4GHz przechodzi procek, lecz niestety po OC jest problem z uruchamianiem/przywracaniem(ze stanu uspienia) systemu. Musze restartować komputer wielokrotnie, bądź wyłacząc od zasilania na chwilę, bądź restartować BIOS by się uruchamiał. Możliwe, że problemem jest płyta albo samemu coś naplątałem.

Także teraz zastanawiam się czy kombinować dalej z OC czy jednak zainwestować w nowe czyli procek, plytę, ram, obudowe, (zasilacz modularny). Czy może macie jakis inny pomysł jak usunąć wąskie gardło jakim jest mój procek. Jeśli jednak upgrade z miłą chęcią zobacze propozycje podzespołów dla OC, ale bez mega bajerów. Liczy się wydajność.

Poczekaj ze zmianami do premiery i testów Ryzena, zapowiada się bardzo dobrze i wydajnością i ceną ale to zweryfikuje czas a nie zostało go aż tak dużo.

Próbowałeś aktualizować bios płyty głównej, popatrz może masz pierwszy rzut płyt i starego biosa. Bios często poprawia stabilność zwłaszcza jak są duże różnicę w wersjach. Często też da się trochę więcej wyciągnąć przy OC.
Też sprawdź radiator na płycie pasty czy raczej taśmy termo też tracą swoje właściwości po czasie i może być problem że zawiesza ci się sekcja zasilania bo się gotuje a nie CPU

( nie znam się dokładne ale się wypowiem :D) Zasilacza raczej nie sprawdzisz, chyba że masz dobry miernik i zauważysz że mimo ustawienia większego napięcia go nie osiąga, albo zaniża Amperaż to znaczy że osiągnąłeś limit możliwości zasilacza przy OC.
u mnie jest coś takiego że mogę dać na swoim q6600 nawet 1,6V i działa i grzeje się tak samo jak 1,5V a nawet przy 1,46V i ile bym mu nie dał V, na maximusie mogę to kręcić nawet do chyba ponad 2V i tak to by pewnie nic nie zmieniło bo zasilacz tyle nie poda.

Edytowane przez Tchorg

Ryzeny to moze byc wydmuszka ale mi sie nie spieszy to mozna i poczekac.

Bios aktualizowany przed OC. A mocowania tasm, etc. ciezko sprawdzic bo ta obudowa jest na serio mala i na serio nie mam jak tam palcow gdziekolwiek wsadzic wokol procka. Gdybym wiedzial ze to takie male to bym kilka lat temu nie bral ale ch.... :)

Volty raczej przy stress tescie najbardziej wychodzą a nie przy starcie. Zreszta po resecie BIOSa smiga.No ale zerkne jeszcze raz na aktualizacje. Zasilacz mam OCZ 650W. Z tego co pamietam to moc byla dosc realna w porownaniu z deklaracjami producenta.

CPU: i5 2500k + dobry cooler

Płyta: asrock p67 pro b3

lecz niestety po OC jest problem z uruchamianiem/przywracaniem(ze stanu uspienia) systemu. Musze restartować komputer wielokrotnie, bądź wyłacząc od zasilania na chwilę, bądź restartować BIOS by się uruchamiał. Możliwe, że problemem jest płyta albo samemu coś naplątałem.

Również miałem kiedyś ten zestaw i też miałem problemy ze stanem wstrzymania/uśpienia, nie chciała wstawać, czarny obraz, trzeba było od prądu odłączać i uruchamiać od wyłączenia, ale ja nie miałem podkręconego i5-2500K :P, co ciekawe usypianie płyty na początku działało a potem przestało, dziwna sprawa, myślę że nie masz się czym martwić, po prostu te płyty tak mają...

Co do zmiany platformy to oczywiście warto poczekać na AMD Zeny Ryzeny (czy jak im tam ;p), dlatego że intel szykuje się do odpowiedzi na ewentualną silną konkurencje w postaci 4 rdzeniowych i 8 wątkowych Core i5 w atrakcyjnej cenie :), oczywiście to plotki ale całkiem realne, najlepszym przykładem jest najnowszy Pentium G4560 (+ HT) który reprezentuje poziom wydajnościowy Core i3-6100 i jest też od niej dwa razy tańszy :)

Edytowane przez mutissj

@mutissj Samo odcięcie prądu to spoko. Ponad 1Ghz więcej w porównaniu z randomową rzadką potrzebą restartu to raczej spory zysk. Gorzej jak w mojej obudowie miejsca zero zeby sie dostac do baterii wiec musialem karte graficzna odpinac zeby sie dostac do niej :) Takze zrezygnowalem