Skocz do zawartości

Intel Core i5-4210H 100°C

Recommended Posts

Witam i proszę o pomoc. Dużo tutaj tematów o przegrzewaniu się procesora. Kilka przejrzałem, ale w żadnym nie znalazłem odpowiedzi na mój problem, dlatego zakładam nowy.
W laptopie Lenovo Y50-70 od pewnego momentu (około rok temu) komputer zaczął się coraz bardziej przegrzewać. Wiem, że laptopy raczej do grania nie służą, ale tuż po zakupie sprzęt śmigał doskonale. Teraz pod obciążeniem (już nawet nie tak znacznym, bo i mniej wymagające aplikacje powodują znaczny wzrost temperatur) jeden rdzeń procesora osiąga 99°C (więcej nie może przez "throttling"). W spoczynku zakres temperatur to około 40-50 stopni, a przy normalnym użytkowaniu (przeglądanie internetu, dokumentów) czasem nagle na moment podskakuje do ponad 70 (zwłaszcza jakiś czas po starcie systemu).
Pasta termoprzewodząca wymieniona, wiatrak wyczyszczony, komputer przeskanowany, system i sterowniki zaktualizowane, żaden niepowołany program nie obciąża procesora. 

Dla lepszego rozeznania wrzucam wyniki m.in. pomiaru temperatur. Zdjęcie wykonane kilka sekund po zamknięciu obciążającego programu. Dodam jeszcze, że program raczej nie kłamie, bo obudowa laptopa rzeczywiście jest bardzo gorąca. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

http://s2.ifotos.pl/img/Beztytulu_awnhwse.png

Sprzęt:

Lenovo Y50-70

Windows 7 SP1

Intel Core i5-4210H CPU @ 2.90 GHz

NVIDIA GEFORCE GTX860M

8GM RAM

Pierwsze pytanie, czy jesteś pewny że styk chłodzenia z procem jest ok? Drugie czy nie przesadziłeś z ilością pasty? Trzecie jaka pasta?

Styki jeszcze raz posprawdzam. Co do pasty, nałożyłem jej tyle co ziarenko ryżu. Najpierw był to Arctic MX-2 - bez rezultatu. Znajomy informatyk też ostatnio wymienił pastę, na jaką to nie wiem, ale również żadnych efektów.

Jeszcze wypadałoby się zastanowić czy problemem jest temp procka, czy gpu i przy okazji podgrzewa procka.

Temperatura GPU oscyluje w granicach 70°C pod mocnym obciążeniem. SpeedFan pokazuje za to temperaturę ACPI podobną do pierwszego (cieplejszego) rdzenia.

Najczęstszym problemem takich temperatur to:

1. nie stykające się chłodzenie z procesorem

2. brak pasty termo przewodzącej

3. mocne wewnętrzne zakurzenie

4. albo po prostu uszkodzone chłodzenie, np. wentylator się nie kręci, albo urwało coś.

CPU wytrzyma temperatury do 100'C, tyle podaje producent,

gorzej z płyta główną która ucierpi, proponuje na czas usterki ustawić w opcjach zasilania > oszczędzanie energii

aby procesor sobie zrzucał zegary do niskich częstotliwości, zawsze to mniejsze stopnie 'Celsjusza

Pytanie czy chłodzenie grafiki jest połączone z chłodzeniem CPU?

Dziękuję za tyle porad.

Rzeczywiście jeden koniec układu chłodzenia (ten przy samym wentylatorze) odstaje, a nie wydaje mi się, by obudowa go dociskała po złożeniu laptopa. Teraz tylko pytanie jak ja mam to chłodzenie lepiej przymocować...

Edytowane przez Harneylou