Harneylou 0 Napisano 13 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Witam i proszę o pomoc. Dużo tutaj tematów o przegrzewaniu się procesora. Kilka przejrzałem, ale w żadnym nie znalazłem odpowiedzi na mój problem, dlatego zakładam nowy.W laptopie Lenovo Y50-70 od pewnego momentu (około rok temu) komputer zaczął się coraz bardziej przegrzewać. Wiem, że laptopy raczej do grania nie służą, ale tuż po zakupie sprzęt śmigał doskonale. Teraz pod obciążeniem (już nawet nie tak znacznym, bo i mniej wymagające aplikacje powodują znaczny wzrost temperatur) jeden rdzeń procesora osiąga 99°C (więcej nie może przez "throttling"). W spoczynku zakres temperatur to około 40-50 stopni, a przy normalnym użytkowaniu (przeglądanie internetu, dokumentów) czasem nagle na moment podskakuje do ponad 70 (zwłaszcza jakiś czas po starcie systemu).Pasta termoprzewodząca wymieniona, wiatrak wyczyszczony, komputer przeskanowany, system i sterowniki zaktualizowane, żaden niepowołany program nie obciąża procesora. Dla lepszego rozeznania wrzucam wyniki m.in. pomiaru temperatur. Zdjęcie wykonane kilka sekund po zamknięciu obciążającego programu. Dodam jeszcze, że program raczej nie kłamie, bo obudowa laptopa rzeczywiście jest bardzo gorąca. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc. http://s2.ifotos.pl/img/Beztytulu_awnhwse.png Sprzęt: Lenovo Y50-70 Windows 7 SP1 Intel Core i5-4210H CPU @ 2.90 GHz NVIDIA GEFORCE GTX860M 8GM RAM Cytuj Link to post Share on other sites
KubaIV 1 Napisano 13 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Jesteś pewien, że wiatrak działa prawidłowo ? Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
thevpe 8 Napisano 13 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Mi też się wydaje że wiatrak coś szwankuje, albo nie działa wcale (podłączyłeś go po wyczyszczeniu?). Cytuj Link to post Share on other sites
Harneylou 0 Napisano 13 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Działać działa, wszystko jest podłączone. Procek zaczął się tak przegrzewać zanim laptopa w ogóle pierwszy raz rozebrałem, więc raczej trzeba wykluczyć, że coś uszkodziłem. Cytuj Link to post Share on other sites
Looke85 74 Napisano 13 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Pierwsze pytanie, czy jesteś pewny że styk chłodzenia z procem jest ok? Drugie czy nie przesadziłeś z ilością pasty? Trzecie jaka pasta? Cytuj Link to post Share on other sites
mszark 36 Napisano 13 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Jeszcze wypadałoby się zastanowić czy problemem jest temp procka, czy gpu i przy okazji podgrzewa procka. Cytuj Link to post Share on other sites
Harneylou 0 Napisano 13 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Pierwsze pytanie, czy jesteś pewny że styk chłodzenia z procem jest ok? Drugie czy nie przesadziłeś z ilością pasty? Trzecie jaka pasta? Styki jeszcze raz posprawdzam. Co do pasty, nałożyłem jej tyle co ziarenko ryżu. Najpierw był to Arctic MX-2 - bez rezultatu. Znajomy informatyk też ostatnio wymienił pastę, na jaką to nie wiem, ale również żadnych efektów. Jeszcze wypadałoby się zastanowić czy problemem jest temp procka, czy gpu i przy okazji podgrzewa procka. Temperatura GPU oscyluje w granicach 70°C pod mocnym obciążeniem. SpeedFan pokazuje za to temperaturę ACPI podobną do pierwszego (cieplejszego) rdzenia. Cytuj Link to post Share on other sites
mbe13 444 Napisano 13 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 W laptopach bardzo często dochodzi do "naprostowania" tych blaszek które się przykręca od chłodzenia do płyty. Ja zawsze przy wymianie je odginam aby docisk chłodzenia był mocniejszy. Cytuj Link to post Share on other sites
mutissj 2199 Napisano 14 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Najczęstszym problemem takich temperatur to: 1. nie stykające się chłodzenie z procesorem 2. brak pasty termo przewodzącej 3. mocne wewnętrzne zakurzenie 4. albo po prostu uszkodzone chłodzenie, np. wentylator się nie kręci, albo urwało coś. CPU wytrzyma temperatury do 100'C, tyle podaje producent, gorzej z płyta główną która ucierpi, proponuje na czas usterki ustawić w opcjach zasilania > oszczędzanie energii aby procesor sobie zrzucał zegary do niskich częstotliwości, zawsze to mniejsze stopnie 'Celsjusza Pytanie czy chłodzenie grafiki jest połączone z chłodzeniem CPU? Cytuj Link to post Share on other sites
Harneylou 0 Napisano 14 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 (edytowane) Dziękuję za tyle porad. Rzeczywiście jeden koniec układu chłodzenia (ten przy samym wentylatorze) odstaje, a nie wydaje mi się, by obudowa go dociskała po złożeniu laptopa. Teraz tylko pytanie jak ja mam to chłodzenie lepiej przymocować... Edytowane 14 Lutego 2017 przez Harneylou Cytuj Link to post Share on other sites
mbe13 444 Napisano 14 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Te blaszki odegnij aby mocnie dociskał. Możesz je tak nagiąć że gdy przełożysz śrubkę przez otwór to nie dosięgnie do otworu i będziesz musiał docisnąć. Cytuj Link to post Share on other sites
Harneylou 0 Napisano 14 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Niestety, ale nie ma żadnej śrubki przy odstającej części, a te które są dalej nie mają na to wpływu. Cytuj Link to post Share on other sites
mbe13 444 Napisano 14 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Wrzuć zdjęcie tego chłodzenia. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
KubaIV 1 Napisano 14 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 @Harneylou chodzi Ci o to miejsce gdzie łączy się z wentylatorem.? Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
Harneylou 0 Napisano 14 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Nic się nie zmieniło nawet po "dociśnięciu" układu chłodzenia. To nie to... Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts